Lounais-Häme

Matkapuhelimen käytön terveysvaikutuksia selvitetään – Yhteyttä syöpään ei ole toistaiseksi osoitettu

Noin 15 000 suomalaista saa tammikuussa lomakkeen, jossa kysytään matkaviestinten käytöstä, terveydentilasta ja elintavoista.
Tutkimus selvittää matkapuhelimen käytön yhteyttä erilaisiin sairauksiin. Kuva: Riku Hasari
Tutkimus selvittää matkapuhelimen käytön yhteyttä erilaisiin sairauksiin. Kuva: Riku Hasari

Laajassa matkapuhelimen käytön terveysvaikutuksia koskevassa tutkimuksessa on alkamassa kolmas kyselykierros. Noin 15 000 suomalaista saa tammikuussa lomakkeen, jossa kysytään matkaviestinten käytöstä, terveydentilasta ja elintavoista.

Kansainvälinen COSMOS-tutkimus alkoi vuonna 2009, ja sen tavoitteena on selvittää matkapuhelimen käytön ja puhelimen aiheuttaman radiotaajuisen säteilyn yhteyttä hermoston sairauksiin, aivoverenkierron häiriöihin, kasvaimiin, mielenterveyden häiriöihin, yleiseen terveydentilaan ja oireisiin, kuten unihäiriöt tai mielialahäiriöt.

Matkapuhelimen käytön ja erityisesti syövän mahdollisesta yhteydestä on tehty kansainvälisesti satoja tutkimuksia. Toistaiseksi yhteyttä ei ole voitu osoittaa.

– Lukuisat aiemmat tutkimukset eivät ole pystyneet osoittamaan matkapuhelimen käyttöön liittyvän terveyshaittoja, mutta paljon kysymyksiä on vielä auki, kertoo Tampereen yliopiston epidemiologian professori ja Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Anssi Auvinen.

Auvinen vastaa COSMOS-tutkimuksen Suomen-osuudesta.

COSMOS-tutkimuksessa seurataan osallistujien terveydentilaa paljon ja vähän matkapuhelinta käyttävien keskuudessa ainakin 15 vuoden ajan.

Tutkijoilla on käytössään osallistujien suostumuksella heidän matkapuhelintietonsa yksittäisen puhelun tarkkuudella vuodesta 2009 lähtien. COSMOS-tutkimushankkeen ensimmäinen kyselykierros osallistujille suoritettiin 2009, ja seuraavan kerran samat vastaajat saivat kyselyn 2014.

WHO:n aloitteesta tehtävässä kansainvälisessä seurantatutkimuksessa on mukana noin 300 000 ihmistä. Suomen lisäksi tutkimusta tehdään Ruotsissa, Tanskassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Hollannissa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat