May: Tämä on hyvä sopimus ja toivon brittiparlamentaarikkojen näkevän sen - Britannian erosopimus hyväksyttiin Brysselissä, nyt on brittiparlamentin vuoro

Bryssel
25.11.2018, 15:14

Ulkomaat

Britannian pääministeri Theresa Mayn mukaan Brysselissä hyväksytty erosopimus on paras ja ainoa mahdollinen, kuten myös EU-johtajat totesivat sunnuntaina. May toivoi, että brittiparlamentaarikot ovat samaa mieltä.
– Britannian kansalaiset eivät enää halua käyttää aikaa riitelyyn brexitistä, May sanoi toimittajille.
Britannian parlamentti äänestää erosopimuksesta ennen joulua.
May tapasi muita EU-johtajia sen jälkeen kun erosopimus oli hyväksytty.
Tiedotustilaisuutensa aluksi hän kertoi suuntaavansa sanansa Britannian kansalaisille. Erosopimus on Mayn mukaan hyvä, koska se muun muassa turvaa Britannian perustuslaillisen yhtenäisyyden ja työpaikat. Ihmisten vapaa liikkuvuus päättyy, eikä Britannian tarvitse enää maksaa merkittäviä summia EU:lle, vaan se voi suunnata summan terveydenhuoltoon. Maa myös irrottautuu yhteisestä maatalouspolitiikasta sekä päättää itse, kuka voi kalastaa sen vesillä.
May kiersi tiedotustilaisuudessa kysymykset siitä, eroaako hän, jos sopimusta ei hyväksytä Britannian parlamentissa.
Uutta kansanäänestystä ei hänen mielestään pidä järjestää, koska nyt on aika toteuttaa kansalaisten ilmaisema tahto.

Juncker: Sopimus ainoa ja paras mahdollinen

Britannian parlamentin kannat jakautuvat voimakkaasti ja lopputulemaa on vaikea ennustaa.
Epävarmuus brittiparlamentin ympärillä on herättänyt jo kysymyksen siitä, mitä tapahtuu, jos sopimus kaatuu.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ei sunnuntaina luvannut brexit-sopimuksen avaamista, vaikka Britannian parlamentti hylkäisi sen.
Junckerin mukaan sopimus on ainoa ja paras mahdollinen.
– Olen vakuuttunut, että tämä on ainoa mahdollinen sopimus. Ne jotka ajattelevat, että sopimuksen hylkääminen johtaisi parempaan sopimukseen, tulevat pettymään välittömästi, Juncker sanoi.

Sipilä: Brittiparlamentin hyväksyntä ei ole mitenkään selvää

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi, ettei ole mitenkään selvää, että Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen. Parlamentin alahuoneen odotetaan äänestävän sopimuksesta ehkä jo joulukuussa.
Sipilä ei pitänyt todennäköisenä, että erosopimusta enää avattaisiin. Hän muistuttaa pääministeri Theresa Mayn sanoneen, että vaihtoehtoina ovat ero sopimuksella, ero ilman sopimusta tai brexitin peruuntuminen.
Neuvotteluita käynyt Michel Barnier sanoi EU:n ja Britannian pysyvän liittolaisina, partnereina ja ystävinä.
– Nyt on kaikkien aika ottaa vastuu, Barnier sanoi.

EU-maat Sipilän mukaan eri linjoilla lennoista

Espanja sai viime metreillä puristettua lisää takeita erityisasemastaan Gibraltaria koskevissa neuvotteluissa. Espanjan poisjäänti kokouksesta olisi ollut kova kolaus ja koko huippukokouksen peruuntumisella ehdittiin jo spekuloida.
Sipilän mukaan lisäkirjaus Gibraltarista on merkitty sopimuksen liitteelle samalla tavalla kuin Suomen tärkeänä pitämä lentoliikenteen neuvotteluiden jatko.
Suomi haluaa varmistaa kauttakulkuliikenteen sujuvan jatkumisen Britannian eron jälkeen. Neuvotteluista ei tule Sipilän mukaan helpot.
– EU:n sisälläkin tästä on eri näkemyksiä ja meidän pitää olla tarkkana, kun varsinaista uutta suhdetta neuvotellaan.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic