Lounais-Häme

Meidät on tunnustettu, seutukaupungit iloitsevat – maakuntien keskuskaupungeissa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) siirtäisi rahaa suurimmilta kaupungeilta pienempiin kaupunkeihin jopa useita miljoonia euroja.
Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen mielestä on hienoa, että seutukaupunki noteerataan hallitusohjelmassa ensimmäistä kertaa. Kuva: Pekka Lehmuskallio
Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen mielestä on hienoa, että seutukaupunki noteerataan hallitusohjelmassa ensimmäistä kertaa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Meidät on nyt tunnustettu, Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen iloitsee kuultuaan elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) avauksesta perjantaina.

Kulmuni aikoo siirtää aluekehityksen rahanjaon painopistettä pienempiin kaupunkeihin jopa useilla miljoonilla euroilla. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Valtio on ohjaamassa rahaa maakuntien keskuskaupungeista nyt seutukaupunkeihin. 55 kaupungin seutukaupunkiverkoston varapuheenjohtajana toimiva Luukkonen pitää muutosta vahvana viestinä.

– Seutukaupungeissa asuu miljoona ihmistä, ja niissä on hyvin vahva teollinen ja vientiin painottunut yrityspohja. Ei meitä voi ohittaa, koska olemme todella merkityksellisiä Suomen elinvoiman näkökulmasta.

Luukkosen mielestä on hienoa, että seutukaupunki noteerataan hallitusohjelmassa ensimmäistä kertaa.

 

Käännetäänkö isoille kaupungeille selkä?

Maakuntien keskuskaupungeissa avaus herättää huolta esimerkiksi siitä, ollaanko suurille kaupungeille kääntämässä selkää. Turun kaupunginjohtajan Minna Arven mukaan isot kaupungit ovat toivoneet hyvää yhteistyötä uuden hallituksen kanssa.

– Toivottavasti tämä ei nyt ole viesti siitä, että isoille kaupungeille oltaisiin kääntämässä selkää.

Arve tosin uumoilee, että kannanotossa on lähinnä kyse keskustan puheenjohtajakamppailusta.

Tampereen pormestari Lauri Lylyn mielestä seutualueilla on oltava mahdollisuuksia opiskella ja yrittää, mutta sitä ei saa tehdä kasvavien kaupunkiseutujen kustannuksella.

Kulmuni väittää MT:n haastattelussa, ettei seutukaupunkien potti ole keneltäkään pois, koska hallitusohjelmassa on tehty yli miljardin menolisäykset.

Sekä Lyly, Arve että Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala vaikuttavat olevan pääosin tyytyväisiä aluepolitiikassa tähän asti toteutettuun rahanjakoon.

Laajalan mukaan Oulu on pystynyt hyödyntämään aluekehittämisrahoja hyvin esimerkiksi Nokian vuonna 2012 toteuttamien rajujen irtisanomisten jälkeen.

– Nyt meillä on enemmän ICT-alan työpaikkoja kuin Nokian parhaina vuosina. Oulun asema ja vastuu Pohjois-Suomessa on merkittävä, jos Oulu kehittyy, kehittyy koko Pohjois-Suomi.

Samaan hengenvetoon Laajala toteaa, että Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla.

Kaikkien kolmen kaupungin johtajien mielestä Kulmunin ehdotus aluekehityksen ja yritysyhteistyön kirjaamisesta osaksi yliopistolakia tuntuu tarpeettomalta, sillä yliopistot tekevät niitä jo.

 

Kova työvoimapula yhdistää

Laitilan, Tornion ja Pietarsaaren kaltaisia seutukaupunkeja yhdistää kova työvoimapula. Seuduilla on vahvaa teollisuutta ja runsaasti vientiyrityksiä.

Kulmunin lupaamat rahat voisivat tuoda uusia työpaikkoja, mutta Laitilan kaupunginjohtaja Luukkosen mukaan kyse on osaavan työvoiman löytämisestä ja koulutuksesta.

– Yliopistot ovat sijoittuneet keskuskaupunkeihin. Seutukunnat haluavat tehdä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa verkostotyötä.

Pietarsaaren kaupunginjohtaja Kristina Stenmanin mukaan on tärkeää nähdä, että yritys-Suomi ja vienti-Suomi ovat seutukaupungeissa.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen pitää seutukaupunkien suurimpana ongelmana juuri osaavan työvoiman löytämistä ja väestötappiota.

– Seutukaupunkiverkosto on jäänyt vaille huomiota. Nyt kun haasteet nostetaan esille, se on jo sinänsä tärkeää, Nousiainen kommentoi Torniosta kotoisin olevan ministerin avausta.

Yhteensä 55…seutukaupunkia

Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat seutunsa ja talousalueensa keskuksia tai keskuspareja, mutta eivät ole maakuntien keskuksia.

Kuntaliiton mukaan seutukaupunkeja on Suomessa 55. Ne ovat mukana seutukaupunkiverkostossa vapaaehtoisesti.

Tässä ovat seutukaupungit:

Akaa. Alajärvi, Alavus, Forssa, Hamina, Heinola, Huittinen, Iisalmi, Ikaalinen, Imatra, Jämsä, Kalajoki, Kankaanpää, Kannus, Kauhajoki, Kauhava, Kemi, Kemijärvi, Keuruu, Kitee, Kokemäki, Kristiinankaupunki, Kurikka, Laitila, Lieksa, Lohja, Loimaa, Loviisa, Mänttä-Vilppula, Nivala, Nurmes, Oulainen, Paimio, Parainen, Parkano, Pieksämäki, Pietarsaari, Raahe, Raasepori, Rauma, Riihimäki, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Somero, Suonenjoki, Tornio, Uusikaupunki, Valkeakoski, Varkaus, Viitasaari, Ylivieska, Ähtäri ja Äänekoski. Uusimpana Kuusamo (56.) on tulossa mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic