May puolustaa brexit-sopimusta, ei ole aikeissa erota

bryssel
15.11.2018, 19:43

Ulkomaat

Britannian pääministeri Theresa May ei aio erota huolimatta kritiikistä, joka kohdistuu hänen hallituksensa hyväksymään brexit-sopimukseen.
May on puolustanut brexit-sopimusluonnosta kansalle lehdistötilaisuudessa. Hän sanoo ajaneensa maansa etua.
Mayn mukaan brexit-sopimus antaa Britannian kansalle sen, minkä puolesta se äänesti. Pääministeri kiittää tänään eronneita ministereitä heidän työstään. Hän kommentoi tietoja omaan asemaansa kohdistuvasta epäluottamusmenettelystä siten, että johtajuus on oikeiden päätösten tekemistä eikä helppojen päätösten tekemistä.
Aiemmin konservatiivien brexit-kannattaja Jacob Rees-Mogg ehdotti pääministeri Mayhin kohdistuvaa luottamusäänestystä. Rees-Mogg esittää epäluottamusta kirjeessä, jonka hän jätti puolueen parlamentaariselle ryhmälle sen jälkeen, kun May puolusti brexit-sopimusta parlamentissa.
Epäluottamusilmoitus kohdistuu Mayn rooliin puolueen johtajana. Rees-Mogg perustelee kirjeessä, että brexit-sopimus on pelättyä huonompi eikä täytä kansakunnalle annettuja lupauksia.
Konservatiivien johtajan luottamuksesta äänestetään, jos puolueen 48 parlamenttiedustajaa jättää samankaltaisen kirjeen. Tällä haavaa julkisuudessa ei ole tietoa, kuinka monta vastaavaa kirjettä on jo jätetty.
Jos May voittaisi äänestykseen, hän jatkaisi puolueen johdossa, eikä hänen asemaansa voisi haastaa vuoteen. Häviö taas merkitsisi väistymistä puolueen johdosta, eikä hän voisi enää asettua ehdolle samaan tehtävään.

Myös brexit-ministeri ilmoitti eroavansa

Useiden brittiministerien joukkoero aiheuttaa epävarmuutta tuoreen brexit-sopimuksen toteutumisesta ja koko hallituksen pystyssä pysymisestä.
EU-komission tiedottaja kieltäytyi torstaina spekuloimasta, voitaisiinko sopimus neuvotella uudelleen. Komission tiedottajan mukaan EU ei kommentoi Britannian sisäpoliittisia käänteitä.
Britannian brexit-ministeri Dominic Raab ilmoitti eroavansa tehtävästään, koska hän ei voi hyväksyä maan hallituksen eilisiltana hyväksymää neuvotteluratkaisua. Jo neljä ministeriä on jättänyt Mayn hallituksen brexit-luonnoksen vuoksi.
Erimielisyys tiivistyy Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajakysymykseen, joka on ollut koko neuvotteluiden vaikein asia.
Raab kirjoittaa erokirjeessään, että erosopimus vaarantaa Britannian yhtenäisyyden. Hän ei hyväksy sitä, että sopimuksen hätälauseke voisi jättää Britannian pysyvästi tiiviiseen yhteyteen EU:n kanssa.
Erosopimuksessa on sovittu järjestelystä, joka otetaan käyttöön, jos neuvottelut tulevasta suhteesta epäonnistuvat. Koko Britannia jäisi hätätapauksessa tulliliittoon EU:n kanssa, minkä lisäksi Britanniassa sitouduttaisiin noudattamaan tiettyjä sisämarkkinoiden sääntöjä.
– Tämä järjestely on myös lähtökohta neuvotteluille tulevasta suhteesta, Raab kirjoittaa ja pitää lähtökohtaa huonona.
Hätäsuunnitelmaa tarvitaan, koska Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluta missään tapauksessa kovaa rajaa rajatarkastuksineen ja tulleineen.
Raabin lisäksi hallituksesta ovat sopimuksen takia lähteneet työministeri Esther McVey, brexit-apulaisministeri Suella Braverman sekä Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Shailesh Vara.
Huippukokouksia johtava Donald Tusk ei iltapäivällä halunnut kommentoida tilannetta.
– Ei ole minun asiani kommentoida viimeisimpiä tapahtumia Lontoossa. Kaikki mitä voin sanoa on, että olemme varautuneet sopimukseen marraskuussa, olemme myös varautuneet siihen, ettei sopimusta saada. Totta kai olemme kaikkein parhaiten varautuneita ei-brexit skenaarioon, rauhallisista lausunnoistaan tunnettu Tusk sanoi.

Sopimuksen hylkääminen tarkoittaisi lähtöä ilman sopimusta

Pääministeri Theresa May puolusti sopimusta torstaina maan parlamentissa.
Hänen mukaansa ainoa vaihtoehto brexit-sopimusluonnoksen hyväksymiselle on se, että Britannia jättää unionin ilman sopimusta.
– Voimme valita lähdön ilman sopimusta, voimme ottaa riskin ja hylätä brexitin, tai sitten voimme valita yhtenäisyyden ja tukea parasta neuvoteltavissa olevaa sopimusta, May sanoi.
Osa parlamentista osoitti suosiotaan, kun May mainitsi mahdollisuuden jättää unioni ilman sopimusta.
Mayn mukaan sopimuksen mahdollinen hylkääminen palauttaisi asian takaisin lähtöruutuun. Hylkääminen vesittäisi Mayn mukaan myös ihmisten kansanäänestyksessä ilmaiseman tahdon.
Brexit-sopimuksen virallinen ratifiointi vaatii sekä EU-parlamentin että Britannian parlamentin hyväksynnän. Britannian parlamentin alahuoneen on määrä käsitellä asiaa joulukuussa.
Ero astuu voimaan 29. maaliskuuta, elleivät jäsenmaat pitkitä neuvotteluaikaa yksimielisesti.

EU-maiden askeleet selvillä

EU:n puolella lähipäivien askelmerkit ovat hyvin selvillä.
EU-johtajat kutsutaan ylimääräiseen huippukokoukseen käsittelemään brexit-sopimusta 25. marraskuuta, jos mitään kummallista ei tapahdu, kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk aamulla.
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier luovutti lähes 600-sivuisen erosopimuksen Tuskille tiedotustilaisuudessa.
EU-maat perkaavat sopimusta nyt kukin tahoillaan. Suurlähettiläät 27 maasta tapaavat viikon loppuun mennessä.
– Toivon, että kommentteja ei ole liiaksi, Tusk sanoi.
Suurlähettiläät keskustelevat myös mandaatista, joka komissiolle annetaan tulevan suhteen julistuksen neuvottelemiseen. Komission tavoitteena on sopia julistuksesta tiistaihin mennessä.
– Sitä seuraavan 48 tunnin aikana jäsenmailla on aikaa arvioida sitä (tulevaisuusjulistusta), Tusk selitti.
EU-maiden korkeat virkamiehet sherpat viimeistelevät työn ensi viikon torstaina, jotta kaikki on valmista sunnuntain huippukokousta varten.

STT

Kuvat:

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat