Lounais-Häme

Mehiläispesästä pesäpallokenttään – LounaPlussa-rahoitus liikuttaa ja tukee harrastamista Forssan seudulla

LounaPlussan kautta on virrannut euroja Forssan seudulle esimerkiksi nuottitelineitä, pesäpallokenttä ja leikkipuistoa varten. Rahoituksen turvin maaseudullekin syntyy jatkuvasti uusia harrastuspaikkoja.
Hankkeen kautta löytyi rahoitusta esimerkiksi Humppilan pesäpallokentän uusimiseen.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä viisi eri Leader-ryhmää on rahoittanut yhteensä 73 liikunta- ja harrastepaikkaa sekä noin 80 välineistön hankintaa. Hämeeseen on tullut hankkeiden myötä yli 2,26 miljoonaa euroa liikkumiseen ja hyvinvointiin.

Leader LounaPlussan toiminnanjohtaja Tuula Kallioinen kertoo, että Forssan seudulla LounaPlussan kautta on toteutettu rahoitus kahdeksaan eri harrastus- ja liikuntahankkeeseen. Lisäksi tänä vuonna käynnistyneessä Harraste-hankkeessa on mukana 33 eri yhdistystä.

– Harraste-hankkeissa on mukana monenlaisia yhdistyksiä. Hankkeilla on hankittu kaikkea nuottitelineistä mehiläispesiin ja urheiluseurojen välineisiin, Kallioinen kertoo.

Harraste-hankkeista pienimmät ovat olleet arvoltaan alle 2000 euroa, suurimmat yli kymppitonnin.

Varsinaisissa hankkeissa tukisummat ovat olleet 20–30 tuhannen euron luokkaa. Isoimpia kohteita ovat olleet esimerkiksi Humppilan uusi pesäpallokenttä, leikkipuistot ja Koijärven luontotorni.

Leader-rahoituksen turvin maaseudulle syntyy jatkuvasti uusia harrastuspaikkoja. Koko Suomessa tuen avulla syntyy maaseudulle vuosittain yli 200 liikunta- ja harrastuspaikkaa.

Tällä toimintakaudella eli vuodesta 2014 lähtien on tuettu Suomessa noin 1200 kohdetta, Kanta- ja Päijät Hämeessä yhteensä noin 160 eri kohdetta.

– Lähiliikunnan edistäminen on tärkeää terveydellisestä näkökulmasta. Se on tämän toimintakauden kärkijuttuja. Terveyden edistäminen on tärkeä kriteeri kohteita valitessa, Kallioinen sanoo.

Kallioinen jatkaa, että vaikka esimerkiksi leikkipuistot eivät ole suoranaisia liikuntapaikkoja, ne välillisesti liikuttavat ihmisiä kuitenkin.

– Lisäksi olen kuullut, että ainakin Koijärven ja Portaan leikkipuistoilla perheet ovat viettäneet yhdessä aikaa esimerkiksi viikonloppuisin. Tällaisella on tärkeä merkitys yhteisöllisyyden kannalta.

Kallioinen kertoo, että Forssan seudulla hankekohteet painottuivat aluksi nimenomaan kyliin.

– On tärkeää tarjota mahdollisuus erilaisiin harrastuksiin kylillä ja taajamissa. Samalla liikunta- ja harrastuspaikat lisäävät maaseudun houkuttelevuutta asuinpaikkana.

Sittemmin Leader-rahoitusta ovat käyttäneet myös Forssan keskustan alueen harrastustoimijat. Uudempia harrastuspuolen kohteita ovat olleet Forssan Teatterin katsomoremontti sekä Forssan Palveluskoirien halli Forssan Puutarhan alueella.

Kallioinen nostaa esiin myös sen, että kohteiden kehittämisen yhteydessä on hyvä miettiä myös paikallisia toimintamalleja. Esimerkiksi kuntien ja yhdistysten yhteistyötä olisi varaa tiivistää liikuntapaikkojen kehittämisessä.

– Kyläläiset voisi ottaa entistä paremmin mukaan suunnitteluun ja toteutukseen. Samalla kunnilta säästyisi rahaa, ja asukkaat saisivat toteuttaa sellaisia toimia, joita he kokevat tärkeiksi. Hankkeita voitaisiin käyttää apuna entistä enemmän, Riihimäen seudulla toimivan Leader EMOn toiminnanjohtaja Esko Pietari toteaa.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic