Lounais-Häme Forssa

Mediataitoviikko: Ikärajat paukkuvat sosiaalisessa mediassa – Asiantuntija ei kannusta kyttäämiseen, vaan avoimeen keskusteluun

Forssan Tölön koulun oppilaat kahta mieltä: valvonta voisi olla hyväksi tai sitten ei
Sosiaalinen kanssakäyminen on oleellinen osa kaikkia sosiaalisen median kanavia. Suosituin sovellus on WhatsApp, jonka kautta viestit, kuvat, videot ja linkit kulkevat ihmiseltä ja ryhmältä toiselle. Kuva: some

Parhaillaan vietetään mediataitoviikkoa. Viikon kunniaksi Forssa Tölön koulun viidesluokkalaiset ottivat käsittelyyn sosiaalisen median ja sen ikärajat.

Jopa seitsemänvuotiaat käyttävät sosiaalisen median sovelluksia, vaikka esimerkiksi Instagramin ja Snapchatin ikärajat ovat alimmillaan 13 vuotta. YouTubea katselevat pikkulapsetkin. Ikärajat ovat kuitenkin tärkeitä, koska milloin vain voi tulla näkyville kuvia tai videoita, jotka eivät sovi lapsille.

– Yritykset eivät saa kerätä alle 13-vuotiailta tunnistettavia tietoja, kuten nimeä tai sähköpostiosoitetta ilman huoltajan suostumusta tai valtuutusta. Jos huoltajat ovat hyväksyneet sovelluksen käyttöehdot lapsen puolesta ja ovat valmiita keskustelemaan mahdollisista ongelmatilanteista lapsen kanssa, niin sovelluksen ikärajasta voidaan joustaa. Ilman huoltajan suostumusta ei sovellusta saa käyttää, muistuttaa mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

Kyttäämiselle ei Tossavaisen mielestä ole tarvetta, mutta huoltajien pitäisi keskustella lapsen internetin käytöstä avoimesti ja jatkuvasti, koska muutokset ovat nopeita.

– Latauskauppojen suosituimmat sovellukset mahdollistavat erilaisia tapoja olla yhteydessä muihin ihmisiin. Siksi on tärkeää keskustella siitä kuinka muita ihmisiä kohdellaan.

Tossavaisen mielestä somen suosio johtuu siitä, että ihmiset haluavat viettää aikaa ystävien kanssa myös netin välityksellä.

– Somen käytön lisääntyminen on osa yhteiskuntamme digitalisaatiota. Monet asiat jotka tehtiin ennen kasvotusten, tehdään nykyisin netin välityksellä.

– Lapset ja nuoret käyttävät puhelinta netin käyttöön, valokuvaamiseen, musiikin kuunteluun ja pelaamiseen. Internetistä haetaan tietoa, luetaan uutisia, keskustellaan sosiaalisessa mediassa ja katsellaan videoita.

– Puhelinta käytetään nykyään kaikkeen ja jokainen käyttää sitä omalla tavalla niihin asioihin, joista on kiinnostunut. Puhelin on tämän päivän linkkuveitsi, joka alkaa olemaan välttämätön arjessa selviämisen väline, Tommi Tossavainen sanoo.

Haastattelukierros Tölön koulun oppilaiden keskuudessa osoitti, että WhatsApp on juuri nyt suosituin sovellus.

– Somea käytetään paljon, esimerkiksi YouTubea katsellaan, koska se on kivaa, Ville Tenhunen kertoo.

– Nuoret käyttävät somea jotta saavat asioita hoidettua helpommin, Mico Hjerp pohtii.

– Nuoret viettävät somessa aikaa ja voivat sitä kautta tutustua uusiin kavereihin, sanoo Eemeli Nenonen.

Emilia Salo tietää, että lapset käyttävät puhelinta eniten pelien pelaamiseen ja YouTube-videoiden katselemiseen.

– Instagram, Snapchat ja YouTube ovat todella suosittuja, Mico Hjerp sanoo.

Oppilaat ovat eri mieltä siitä, kannattaisiko vanhempien valvoa mitä lasten somessa tapahtuu. Emilia Salon mielestä valvonta ei ole tarpeellista.

– Minun mielestäni taas vanhempien kannattaisi valvoa somen käyttöä, jottei tulisi kiusaamista, Mico Hjerp vastaa.

– Somessa on kaikenlaisia henkilöitä, joten valvonta kannattaa, Aleksi Lindroos sanoo. FL

Vinkkejä vanhemmille

Mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen kannustaa kysymään lapselta ainakin nämä kysymykset:

Keitä hyväksyt kavereiksi tai seuraajiksi?

Millaisia uusia kavereita tai seuraajia sinulla on?

Millaisia uusia haasteita olet nähnyt?

Keitä somevaikuttajia seuraat?

Millaisiin WhatsApp-ryhmiin kuulut?

Millaiset viestit ovat asiattomia?

Mitä teen, jos saan asiattomia viestejä?

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic