Lounais-Häme Ypäjä

Melkoinen este ylitettävänä: Ypäjä aikoo säästää 550 000 euroa ilman veronkorotuksia – ensi vuosi näyttäisi silti 250 000 euron miinusta

Talousarvioennusteen alijäämä 796 000 euroa aiotaan nakertaa 241 000:een.
Kunnanhallituksella on melkoinen este kiivettävänään. Säilyvätkö jalat kuivina, kun juustohöylävuosien jälkeen pitäisi löytää vielä 500 000 euron säästöt. Kuvassa maastokokeen vesieste.

Ypäjän kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Ypäjän tuloveroprosentti säilyy nykyisessä 21,5 prosentissa. Hallituksen tavoitteena on myös kiinteistöveroprosenttien säilyttäminen ennallaan.

Ensi vuoden talousarvion valmistelussa lähtökohtana oli se, että veroprosenttia ei tarvitsisi nyt nostaa. Lähtökohdassa aiotaan pysyä, vaikka vuoden 2019 alijäämä on kohoamassa lähes 800 000 euroon.

Ypäjä oli valmistautunut talousarviossa alun perin 241 000 euron alijäämään, ja myös tästä lähtökohdasta aiotaan pitää kiinni.

Onko puolen miljoonan säästöjä realistista saada ilman veronkorotuksia, Ypäjän vt. kunnanjohtaja Sam Vuorinen?

– Kyllä on, mutta se vaatii päätöksiä, jotka eivät ole kuntalaisten mieleen, Vuorinen toteaa.

Karannut alijäämä selittyy Vuorisen mukaan lähinnä valtionosuuksien leikkauksilla sekä sosiaali- ja terveysmenojen huomattavalla kasvulla.

– Ypäjän tulopohjaa ei pysty merkittävästi laajentamaan, joten valtaosa tasapainottamistoimista haetaan myynneistä ja säästöistä, Vuorinen kertoo.

Johtoryhmä pui toimenpiteitä torstaina ja kunnanhallitus palaa talousarvioesitykseen 20. marraskuuta.

Vuorinen ei tässä vaiheessa nimeä yksittäisiä toimia, mutta yleisluonnehdinnan perusteella nyt on käytettävä kampaa, joka sattuu.

– Talousarvioehdotus tulee olemaan kipeä ja kohdistumaan ainakin kiinteistöihin, kuntakonsernin omistuksiin ja sellaiseen muuhun toimintaan, mitä ei voida katsoa kunnan perustehtäväksi. Samanaikaisesti toimintaa tehostetaan kaikilla toimialoilla ja tehtäviä yhdistetään, Vuorinen kirjoitti kunnanjohtajan facebook-seinällään.

Mikäli veronkorotuksiin ei lähdetä, vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti olisi Ypäjällä myös ensi vuonna 0,6 prosenttia, yleinen kiinteistöveroprosentti tasan yhden prosentin, muun asuinrakennuksen 1,5 prosenttia ja rakentamattoman rakennuspaikan kolme prosenttia.

Ypäjä nosti tuloveroprosenttia ja kiinteistöveroja viimeksi vuodelle 2017. FL

Fingerpori

comic

Uusimmat