Lounais-Häme

Mattimyöhäiset muuttajat majoittuvat Järvi-Suomeen

Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Kuinka hyvin vanha sanonta päteekin myös vuosiin 2013 ja 2014.

Vuonna 2013 talvi oli kylmä ja runsasluminen. Lumi myös pysyi sinnikkäästi maassa, kunnes ilma sitten lämpenikin nopeasti kevään jo ehtiessä pidemmälle. Lumet sulivat tuolloin reipasta vauhtia.

Vuosi 2014 taas oli kokonaisuudessaan hyvin lauha ja vähäluminen. Maa oli jo suurimmaksi osaksi koko maassa jo hyvin alkukeväästä paljaana, joskin muutama pikkutakatalvi pääsi yllättämään. Esimerkiksi Keski-Suomessa saatiin hämmästellä taivaalta satavaa lunta vielä toukokuun alussa.

Mitähän muuttolinnut mahtoivat meinata kahdesta niinkin erilaisesta vuodesta?

Tähän kysymykseen vastausta töyhtöhyypän, sepelkyyhkyn, kiurun ja pulmusen osalta ovat etsineet HAMKin kestävän kehityksen opiskelijat.

-Toiset linnuista ovat luontaisesti aikaisia muuttajia, toiset lajit taas tulevat yhtenä ryöppynä tukka putkella sitten, kun keli on hyvä. Töyhtöhyyppä, sepelkyyhky, kiuru ja pulmunen ovat kaikki suhteellisen samanlaisia muuttolintuja keskenään. Näiden neljän muuttoajankohdassa ei ole suuria eroja, vaan kaikki neljä ovat aikaisia muuttajia, opiskelija Ari Lehto kuvailee.

-Pulmunen on näistä linnuista erilaisin muihin verrattuna, että se käytännössä vain lentää Etelä-Suomen yli. Osa lentää suoraan pesimään Tunturi-Lappiin eli Norjaan, mutta osa pesii Suomen Lapissa.

Eroavaisuuksista linnuista löytyy kuitenkin siinä, millaisessa ympäristössä ne viihtyvät.

-Kiuru varsinkin peltoaukeiden lintuna ei lunta siedä. Pulmunen taas on toisesta päästä, se ei lunta ujostele eikä kylmääkään ilmaa, Lehto kertoo.

Toteuttamassaan projektissa opiskelijat vertasivat lumirajan ja lintujen muuttolentohavaintojen välistä suhdetta. He saivat käyttöönsä lintuharrastajien Tiira-havaintojärjestelmään kirjatut havainnot lintujen muuttolennoista ja yhdistivät tiedot Ilmatieteen laitoksen säädataan.

Suomen karttaan lumiraja piirtyy viivana. Kartan väritys paljastaa sen, missä lintujen kevätmuutossa mennään: vihreä väri tarkoittaa, että muutto on kiivaimmillaan, punainen merkitsee sitä, että muutto on käytännössä ohi ja sininen puolestaan sitä, että muutto ei ole vielä edes alkanut.

Tulosten perusteella vuoden 2013 kylmyys ja lumisuus näyttää vaikuttaneen lintujen muuttoon. Pulmunen toki oli kylmänä talvena kaikkein ensimmäisenä muuttamassa juuri sen tähden, ettei ole niin arka talviselle ilmalle.

-Esimerkiksi töyhtöhyyppien muutto ei kuitenkaan ollut maaliskuun lopulla 2013 vielä oikein edes alkanut, kun taas samaan aikaan vuonna 2014 muuttaminen kävi kiihkeänä jo Oulun korkeudella asti.

Vuoden 2014 takatalvetkin näyttävät saaneen linnut empimään muuttolentonsa jatkamista.

-Ehkä linnut ovat pitäneet ruokataukoa ja keränneet energiaa. Kun keli on taas lämmennyt, ne ovat lähteneet matkaan täysillä, Lehto sanoo.

Lehto toteaa, että se hämmästytti opiskelijoita, miten nopeasti alkukevään erot kuroutuivat kiinni – vaikka vuonna 2013 lintujen kevätmuutto alkoi myöhemmin kuin vuonna 2014, muutto ei kuitenkaan pitkittynyt.

-Kevätmuuton voimakkuuttakaan ei ole koskaan tullut ajatelluksi, sitä, kuinka paljon lintuja muuttaa lyhyen ajan sisällä. Sepelkyyhkyllä piikki oli terävin, mutta se muuttaakin isoissa parvissa.

Lintujen kevätmuuton tarkastelu on ollut kestävän kehityksen opiskelijoille mielenkiintoinen projekti.

-Ymmärrän kyllä hyvin lintubongareita ja sitä, mikä harrastuksessa kiehtoo, Lehto sanoo.

Varsinaisten tulosten lisäksi tiedoista on voinut tehdä muitakin havaintoja, kuten sen, että nämä neljä muuttolintua alkoivat levittäytyä Suomeen Lounais-Suomesta käsin.

-Ensiksi täyttyi länsirannikko ja sitten itäraja. Näistä löytyivät ilmeisesti ne parhaat pesintäpaikat. Järvi-Suomi ei ollut lintujen keskuudessa suosittu alue, ja sinne joutuivat ne mattimyöhäiset, Lehto sanoo nauraen.

-Toki tämä riippuu linnusta. Kiuru ja töyhtöhyyppä esimerkiksi ovat peltoaukeiden lintuja ja Länsi-Suomi on viljelyaluetta, joka niitä pesintäpaikkana kiinnostaa. Sepelkyyhky taas on metsälintu, sekään ei kauheasti syty järvistä. On kuitenkin niitä lintuja, jotka suuntaavat ensimmäisenä järvimaisemiin.

Juuri nyt eletään samoja hetkiä kuin mitä opiskelijat ovat projektissaan tutkineet. Moni kesävieraista on jo tullut Suomeen, mutta osa linnuista on vielä matkalla.

-Sepelkyyhkyhän saattaa talvehtiakin Suomessa. Ainakin oman kotini takametsässä sepelkyyhky kujertaa kesät, talvet. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti