Lounais-Häme Jokioinen

"Meitähän arvostetaan" – Esko Aaltosen kulttuuripalkinto nosti tunteet pintaan

Tahdittomat ry sai Esko Aaltosen kulttuuripalkinnon osoituksena merkittävästä työstä alueen kulttuurielämän hyväksi.
Tahdittomien ohjaajat Sini Mäenpää ja Tiina Mattila vastaanottivat Esko Aaltosen kulttuuripalkinnon ilomielin. Julkinen tunnustus tekee hyvää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tahdittomien ohjaajat Sini Mäenpää ja Tiina Mattila vastaanottivat Esko Aaltosen kulttuuripalkinnon ilomielin. Julkinen tunnustus tekee hyvää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sanat takertuvat kurkkuun, kun Tiina Mattila yrittää kertoa miltä hänestä tuntuu. Hänen on nieleskeltävä monta kertaa. Kyyneleet nousevat silmiin ja posket punehtuvat.

Tahdittomat ry Jokioisten Nuorisoseura on saanut Esko Aaltosen kulttuuripalkinnon.

Tahdittomien ohjaajan silmät kimaltelevat sekä liikutuksesta että ilosta.

– Tuli taas sellainen olo, että meitä arvostetaan ja työmme tulee huomatuksi. Välillä on epäusko iskeä, että tietääkö kukaan meistä ja kiinnostaako tanssimme seudulla, hän kertoo.

Mukaan pääsee vaikka kesken kauden

Tahdittomat ry Jokioisten Nuorisoseura perustettiin vuonna 1984. Takavuosina seuralla oli yli sata harrastajaa ja vajaat kymmenkunta eri-ikäisten tanssiryhmää.

Tänä syksynä aikuisten ryhmiä on yksi eli Patiini ja eri-ikäisille lapsille ja nuorille yhteensä kolme ryhmää: Jarmankka, Jatuli ja Viima. Edustusryhmä vetää nyt henkeä. Lisäksi FolkJam-ryhmä harrastaa kuntoliikuntaa kansantanssien.

– Kaikkiin ryhmiin mahtuisi lisää väkeä ja mukaan voi tulla vaikka kesken kauden. Kansantanssi on oikeasti hieno harrastus, joka voi imaista syvälle. Niin on käynyt minullekin.

Tahdittomat tanssivat nyt neljän ryhmän voimin. Kuvassa on nuorisoseuran nuorimpia tanssijoita eli Viima-ryhmän innokkaat Nenna Anttila (vas), Anni Lampela (takana),Agata Stefanska (oik) ja Eveliina Jauhiainen (edessä).

Seutukunnalla on paljon tarjolla harrastusmahdollisuuksia lapsille ja heistä käydään kisaa.

Mattila ja muut Tahdittomat epäilevät, että seutukunnan väki ei sittenkään tiedä millaista nykykansantanssi oikeasti on. Kehruuvalssi ja perustanhut ovat aivan toista maata kuin kipinää iskevä moderni kansantanssi. Tanssi-ilmaisua tukee uusi ja vahva kansanmusiikki.

– Perinteisetkin jutut käsitellään sekä tanssissa että musiikissa modernein maustein. Vauhtia ja iloa riittää. Jos lapsilleen miettii harrastusta, tässä on tarjolla todella monipuolinen, Mattila mainostaa.

Mattila summaa mitä kaikkea siihen kuuluukaan: kansantanssi on liikuntaa, leikkiä, hauskanpitoa, musiikkia, rytmiä, motoriikkaa, ryhmässä toimimista, koreografioiden tekemistä, esiintymistä, tapakulttuuria ja perinnettä. Ainakin.

Lue lisää: Kansallispukutuuletus kannustaa kaivamaan perinteikkäät puvut käyttöön – Jokioisilla tuuletettiin kansanmusiikin tahtiin

Ilo kantaa aina yleisöön asti

Tahdittomien filosofiaan kuuluu, että tanssissa edetään ilon kautta. Kun harrastajat ja ohjaavat nauttivat, se näkyy esityksessä. Lavalta ilo ja riemu siirtyy napseeksi yleisön kengänkärkiin.

Nuorisoryhmä Jarmankka suunnittelee parhaillaan esitystä ensi helmikuulle Nuori Kulttuuri Moves-aluetapahtumaan. Teemana on tänä vuonna tanssi ja tapahtuma järjestetään Humppilassa.

– Nuoret valitsivat tanssinsa aiheeksi yökyläilyn ja sitä tässä nyt yhdessä mietitään miten ystävien yöriehunnasta kerrotaan tanssien, Mattila nauraa.

– Ehkä näin, hän näyttää ja huitoo rytmikkäästi käsillään.

Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Ilppo Aaltonen kiitteli nuorisoseuraa sen korkeatasoisesta ja pitkäaikaisesta työstä.

Lapset ja nuoret leirille

Viikoittaisten harjoitusten lomassa ohjaajat Mattila, Sini Mäenpää ja Heidi Vaittinen suunnittelevat tulevaa. Parin viikon päästä lasten ja nuorten ryhmät vetäytyvät tanssileirille.

Myös joulujuhla on työn alla ja ensi kevään päätöstanssikonsertti ajatuksissa.

– Parin vuoden päästä olisi hieno esittää aikuisten ryhmän kanssa paikallista. Hauduttelen ajatusta tanssista, joka kertoisi Jokioisten kartanon Harmaan rouvan tarinaa, Mattila paljastaa. FL

Lue myös: 

”Juoksijaksi minusta ei ole, mutta polkkaa voin tanssia” – Tahdittomat vei Vuoden Nuorisoseuralaisen heti mukanaan

 

Vuonna 2017 palkinto meni Tammelaan:  Kulttuuripalkinto Portaan Nahkurinverstaalle

Esko Aaltosen kulttuuripalkinto

2 000 euron palkinto myönnetään lounaishämäläiselle yhdistykselle tai yhteisölle, joka on tehnyt merkittävän työn alueen kulttuurin hyväksi ja säilyttämiseksi.

Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen sekä Forssan Lehden perustajan nimikkopalkinto on jaettu vuodesta 1986 lähtien.

Forssan Kirjapaino oy ja Forssan Lehti jakoivat palkinnon vuoteen 2007 asti.

Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistys on jakanut palkinnon vuodesta 2013 lähtien.

Palkinnon ovat saaneet Lounais-Hämeen Musiikkipäivät, Lounais-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistys, Somero-Seura, Ypäjän musiikkiteatteripiiri, Jokioisten Museorautatieyhdistys, Väinö Linna -seura, Forssan Kaupungin Soittokunta, Forssan teatteriyhdistys, Forssa eläväksi ja kauniiksi –yhdistys, Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys ry, Nuorisoseura Aura /Hakkapeliittatapahtuma, Nuorisokuoro Kuhankeittäjät.

Yhdistys on myöntänyt palkinnon Kyläsepän Teatteriyhdistykselle, Kuhankosken Kilta ry:lle, Portaan Nahkurinverstaalle ja tänä vuonna Tahdittomat ry Jokioisten Nuorisoseuralle.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic