Lounais-Häme Riihimäki

Maustetytöt julkaisevat tänään odotetun esikoislevyn: Tuntuu jotenkin oudolta nähdä Alepan kassalla jonottaessaan oma naama lehden kannessa

Maustetytöt julkaisevat tänään vuoden odotetuimman esikoislevyn.
Anna ja Kaisa Karjalainen ovat sisaruksia, jotka perustivat Maustetytöt vuonna 2013. Siitä lähtien aktiivisesti keikkailleen yhtyeen esikoislevyä on odotettu. Se ilmestyy tänään. Kuva: Aki Roukala
Anna ja Kaisa Karjalainen ovat sisaruksia, jotka perustivat Maustetytöt vuonna 2013. Siitä lähtien aktiivisesti keikkailleen yhtyeen esikoislevyä on odotettu. Se ilmestyy tänään. Kuva: Aki Roukala

Vuoden odotetuin esikoislevy ilmestyy tänään, kun Maustetyttöjen Kaikki tiet vievät Peltolaan saapuu levykauppoihin.

Maustetytöt koostuu sisarusparista Anna ja Kaisa Karjalaisesta, jotka ovat päätyneet lehtien kansikuviin jo ennen levyn julkaisua.

– Tuntuu jotenkin oudolta nähdä Alepan kassalla jonottaessaan oma naama lehden kannessa. En ole siihen tottunut, enkä varmaan koskaan totukaan, Kaisa Karjalainen nauraa.

Esikoislevyn odotukset näkyvät myös painosmääristä, sillä Aki Roukalan levy-yhtiö Is this art! julkaisee Maustetyttöjen levystä 2 000 kappaleen vinyylipainoksen, joka on huomiota herättävän iso Suomen mittakaavassa.

– Itse en tiedä näistä asioista mitään, mutta niin minulle on kerrottu, että kyseessä on iso määrä, Karjalainen toteaa.

Maustetyttöjen musiikista innostuneet joutuivat pitkään selviytymään vain kolmella kappaleella, jotka yhtye oli julkaissut Spotifyssa.

Yhtye on levittänytkin ilosanomaansa lukuisten keikkojen avulla ja kiinnostus on lisääntynyt.

Kaisa Karjalaisen sanoituksia on ehditty arvioimaan jo nyt nerokkaiksi ja hänen käsialaansa on verrattu legendaarisiin tekijöihin, kuten Leevi & The Leavingsin Gösta Sundqvistiin.

Karjalainen pitää tätä huomiota imartelevana, mutta naurettavanakin.

Tai ainakin siihen on vaikeaa suhtautua vakavasti.

– Pidän tekstejäni Göstaan verrattuna alkeellisempina, mutta paljon kehitystä on tullut ja tulee koko ajan, Karjalainen vertaa esikuvaansa.

Sanoittajia kuitenkin yhdistää riimittely ja aavistuksen pessimistinen maailmankuva, joka tosin on varustettu ironian kehyksillä.

Maustetyttöjen sanoituksissa juodaan kaljaa ja reseptivapaita yskänlääkkeitä, rakkaustarinat ovat traagisia.

Kaisa Karjalainen kertoo oman elämänsä olevan sanoituksia tylsempää. Hän on kirjoittanut tarinoista, joita on kuullut tai keksinyt.

– Mutta en usko, että yksikään sanoittaja pystyy eristämään itseään täysin omasta elämästä. Aina siellä jotain omaa on.

Samaan hengenvetoon hän ihmettelee sitä, että sanoittajilta aina kysytään, kirjoittavatko he omasta elämästä.

– Sitä kysymystä ei kysytä elokuvakäsikirjoittajilta.

Oman siskon kanssa työskentelemistä ja keikkailua Kaisa pitää tavallisena asiana, sillä kaksi vuotta vanhempi Anna on ollut koko hänen elämänsä ajan rinnalla.

Maustetytöissä isosisko Anna soittaa kitaraa ja laulaa, Kaisa rumpukoneella varustettuja koskettimia sekä bassoa ja laulaa.

– Olen tietyllä tapaa tottunut liian hyvään, etten voisi kuvitella tekeväni kenenkään muun kanssa musiikkia. Kun ollaan samaa lihaa ja verta, on paljon helpompaa sanoa asioista ja se menee aina myös perille.

Nykyisin he tosin asuvat eri osoitteissa Helsingissä. Kun he muuttivat kaupunkiin opiskelemaan, he jakoivat saman asunnon ensimmäiset neljä vuotta.

– Ollaan koko ajan tekemisissä, niin ajateltiin että on fiksumpaa nukkua eri osoitteissa.

Esikoislevyn ilmestyminen on yhtyeelle tärkeä etappi.

Kaisa Karjalainen onkin hyvin tyytyväinen levyyn, eikä tekisi mitään toisin, vaikka saisi siihen mahdollisuuden.

– Minun kaikki unelmani musiikkialalla ovat toteutuneet, kun pystyn elättämään itseni tällä. Haluaisin säilyttää tämän tilanteen. Mutta muita unelmia ei ole.

Jos hän jotain haluaa urallaan vältellä, se on tosi-tv -ohjelmiin päätyminen.

– Enkä pysty näkemään itseäni siinä musiikkiohjelmassakaan, hän viittaa Vain elämää -sarjaan.

Itse asiassa hän ei edes omista televisiota.

Anna-siskolla sellainen on, mutta siinä ei ole digiboksia. Televisiosta katsellaan Aki Kaurismäen elokuvia VHS-nauhurilta.

– Se riittää.

Maustetytöt

Vaalasta, Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin olevat Anna ja Kaisa Karjalainen perustivat Maustetytöt -sisarusduon Kaneli-yhtyeen lopetettua. Kaneli esiintyi englannin kielellä ja siinä oli mukana myös kolmas Karjalainen, Maija.

Kaisa Karjalainen alkoi kirjoittaa sanoituksia suomeksi vuonna 2013. Tuolloin hän teki ensimmäiset Maustetyttöjen debyyttilevyn sanoitukset.

Maustetytöt-nimi tulee 22-Pistepirkko -yhtyeen Asko Keräsen sutkauksesta. Keränen tuotti Kanelin pitkäsoiton.

Maustetyttöjen Kaikki tiet vievät Peltolaan -esikoislevy ilmestyy tänään.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic