Lounais-Häme Tammela

Melkein miljoonainvestointi: teurolaisessa Matti Tuomola oy:ssa kuvataan jokainen pussiin päätyvä porkkana

Matti Tuomola Oy teki lähes miljoonainvestoinnin porkkanoille.
Yrittäjä Reijo Tuomola katsoo tekniikan kehittyneen siihen pisteeseen, että pitkään harkittu investointi kannatti nyt tehdä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Yrittäjä Reijo Tuomola katsoo tekniikan kehittyneen siihen pisteeseen, että pitkään harkittu investointi kannatti nyt tehdä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Teurolaisessa Matti Tuomola Oy:ssa porkkanat nousevat pian yläilmoihin.

Halliin hankittu optinen lajittelija linjastoineen oli viime viikon testiajossa, ja tällä viikolla porkkanaa päästään jo pakkaamaan uusin konstein.

– Porkkana tippuu varmaan sata kertaa, ennen kuin se päätyy pussiin. On ihme, että ne pysyvät ehjinä, yrittäjä Reijo Tuomola naurahtaa itsekin hankinnasta vaikuttuneena.

Omilta pelloilta nostetuista porkkanoista poistetaan tuotantotiloissa ensimmäiseksi multa ja naatit, minkä jälkeen porkkanat pestään ja kiillotetaan.

Kun kone on esilajitellut porkkanat paksuuden mukaan, optinen lajittelija kuvaa ne ja tiputtaa samankokoiset samaan siiloon.

Rullapöydällä porkkanat käydään vielä käsin läpi.

– Isoimmat porkkanat pakataan kilon ja pienemmät puolen kilon pusseihin.

Yrittäjät ovat yllättyneet, kuinka hyvin porkkanat pysyvät ehjinä, vaikka ne tippuvat kymmeniä kertoja kertoja linjalta toiselle ennen kuin päätyvät pussiin. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Tekniikka riittävän kehittynyttä

Optinen lajittelija ja linjastot ovat yli 30-vuotiaan yrityksen historian suurin investointi.

– Nyt kameratekniikka on kehittynyt siihen pisteeseen, että hankita uskallettiin tehdä, Reijo Tuomola sanoo.

Yrittäjäpuoliso Jenni Tuomola lisää, että viime kädessä investoinnin mahdollisti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta saatu tuki.

Ennen laitteiston hankintaa hallissa uusittiin lattia- ja seinäpinnat sekä valaistus. Kokonaisinvestointi jää hiukan alle miljoonan euron.

– Tälläkin alalla pitää kehittyä, jotta pystyy kilpailemaan ja palvelemaan asiakkaita, Jenni Tuomola sanoo.

Muut samankokoiset tilat käyttävät vastaavanlaista tekniikkaa. Sen ansiosta mekaaninen työ vähenee ja pussiin päätyvien porkkanoiden laatu paranee.

Uusin tilajärjestelyin yrityksessä on myös parannettu vedenkiertoa ja turvallisuutta, kun trukkiliikenne on ohjattu pois halliosasta.

Matti Tuomola oy:ssa linjaston läpi kulkee vuodessa porkkanamäärä, josta riittäisi noin kilo jokaiselle suomalaiselle. Uuden optisen kameran ansiosta samankokoiset porkkanat tippuvat samaan siiloon. – Laatu paranee ja mekaaninen työ helpottuu, yrittäjä Reijo Tuomola summaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Matti Tuomola oy:ssa linjaston läpi kulkee vuodessa porkkanamäärä, josta riittäisi noin kilo jokaiselle suomalaiselle. Uuden optisen kameran ansiosta samankokoiset porkkanat tippuvat samaan siiloon. – Laatu paranee ja mekaaninen työ helpottuu, yrittäjä Reijo Tuomola summaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ihmistyövoimaa tarvitaan edelleen

Vaikka porkkanoihin ei käsin paljon enää kosketakaan, työvoiman tarve ei vähene.

– Henkilökuntaa tarvitaan lähinnä valvontaan. Nyt työtä voidaan myös tehostaa ja pakata enemmän, Jenni Tuomola selvittää.

Tuomolat viljelevät porkkanoita jo kolmannessa polvessa, ja myös heidän neljä aikuista lastaan ovat yrityksessä töissä. Viidettä sukupolvea edustava viisivuotiaskin kipuaa jo mielellään trukin kyytiin.

Yritys työllistää noin 15 henkilöä.

– Kaikki ovat suomalaisia, ja moni on paikkakunnalta tai naapurikunnista.

Jokaiselle suomalaiselle kilon pussi

Tilalla viljellään noin viiden hehtaarin aloilla myös punajuurta, lanttua, palsternakkaa ja naurista, jonka menekki on laskenut huippuvuosista.

Porkkana on selkeä päätuote, jota kasvaa yli sadan hehtaarin alalla. Vuodessa yrityksessä varastoidaan yli 8 000 laatikkoa porkkanaa.

– Siitä riittää jokaiselle suomalaiselle noin kilon pussi, vaikka osa tietysti menee hukkaan, Reijo Tuomola havainnollistaa.

Teurolta porkkanaa kuljetetaan omalla kalustolla pääkaupunkiseudun tukkuihin, SOK:lle, Keskolle ja torikauppiaille.

Suuret katkenneet porkkanat kuoritaan ja pussitetaan samassa pihapiirissä olevassa Vörlön Vihanneksessa. Viimeiset hukkapalat menevät hevostiloille.

Nippuporkkanat nostetaan käsin. Talvoporkkanoita aletaan nostaa koneilla elokuun puolivälissä. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Sadosta tulossa tavanomainen

Kevät oli porkkanatiloille haastava. Kylmää toukokuuta seurasi kuiva kesäkuu, jolloin harsojen alla olevia porkkanoita piti kastella.

– Nyt vaikuttaa, että sadosta tulee normaali, mutta syksystä ei vielä tiedä: tuleeko kovia sateita tai aikaisia pakkasia, Reijo Tuomola pohtii.

Nippuporkkanat nostetaan käsin. Talviporkkanoita päästään nostamaan koneilla elokuun puolivälissä. Kausi jatkuu lokakuulle.

Normaalisti porkkanaa riittää pakattavaksi toukokuun loppuun, mutta tänä vuonna koronapiikki tyhjensi laarit tavanomaista aiemmin.

Reijo Tuomolan tuntuma on, että porkkanan kulutus on ollut jo jonkin aikaa kasvussa, sillä sitä lisätään hanakasti niin sämpylöihin kuin lasagneenkin.

Yrittäjä itsekin nappaa hallissa herkästi porkkanan suuhunsa.

– Näen jo oikein, mikä on sopivan näköinen pätkä, sellainen oikein herkullinen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic