May kertoo saaneensa vihreää valoa hallitukselta brexit-luonnokselle - Barnier: Irlannin rajakysymykseen palataan 2020

Lontoo
14.11.2018, 22:52

Ulkomaat

EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan Britannia ja EU ovat sopineet kokonaisuudesta, jolla varmistetaan, ettei Irlannin saaren sisälle synny kovaa rajaa.
Barnier esitteli sopimusta keskiviikkoiltana Brysselissä sen jälkeen kun Britannian hallitukselta oli tullut vihreää valoa.
Irlannin rajakysymystä arvioidaan hänen mukaansa heinäkuussa 2020. Silloin voidaan hänen mukaansa päättää siirtymäajan pidentämisestä.
Barnier suosittaa EU-maiden johtajille, että ne päättäisivät eroneuvotteluiden päättymisestä ja siirtymisestä eteenpäin.
Pääministeri TheresaMay kertoi aiemmin Britannian hallituksen hyväksyneen brexit-sopimusluonnoksen. Päätös syntyi yli viisi tuntia kestäneessä hallitustapaamisessa.
– Yhteinen päätös oli, että hallituksen tulisi hyväksyä sopimusluonnos ja vedostaa poliittinen julkilausuma, May sanoi.
Mayn mukaan päätös ei kuitenkaan ollut helppo, mutta hän sanoi uskovansa päätöksen olevan Britannian parhaaksi. Hallituksen päätös on Mayn mukaan ratkaiseva askel, joka mahdollistaa sopimuksen viimeistelyn lähipäivinä.
Britannia on jättämässä EU:n 29. maaliskuuta.

Suurlähettiläät päättivät kokouksen ennen Britannian päätöstä

EU-maiden suurlähettiläät 27 maasta joutuivat odottamaan Brysselissä turhaan Britannian hallituksen kantaa brexit-sopimuksen luonnokseen. Usean tunnin kokouksen jälkeen suurlähettiläät päättivät brexit-osuuden, koska Britannian hallituksen näkemystä ei ollut vielä saatu.
Ennen Britannian päätöksen kuulemista suurlähettiläs Marja Rislakki kertoi suomalaistoimittajille, että suurlähettiläille oli selostettu alustavan sovun elementtejä.
– Olemme tyytyväisiä siitä, että alustava sopu on saavutettu, mutta täytyy korostaa, että kyse todellakin on alustavasta. Mistään lopullisesta ratkaisusta me emme puhu tässä vaiheessa, Rislakki sanoi.
EU-maat eivät vielä keskiviikkona saaneet käsiinsä sopimusluonnosta, vaan vain selvityksen siitä suullisesti.
Rislakin mukaan maat käyvät monisatasivuisen tekstin läpi lähipäivinä. Viikonloppuna järjestetään mahdollisesti ylimääräinen suurlähettilästason kokous.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic