Lounais-Häme

"Meillä on joka paikka ihan täynnä"

Ei pienryhmätiloja, ei tiloja opetuksen tukitoiminnoille, esiopetustilat tarkoitukseen soveltumattomat. Ahdasta ja epäkäytännöllistä. Siinä pähkinänkuoressa reilun sadan oppilaan Aseman koulun suurimmat ongelmat.

-Meillä on joka paikka ihan täynnä, koulun rehtori Mervi Lumia kiteyttää koulun jokapäiväistä toimintaa haittaavan epäkohdan.

Koulun tilanne on tiedostettu kunnassa jo pitkään. Vuonna 2013 laadittiin hankesuunnitelma korjaustöistä. Hintalappu oli noin 1,4 miljoonaa euroa. Remonttia ei kuitenkaan voitu käynnistää, koska kunta ei omistanut kokonaan asemakaavan mukaista rakennusaluetta.

Nyt Aseman koulu on jälleen tapetilla. Tekninen toimi laati viisi eri remonttivaihtoehtoa, jotka pitävät sisällään enemmän ja vähemmän lisärakentamista.

Yksi suuri kysymysmerkki on koulun viereinen rivitalo, joka toimii kunnan vuokra-asuntoina. Teknisen lautakunnan mukaan rivitalo on niin huonokuntoinen, että purkaminen on luonnollisin vaihtoehto. Rivitalon paikalle on vaihtoehdoissa kaavailtu rakennettavan uudet keittiö- ja ruokailutilat, parkki- ja piha-alue tai pesu- ja liikuntatilat.

Sivistyslautakunta käsittelee ehdotuksia tänään. Sivistystoimenjohtaja Juha Salo on laatinut oman esityksensä, jonka tavoitteena on saada koulu asianmukaiseen kuntoon mahdollisimman vähällä uudisrakentamisella.

-Vaihtoehdot ovat vielä auki, mutta lähtökohta on, että tilaohjelmaa pienennetään alkuperäisestä, vuonna 2013 laaditusta. Selvitämme vielä uudelleen, mitä muutoksia voimme tehdä nykyisten seinien sisällä ja sen lisäksi mahdollisimman pienellä lisärakentamisella.

Lisärakentamista halutaan välttää, sillä oppilasmäärä on ennusteen mukaan Urjalassa laskeva. Salon mukaan tilaratkaisujen yhteydessä on selvitettävä myös kuudesluokkalaisten siirtämistä uuteen yhtenäiskouluun, ellei koulun tiloja saada muutoin järjestettyä tarpeita vastaaviksi.

-Ei oppilaita harkita siirrettävän vain siirtämisen vuoksi, mutta jos koulussa ei ole tilaa kaikille tarvittaville toiminnoille, voidaan sitäkin harkita, Salo tarkentaa.

Akuutein ongelma on syksyllä putkivuodosta kärsineessä kellarissa, jonka kuivaamiseen ja korjaamiseen on varauduttu tänä vuonna 100 000 eurolla. Sivistystoimen toiveena on, että muutakin remonttia päästäisiin tekemään jo tänä vuonna. Isoimmat työt sivistystoimi ajoittaisi vuoden 2018 koulun loma-ajalle.

Tekninen johtaja Kimmo Virta ei osaa vielä ottaa kantaa aikataulun realistisuuteen. Ensin selvitetään kunkin vaihtoehdon mahdollisia kustannuksia.

-Jos suunnitelmia päivitetään, aikataulu voi tietysti venyä. Kellariin tehdään jonkinmoinen remontti joka tapauksessa. Toiveena on, että suihku- ja pukutilat saataisiin remontin yhteydessä maanpinnan tasoon ja kellari jäisi vain varastokäyttöön.

Ratkaisulla minimoitaisiin maaperästä nousevan kosteuden aiheuttamat riskit. Lattian purkaminen ei ole suunnitelmissa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti