Lounais-Häme

Meksikon uusi presidentti tyynnytteli sekä markkinoita että Yhdysvaltoja - Meksikon peso kuitenkin heikkeni

Mexico
02.07.2018, 20:58

Ulkomaat

Meksikon peso heikkeni ja pörssit laskivat maanantaina, kun selvisi, että maan uudeksi presidentiksi valittiin vasemmistolainen Andres Manuel Lopez Obrador.
Lopez Obrador on luvannut Latinalaisen Amerikan toiseksi suurimpaan talouteen radikaalia muutosta. Tosin hän rauhoitteli liike-elämän arvostelijoitaan sanomalla, että jatkaa markkinahenkistä politiikkaa.
– Kunnioitamme keskuspankin autonomiaa. Uusi hallinto säilyttää talous- ja verokurin. Kunnioitamme myös valtion sitoumuksia, joita sillä on kotimaisia ja ulkomaisia yrityksiä ja pankkeja kohtaan, Lopez Obrador sanoi voitonpuheessaan maanantaina Suomen aikaa.
Pääkaupungissa Mexicossa tuhannet hänen kannattajansa juhlivat vaalivoittoa. Lopez Obrador keräsi äänistä noin 53 prosenttia.
– Tämä on historiallinen päivä, Lopez Obrador julisti.
Hän lupasi kitkeä korruptiota ja suojella kansalaisoikeuksia. Vaalivoittaja tyynnytteli myös pelkoja autoritaarisesta hallinnosta ja radikalismista.
– Me emme pyri rakentamaan diktatuuria, emme avointa eikä piilotettua, hän lupasi hurraaville kannattajille.
Vastustajien mukaan Lopez Obrador on populisti, jonka johdolla Meksikon talous romahtaa, kuten Hugo Chavezin aikana Venezuelassa.

Trump onnitteli Lopez Obradoria

Yhdysvaltojen kanssa Lopez Obrador lupasi pyrkiä yhteistyöhön ja ystävyyteen. Sävy oli nyt sovittelevampi kuin vaalikampanjassa, jolloin Lopez Obrador sanoi panevansa tiukasti kampoihin presidentti Donald Trumpille.
Trump onnitteli Twitterissä voittajaa ja sanoi odottavansa yhteistyön tekemistä hänen kanssaan.
– On paljon sellaista, mitä voidaan tehdä, joka hyödyttää sekä Yhdysvaltoja että Meksikoa, Trump tviittasi.
Onnittelijoihin liittyi myös muun muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Venezuelan presidentti Nicolas Maduro.
Presidentinvaalien lisäksi meksikolaiset äänestivät sunnuntaina myös parlamenttivaaleissa sekä lukuisissa erilaisissa alue- ja osavaltiovaaleissa. Vaalikampanja oli Meksikon historian verisin, sillä 130 ehdokasta ja poliitikkoa surmattiin viime syksystä lähtien.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti