Lounais-Häme

Meksikossa siirtolaisten karavaani nytkähti taas liikkeelle kohti Yhdysvaltoja - "Äiti, en halua kävellä!"

Mexico
11.11.2018, 06:08

Ulkomaat

Meksikossa tuhansien siirtolaisten karavaani lähti jälleen lauantaina liikkeelle kohti Yhdysvaltoja. Meksikon pääkaupungissa Mexicossa lähes viikon verran levännyt kulkue luottaa pääsevänsä Yhdysvaltoihin, vaikka maan presidentti Donald Trump on kiristänyt turvapaikkakäytäntöjä ja määrännyt tuhansia sotilaita lisävoimaksi rajalle.
Pääosin Hondurasista lähteneillä siirtolaisilla on yhä edessään melkein 3 000 kilometrin matka Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle Tijuanaan. Washington Postin mukaan siirtolaiset ovat valinneet pidemmän reitin, koska uskovat rajanylityksen olevan sen kautta turvallisempaa.
Kulkue jatkoi matkaansa aamunkoitteessa metrolla Mexicon ulkopuolelle. Moottoritiellä rekat pysähtyivät ottamaan siirtolaisia kyytiin.
– Kiitos, Meksiko! Me menemme eteenpäin! kyydin saaneet huusivat ja vilkuttivat ohikulkijoille.
Osa kulkueesta jatkoi kävellen perässä ja jotkut taittoivat osan matkaa julkisilla busseilla.

Turvapaikkaa haettava virallisten rajanylityspaikkojen kautta

Siirtolaiset eivät näyttäneet huolestuvan Trumpin hallinnon äskettäisestä ilmoituksesta, jonka mukaan vastedes turvapaikkaa voivat hakea Yhdysvalloista vain ne, jotka saapuvat maahan virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Monet sanoivat aikovansa tehdä juuri näin.
– Suuntaan yhdelle rajasilloista, enkä ole ylittämässä jokea tai mitään sellaista, sanoi 25-vuotias Lourdes Martinez Washington Postille.
Yhdysvalloissa kansalaisoikeusjärjestöt ovat nostaneet oikeusjutun Trumpin hallinnon uudesta turvapaikkalinjauksesta. Järjestöjen mukaan maahanpyrkijöillä on Yhdysvaltain lain mukaan oikeus hakea maasta turvapaikkaa riippumatta siitä millä tavoin he saapuvat maahan.
Trumpin hallinto vetoaa kuitenkin siihen, että presidentti voi määrätä maahanmuuttopolitiikkaan kiristyksiä kansallisen turvallisuuden nojalla.
Karavaani lähti matkaan lokakuussa Hondurasista ja on kulkenut tähän asti yli 1 500 kilometrin matkan. Siirtolaiset sanovat pakenevansa väkivaltaa ja köyhyyttä. Hondurasin turvallisuustilanne on heikko laajalle levinneen jengirikollisuuden takia.
Pitkä matka painaa monilla jaloissa, ja osa on hakenut turvapaikkaa Meksikosta. Moni matkaa jatkava kertoi vilustuneensa nukuttuaan öitä taivasalla.
– Äiti, en halua kävellä! huusi yksi peittoon kääritty pikkutyttö odottaessaan äitinsä kanssa jonossa päästäkseen aamun metroon.

https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/caravan-migrants-leave-mexico-city-to-press-north-toward-tijuana/2018/11/10/2c798316-e38e-11e8-ba30-a7ded04d8fac_story.html?utm_term=.47953ec5ce58

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti