Lounais-Häme Forssa

Matkustusinto elpyy hiljalleen – Osa ihmisistä on koronan jäljiltä vielä varovaisia

"Osa ihmisistä sanoo odottaneensa jo pitkään, että pääsisi matkustamaan jonnekin, mutta toisaalta osa seurailee vielä tilannetta."
Forssan Matkatoimiston toimitusjohtaja Mari Rauhaniemi kertoo, että ihmisten matkustusinto vaihtelee. Osa on innokkaana lähtemään matkalle, ja osa pysyttelee vielä varovaisena. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan Matkatoimiston toimitusjohtaja Mari Rauhaniemi kertoo, että ihmisten matkustusinto vaihtelee. Osa on innokkaana lähtemään matkalle, ja osa pysyttelee vielä varovaisena. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ihmisten matkustusinto on hiljalleen elpymässä pahimman korona-ajan jälkeen. Forssalaisista matkatoimistoista kerrotaan, että varovaisuutta on kuitenkin edelleen nähtävissä, vaikka koronaviruksen takia asetetut matkustusrajoitukset lievenivätkin maanantaina Suomen ja kaikkiaan 28 muun maan välillä.

Forssan Matkatoimisto oy:n toimitusjohtaja Mari Rauhaniemi kertoo, että heinäkuulle ja elokuulle on jo varattu jonkin verran lentolippuja esimerkiksi Saksaan. Syksylle on jo myyty muun muassa Thaimaan lentoja.

– Osa ihmisistä sanoo odottaneensa jo pitkään, että pääsisi matkustamaan jonnekin, mutta toisaalta osa seurailee vielä tilannetta. Keväältä siirrettiin myös matkoja syksylle, ja nämä ihmiset ovat lähdössä matkalle, Rauhaniemi kertoo.

Kotimaan matkailu vilkasta

Kotimaan matkailu on ollut Rauhaniemen mukaan kesän ajan vilkasta, ja ulkomaan kohteista Viron, Latvian ja Liettuan matkat ovat olleet jo kesäkuusta lähtien suosittuja. Viron matkoja varataan myös tällä hetkellä hyvin.

Vaikka Suomi onkin purkanut matkustusrajoituksia, Rauhaniemen mukaan matkatoimistossa seurataan tarkkaan millainen tilanne on kohdemaissa ja minne järjestetään lentoja.

– Lentoyhtiöt lentävät edelleen pienellä kapasiteetilla, ja esimerkiksi Finnair päivittää liikenneohjelmansa kuukaudeksi kerrallaan. Suomi sallii liikenteen esimerkiksi Irlantiin, mutta vastaavasti Irlanti päättää vasta 20. heinäkuuta ottaako se vastaan suomalaisia matkailijoita, Rauhaniemi sanoo.

Rauhaniemi toteaa, että matkatoimistossa mennään tällä hetkellä päivä kerrallaan ja toivotaan, että koronatilanne helpottaa syksyksi.

Baltian matkoja myyty hyvin

Forssalaisen Matka-Merilä oy:n toimitusjohtaja Erja Merilä kertoo myös, että matkailussa on jo näkyvissä koronan jälkeen elpymisen merkkejä.

– Baltian matkoja on myyty koko kesän ajan hyvin. Varsinkin Viro ja Latvia kiinnostavat, ja jonkin verran matkustetaan myös Liettuaan. Kotimaan matkailu on myös vetänyt hyvin, ja esimerkiksi syksyn Lapin Ruskamatkat ovat hyvin kysyttyjä. Käymme Ruskamatkalla myös Norjan puolella Jäämeren rannalla.

Merilän mukaan vielä on ennenaikaista sanoa, miten maanantaina tapahtunut matkustusrajoitusten purku vaikuttaa, mutta ainakin Keski-Euroopan matkoja on jo varattu jonkin verran.

Korona perui Matka-Merilältä keväältä ja kesältä ryhmämatkoja, joita oli tarkoitus tehdä muun muassa Italiaan, Irlantiin, Puolaan, Iso-Britanniaan, Viroon, Latviaan ja Venäjälle. Merilä kertoo, että osa matkoista siirtyi vuoteen 2021.

Merilä toteaa, että osa ihmisistä on matkustelun suhteen vielä varovaisella kannalla, mikä on hänen mukaansa myös ymmärrettävää. Erityisesti yli 70-vuotiaat odottelevat vielä, miten koronatilanne kehittyy.

Suojainten käyttö tiedossa

Suojainten käyttö on Rauhaniemen ja Merilän mukaan hyvin ihmisten tiedossa. Esimerkiksi lentokentällä ja lentokoneessa on käytettävä maskia.

– Finnairin lennoilla hengityssuojainten käyttö on pakollista sekä henkilökunnalle että matkustajille elokuun loppuun asti, Rauhaniemi sanoo.

Molemmissa matkatoimistoissa noudatetaan myös busseilla matkustettaessa koronaan liittyviä turvallisuusohjeita, kuten turvavälejä.

– Bussia ei voida ottaa matkoilla täyteen, jotta bussissa voidaan istua riittävien turvavälien päässä, Merilä sanoo. FL

Aiheesta aiemmin: Koronavirus toi kiireen matkatoimistoihin – Moni siirtää matkansa syksyyn (FL 16.3.2020)

Lue myös: Matkailukesä on ollut hiljainen Lounais-Hämeessä: Monen yrityksen liikevaihto jäämässä viime kesää heikommaksi (FL 3.7.2020)

Luitko tämän? Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta – Miten saa maksamansa rahat takaisin, jos lomareissulle lähtö tyssää? (FL 8.7.2020)

Rajoitukset kevenivät

Maahantulon rajoituksista luovuttiin 13.7.2020 Suomen ja seuraavien maiden välillä: Alankomaat, Andorra, Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Liechtenstein, Malta, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Unkari ja Vatikaani.

Lisäksi Suomen ja Algerian, Australian, Etelä-Korean, Georgian, Japanin, Uuden-Seelannin, Ruandan, Thaimaan, Tunisian, Uruguayn ja Kiinan (edellyttäen, että vastavuoroisuus vahvistetaan EU:ssa) välisessä liikenteessä on sallittua näissä maissa asuvien työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Jo aiemmin Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan liikenteessä.

Sisärajavalvonnan jatkuessa mahdollisia ovat paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Lähde: www.valtioneuvosto.fi

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic