Lounais-Häme

Matonpesupaikoilla vilkas kesä

Vesi on roiskunut Forssan seudun matonpesupaikoilla rivakkaan tahtiin tänä kesänä. Aamuisin pesupaikoille on ollut jopa jonoa, mutta kaikki ovat päivän mittaan löytäneet paikkansa pesualtaiden äärestä. Kaikki seudun kunnat ovat järjestäneet matonpesupaikat, joissa puhdasta tulee ympäristöystävällisesti.

-Pitkiin aikoihin ei ole enää tullut tietoon, että kukaan pesisi mattojaan suoraan vesistöissä. Rannoilla asuvatkin pesevät mattonsa ylempänä, jolloin likavesi imeytyy maahan, talonrakennusmestari Mika Suontausta Tammelan kunnasta sanoo.

Tammelan matonpesupaikalla on tänä vuonna ollut pumppuongelmia, mutta nyt nekin on saatu ratkaistua. Vesi Kydön pesupaikalle pumpataan Pyhäjärvestä.

-Lämmin järvivesi pesee paremmin kuin kylmä vesijohtovesi. Tietysti veden laatua pitää tarkkailla, jotta pestävät matot eivät värjäydy.

Kunta siivoaa matonpesupaikan pari kertaa viikossa ja päivystäjä käy paikalla, jos joku ilmoittaa ongelmista.

-Vilkas kesä on ollut. Kummasti ihmiset ovat uskaltaneet jättää mattojaan jopa kuivumaan, vaikka varsinaisesti orret on tarkoitettu vain valutusta varten. Mankelilla voi puristaa vedet pois matosta, jotta sitä ei tarvitse jättää vartioimattomaan paikkaan.

 

Jokioisten kunnan matonpesupaikkaa jätevedenpuhdistamon vieressä on kunnostettu tänä kesänä. Maavalleja poistettiin ja pusikkoa raivattiin. Aluetta myös tasattiin ja pesupaikalle sijoitettiin uusi vesiposti.

-Tänä kesänä kunnostamme vielä valutustelineitä. Mietinnässä on myös SDP:n valtuustoaloite, jonka mukaan pesupaikan ja kuivatusalueen välinen korkeusero tasattaisiin. Tästä on kuitenkin monta mielipidettä, sillä toisaalta nyt on paikkoja monenkokoisille matoille, Jokioisten kunnaninsinööri Kari Tasala pohtii.

Valtuustoaloitteessa ehdotettiin myös kuljetuskärryn hankkimista. Tasalan mukaan tämä saattaisi tuoda riskejä ilkivallalle.

-Toisaalta täällä ei ole ollut isoja ongelmia, sillä alue on kuitenkin valvottu. Vedenpuhdistamolla on päivystys joka tapauksessa.

Jokioisten matonpesupaikalle pesuvesi tulee Loimijoesta. Matot kuitenkin huuhdellaan vesijohtovedellä. Paikka pidetään auki koko ajan, kun uhkia yöpakkasista ei ole.

 

Forssan kaupungin matonpesupaikka Linikkalanlammin rannalla on ollut vilkkaassa käytössä kesäkuun alusta saakka. Pesupaikka on seudun suurin. Juokseva vesi on käytössä päivittäin aamukuudesta iltakymmeneen. Vesi pesupaikalle tulee Linikkalanlammista.

Ypäjällä matot saa puhtaaksi Loimijoen venesatama ja veneenlaskupaikan vieressä olevalla matonpesupaikalla. Humppilassa juuriharjaan ja mäntysaippuapulloon voi tarttua paloaseman vieressä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic