Lounais-Häme

Mediamogulille luvattiin koskemattomuus vastineena Trumpia koskevien tietojen luovuttamisesta

Washington
23.08.2018, 22:25

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkoi torstaina kiertelyä ja kiistämistä hänen entisten alaistensa rikostutkintoihin liittyen.
Presidentiltä kysyttiin hänen entisen asianajajansa Michael Cohenin lausunnosta oikeuden edessä, jonka mukaan tämä syyllistyi kampanjarahoituksen väärinkäyttöön Trumpin pyynnöstä. Cohenin todistus on herättänyt keskustelua siitä, voitaisiinko Trump jossain vaiheessa asettaa virkasyytteeseen.
Trump vastasi kysymykseen Fox Newsin haastattelussa toteamalla, että jos hänet asetettaisiin virkasyytteeseen, Yhdysvaltain talous romahtaisi.
Trumpin mukaan hänen presidenttikautensa aikana tapahtunut hyvä talouskehitys on paljolti hänen ansiotaan ja ilman häntä Yhdysvaltojen taloudella menisi paljon huonommin.
Torstai-iltana yhdysvaltalaismediat uutisoivat, että mediayhtiö American Median toimitusjohtaja David Pecker saa koskemattomuuden Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kampanjarahojen väärinkäyttöä koskevassa tutkinnassa. Koskemattomuus annetaan vastineena siitä, että Pecker tarjoaa tietoja Trumpin jaCohenin toimista, kertoi muun muassa New York Times. Lehti perustaa tietonsa tutkinnassa mukana olevaan nimettömään lähteeseen.
American Media kytkeytyy Trumpin kampanjarahoituksen väärinkäyttöepäilyihin. Sen on epäilty jättäneen julkaisematta Trumpia koskevia negatiivisia uutisia. Guardian-lehden mukaan yhtiö omistaa tabloid-lehden, jota estettiin maksujärjestelyillä julkaisemasta Playboy-malli Karen McDougalin tarinaa.

Cohen valmis yhteistyöhön Venäjä-tutkinnassa

Cohen on myöntänyt syyllistyneensä kampanjarahoituksen väärinkäyttöön. Hän maksoi lähes 200 000 dollarilla hiljaiseksi kaksi naista – McDougalin ja pornotähti Stormy Danielsin eli Stephanie Cliffordin – jotka väittivät, että heillä oli ollut suhde Trumpin kanssa. Cohen sanoi tehneensä näin Trumpin pyynnöstä. Lausunnot ovat asettaneet Trumpin kiusalliseen tilanteeseen, sillä myös hänet on liitetty mahdolliseen rikokseen.
Cohen pyrki maksuilla tukahduttamaan Trumpia koskevaa negatiivista uutisointia. Trump on väittänyt saaneensa tietää maksujen yksityiskohdista vasta jälkeenpäin.
– Eikä niitä (rahoja) otettu kampanjarahoista, se on iso juttu. Niitä ei otettu kampanjasta, ne tulivat minulta, Trump sanoi Fox Newsin haastattelussa.
Cohen myönsi syyllisyytensä kampanjarahoituksen väärinkäyttöön sekä omia liiketoimiaan koskeviin vero- ja pankkipetoksiin lieventääkseen rangaistustaan. Trumpin ex-luottomies on ilmoittanut olevansa valmis yhteistyöhön syyttäjien kanssa Venäjä-tutkinnassa, jossa selvitetään, miten Venäjä sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
Cohenin lisäksi kohussa on mukana Trumpin ex-kampanjapäällikkö Paul Manafort, joka todettiin tiistaina syylliseksi useisiin vero- ja pankkipetoksiin.

https://www.nytimes.com/2018/08/23/us/politics/david-pecker-immunity-trump.html
https://www.theguardian.com/media/2018/aug/23/david-pecker-donald-trump-michael-cohen-immunity
http://www.foxnews.com/politics/2018/08/22/trump-weighs-manafort-pardon-in-exclusive-fox-friends-interview.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti