Lounais-Häme

Meluvamma on edelleen työikäisten tautitilaston kärjessä

Tällä hetkellä nousussa ovat akrylaattien aiheuttamat allergiset kosketusihottumat. Arkistokuva

Vahvistettujen ammattitautien määrä on vähentynyt viimeisen 10 vuoden aikana lähes 60 prosenttia.

Trendi on ollut laskeva melkein kaikilla toimialoilla, mutta esimerkiksi kampaamo- ja kauneudenhoitoalalla ammattitautien määrä on nousussa.

Vaikka melualtistus on vähentynyt vuosien saatossa, melu on edelleen yleisin ammattitaudin aiheuttaja.

Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen selvityksestä, jossa tarkasteltiin riskiammatteja ja -aloja Työperäisten sairauksien rekisterin perusteella 2005–2014.

– Halusimme tuottaa tietoa työperäisen sairastavuuden vähentämiseksi ja ennalta ehkäisevien toimenpiteiden kohdentamiseksi, kertoo apulaisylilääkäri Kirsi Koskela Työterveyslaitoksesta.

Työelämä muuttuu vauhdilla ja uusia ammattitauteja aiheuttavia altisteita ilmenee vuosittain.

Toisaalta vanhoja altisteita nousee esiin uusissa yhteyksissä. Hyviä esimerkkejä näistä ovat ripsiliimat, joille kosmetologit ja ripsiteknikot altistuvat työssään sekä epoksiyhdisteet, joita käytetään putkisaneerauksessa.

– Tällä hetkellä nousussa ovat akrylaattien aiheuttamat allergiset kosketusihottumat. Akrylaattiyhdisteitä käytetään muun muassa rakennekynsimateriaaleissa ja ripsien pidennysliimoissa sekä asennus- ja kokoonpanotyössä käytettävissä liimoissa, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Maria Pesonen Työterveyslaitoksesta.

Kampaamo- ja kauneudenhoitoalan lisäksi myös perinteisemmät riskialat nousivat esiin selvityksessä.

Riskitoimialoja ovat muun muassa maatalous ja rakentaminen

Vahvistettuja ammattitauteja todettiin eniten maataloudessa. Maanviljelijöiden yleisin ammattitauti oli Puumala-viruksen aiheuttama myyräkuume. Maanviljelijöillä todettiin myös mm. ammattinuhaa, lateraalista epikondyliittiä eli tenniskyynärpäätä sekä kolmasosa kaikista aineiston ammattiastmoista.

Rakentamisessa yleisimmät ammattitaudit olivat meluvamma ja asbestiplakkitauti.

Yleisimmät ammattitaudit ovat meluvamma, ärsytyskosketusihottuma ja asbestiplakkitauti

Työikäisten selvästi yleisin vahvistettu ammattitauti on meluvamma, vaikka meluvammojen lukumäärä onkin laskenut merkittävästi.

Toiseksi yleisin ammattitauti on ärsytyskosketusihottuma ja kolmanneksi yleisin asbestiplakkitauti.

Ärsytyskosketusihottuman aiheuttajista tavallisin on märkätyö, muita tavallisia aiheuttajia ovat pesuaineiden käsittely ja likainen työ.

Asbestiplakkitautia todetaan työikäisillä edelleen noin 100 tapausta vuodessa. Asbestiplakkitauti on tyypillisesti seurausta altistumisesta asbestille menneinä vuosikymmeninä, jolloin asbestin käyttö rakennusmateriaaleissa on ollut yleistä.

Ammatti-ihotautien kokonaismäärän vähentyessä epoksituotteisiin liittyvät allergiset kosketusihottumat ovat kasvattaneet suhteellista osuuttaan.

Ammattinuhan aiheuttajina maatalouden ja elintarviketyön vilja- ja eläinallergiat ovat edelleen keskeisimpiä.

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic