Lounais-Häme

Melonta tasapainottaa rokkistaran arkea - Popedan kitaristi rentoutuu Turpoonjoella

-Viisikymppisenä voi ostaa itselleen mitä vain. Toiset ostavat Harrikan (moottoripyörän), minä ostin surffilaudan ja kanootin, kertoo Vesa-Pekka ”Costello” Hautamäki, 40-vuotisjuhliaan viettävän Popedan kitaristi.

Kostiksi itsensä esittelevä muusikko on harrastanut melontaa neljän vuoden ajan. Hän asuu järven rannalla, joten kynnys vesille lähtöön on matala. Noin kymmenen kilometrin melontareittiä Costello pitää sopivan mittaisena ja sellainen löytyy Tammelasta Turpoonjoelta.

-Neljä tai viisi kertaa on tullut käytyä täällä. Vaimo tykkää reitistä tosi paljon. Toimme tänne kerran Tukholmasta ystäviämme ja he olivat aivan ihmeissään.

Melontaharrastuksella on kenelle tahansa rauhoittava vaikutus, mutta ihmispaljoudessa räminässä ja räiskeessä työtään tekevälle muusikolle kontrasti on erityisen suuri.

-Hiljaisuus tässä harrastuksessa on hienointa. Turpoonjoessa kiehtoo erityisesti se, että tämä pidetään hyvässä kunnossa, esimerkiksi kaatuneet puut raivataan reitiltä pois. Olemme nähneet täällä todella vähän muita melojia.

-Melojat tykkäävät eri asioista. Osa menee merelle ulapalle, missä ei näe mitään muuta kuin merta. Osa haluaa meloa aalloissa ja hurjimmat tykkäävät isoista koskista. Itse uin Balilla sellaisessa, eikä se tuntunut mukavalta, vaan pidän rauhallisesta koskimelonnasta, jota Turpoonjoella voi harrastaa, Costello kehuu.

Turpoonjoen Hautamäki löysi monitoimimies Sami Mattilan avulla. Forssan Kulttuuri-Axelin puheenjohtaja kuskasi Costellon takaisin Tampereelle Forssan-keikan jälkeen ja matkan aikana tuli puhe Turpoonjoen tarjonnasta.

-Nyt on oikeastaan parasta melonta-aikaa, kun vesi on korkealla. Heinä-elokuussa vesi on niin matalalla, että kivet haittaavat, Mattila tietää ja kiittelee samalla Turpoonjoen varren maanomistajia, jotka ovat siistineet joen reunustaa kiitettävästi viime aikoina.

Melontapalvelut tarjoaa Tammelassa toimiva Erärenki, jonka yrittäjä Jouni Palénilta Costello ja Mattila saivat tarvittavat varusteet. Mattila oli liikkeellä intiaanikanootilla, Costello kajakilla, joka on kanoottia nopeampi, mutta kiikkerämpi ja vaatii mielellään kurssituksen ennen vesille lähtöä. Lähimmät kajakki-kurssit järjestetään Vihdissä.

-Turpoonjoella on sen verran maltillinen virtaus, että intiaanikanootilla pärjää aloittelijakin. Kanootti voi toki kaatua, joten perusuimataito on hyvä olla, vaikka pelastusliivit ovat käytössä. Kevään aikana järjestämme viisi retkeä, joihin voi osallistua kuka tahansa, kertoo neljättä vuotta erilaisia retkiä ja elämyspalveluja Tammelan järviylängöillä tarjoava Palén.

-Kevään edetessä luonto muuttaa värejään viikoittain, Palén ylistää.

Matka Liesjärven Karjusillalta Portaan kylälle Turpoonjoen laiturille on matkana hieman toistakymmentä kilometriä. Matkan varrella melojia virkistää Turpoonkosken matkailutila, joka tarjoaa huoltoa sekä välineille että melojille. Jorma Puran isännöimältä entiseltä Kala-Apajalta löytyy tarjontaa kahvista ruokaan ja saunasta yösijaan asti. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic