Lounais-Häme

"Meidän on katsottava oppilaidemme terveyttä ja turvallisuutta" - Espoo ja Turku keskeyttävät Move-liikuntamittaukset toistaiseksi

Helsinki
17.09.2018, 15:48

Kotimaa

Espoossa keskeytetään Move-liikuntamittaukset toistaiseksi Tiistilän koulussa sattuneen kuolemantapauksen jälkeen.
Viime torstaina espoolainen kahdeksasluokkalainen poika sai sairauskohtauksen liikuntatunnilla sukkulajuoksutestin aikana Move-mittauksen yhteydessä. Hän kuoli myöhemmin sairaalassa.
Espoon sivistystoimen johtajan Aulis Pitkälän mukaan ratkaisuun keskeyttää mittaukset päädyttiin, kun todettiin koulun toimineen Opetushallituksen antamien ohjeiden mukaisesti.
– Koululla ei ollut tietoa siitä, että oppilaalla olisi terveysongelmia. Kun ainakin nykytietojen mukaan terveelle oppilaalle tapahtuu noin, on syytä pohtia Opetushallituksessa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) miten testiä tulisi kehittää, hän sanoo STT:lle.
Pitkälän mukaan liikuntamittausten tauottaminen saattaa kestää melko pitkäänkin.
– Kyseessä on tietenkin opetussuunnitelman mukaista toimintaa, mutta meidän on totta kai katsottava meidän oppilaidemme terveyttä ja turvallisuutta. Nurmijärvi on tehnyt saman päätöksen, hän sanoo.
Myös Turussa on keskeytetty Move-mittaukset siksi aikaa, kunnes Espoon tapahtumat ovat tulleet kattavasti selvitetyiksi, kaupunki ilmoittaa tiedotteessa.

Vanhemmilta ei ole pyydetty lupaa mittauksiin

Aamulla Opetushallituksesta kerrottiin STT:lle, ettei Move-liikuntamittauksia olla keskeyttämässä.
– Tauottaminen reagointina ennen kuin tiedetään tästä lisää olisi todella raju toimenpide. Olemme ohjeistaneet kouluja käsittelemään asiaa lasten kanssa, jos mittauksia tällä viikolla pidetään, ja ohjeistamaan kuten Moven opettajan käsikirjassa ohjeistetaan, eli oppilaan terveydentila tulee ottaa hyvin tarkkaan huomioon, opetusneuvos Matti Pietilä sanoo.
Mittauksiin osallistumiseen ei ole pyydetty erillistä lupaa vanhemmilta.
– Huoltajilta pyydetään lupaa tuloskorttien puitteissa, että tiedot saadaan siirtää kouluterveydenhuollon käyttöön. Mittauksiin osallistumisesta ei ole pyydetty lupaa, koska se on opetustoimintaa. Tämä on pedagoginen työkalu, Pietilä kertoo.
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan moniammatillinen asiantuntijatyöryhmä on valmistanut Move-mittaukset Opetushallituksen toimeksiantona. Valmisteluihin osallistuivat yliopiston ja Opetushallituksen lisäksi myös opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, THL sekä OAJ.
Tänä vuonna kolmatta kertaa tehtävillä mittauksilla kerätään tietoa 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysisestä toimintakyvystä. Mittaukset selvittävät kestävyyskuntoa, liikkuvuutta ja lihaskuntoa.

OAJ:n Luukkainen: Tiedonkulun pitää toimia

Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että tiedonkulussa oppilaiden terveydentilasta olisi monessa kohtaa parantamisen varaa.
– Ei voi silloin syyllistää koulua eikä opettajia, jos ei sen lapsen terveydentila ole tiedossa. Pitää olla riittävät tiedot, Luukkainen kommentoi Espoossa tapahtunutta kuolemantapausta.
Luukkainen sanoo, että asiassa ei pidä lähteä jakamaan tuomioita ennen kuin tapaus on huolella tutkittu. Testien mahdollisesta lopettamisesta päättää Opetushallitus, mutta Luukkainen sanoo, ettei usko toistaiseksi, että se on tarpeen.
– Tästä yksittäistapauksesta, niin valitettava kuin se onkin, ei voida vielä sanoa, mistä se johtui, Luukkainen sanoi OAJ:n tilaisuudessa Vantaalla.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti