Lounais-Häme Janakkala

Menestysjäätelö kasvaa pellolla – Kun härkäpapu korvaa kerman, syntyy Härtelöä

Härtelö syntyy härkäpavusta. Opiskelijat kehittivät uutuustuotteen, joka kilpailee nyt Suomalainen menestysresepti -kisan voitosta TV5:llä.
Limen ja passionin yhdistelmä on raikkaan pirtsakka, josta itse pidän, kertoo Hilma Koskinen, joka maistattaa jäätelöä Hakolan marjatilan kahvilassa Tanttalassa. Kuva: Esko Tuovinen
Limen ja passionin yhdistelmä on raikkaan pirtsakka, josta itse pidän, kertoo Hilma Koskinen, joka maistattaa jäätelöä Hakolan marjatilan kahvilassa Tanttalassa. Kuva: Esko Tuovinen

Tanttalasta kotoisin oleva Hilma Koskinen on yksi seitsemästä opiskelijasta, joiden käsissä syntyi Härtelö.

Helsingin yliopiston elintarviketieteiden opiskelijat saivat reilu vuosi sitten tehtäväkseen kehittää uutuustuotteen erikoisruokavaliota noudattaville.

– Meidän ryhmämme valitsi raaka-aineeksi härkäpavun, jonka suosio on nyt huipussaan. Se sopii esimerkiksi gluteenittomille ja pähkinäallergikoille. Halusimme tehdä makean tuotteen, joka maistuu herkkuna ihan kaikille eikä pelkästään ruokarajoitteisille.

Ryhmä päätyi kehittämään uudenlaista jäätelöä mietittyään erilaisia viljapohjaisten tuotteiden vaihtoehtoja. Alkuun ajatus oli kokeilla mämmin valmistusta, mutta siitä luovuttiin.

– Kukaan meistä ei pidä mämmistä eikä syö sitä. Emme olisi voineet tietenkään maistella mämmiämme emmekä olisi osanneet sanoa, olisiko härkäpapumämmimme maistunut hyvältä, Hilma Koskinen nauraa.

Jäätelöä syövät melkein kaikki suomalaiset ja vieläpä ympäri vuoden. Kun parin ison valmistajan pakettijäätelöiden rinnalle on nopeasti syntynyt käsityöläis- ja gourmet-jäätelöitä, jäätelöherkkujen menekki on vahvassa nosteessa.

Härkäpapu on Härtelön proteiinilähde ja korvaa maitoraaka-aineet. Pavun työstäminen sopivaan olomuotoon vaati kekseliäisyyttä ja kokeiluja, sillä minkäänlaista sovellettavaa reseptiä ei ollut tarjolla.

– Me onnistuimme kuin sattumalta heti ensi keitoksellamme saamaan aikaan hyvän tuotteen, jota sitten kurssin jälkeen lähdimme jatkojalostamaan.

Valmistusvaiheessa ryhmä oli menettää uskonsa, sillä jäätelöpohjan keittokattilasta nousi laboratorioon vahva hernekeiton haju.

– Hiki nousi otsalle, kun kuvittelimme hernekeitonmakuista jäätelöä. Kun keitos jäähdytettiin ja siihen lisättiin rasvat, sokeri ja mausteet, hajua ei ollut eikä myöskään pavun makua. Huokaisimme helpotuksesta!

Valmistajien tavoitteena oli maukas ja joka suuhun sopiva jäätelö, jota kaikki haluavat kauhoa samasta paketista eikä kenenkään tarvitse ajatella erikseen vegaaneja, laktoosittomia tai gluteenittomia.

Ei ole samantekevää, miltä jäätelö maistuu, joten Härtelö-valikoiman makuja mietittiin tarkoin. Laboratoriossa Viikissä kokeiltiin erilaisia marja- ja hedelmäsoseita sekä mausteita.

Uutuuden haluttiin maistuvan yllätykselliseltä, joten ensimmäisinä markkinoille lähtevien Härtelöiden maut ovat lime-passion ja suklaa. Suomalaisten suosikki suklaa tarjoaa matalan kynnyksen maistelijoille ja lime-passion uuden elämyksen kokeilijoille.

Opiskelijat osallistuivat vuosi sitten tuoreeltaan Härtelöllään ravintolapäivään Helsingin Ruttopuistossa. Mukana oli 35 kiloa Härtelöä, joka meni kaikki kaupaksi ja sai hyvät arvostelut.

Härkäpapujäätelö voisi rasvasisältönsä puolesta saada sydänmerkin, sillä siinä käytetystä rasvasta valtaosa on rypsiöljyä. Vain pieni osa on kookosrasvaa, joka parantaa jäätelön rakennetta.

Sokeria on vain 15 prosenttia, mutta osa makeudesta tulee hedelmäsoseista.

Kun Hilma Koskiselta kysyy, miltä Härtelö maistuu, hän luonnehtii makua kermaiseksi, pehmeäksi ja täyteläiseksi.

Uutuusjäätelö ristittiin Härtelöksi, ja ryhmä perusti yhteisen Lipasu-osakeyhtiön.

Toistaiseksi opintojaan jatkavat nuoret yrittäjät eivät ole lähteneet perustamaan omaa jäätelötehdasta Härtelön valmistamiseen. Yritys löysi hyvän sopimusvalmistajan, jonka jäätelötehtaalla valmistetaan muitakin erikois- ja käsityöläisjäätelöitä.

Nuoret yrittäjät ja tulevat maisterit pääsivät mukaan S-ryhmän TV5:lle lanseeraamaan Suomalainen menestysresepti -kilpailuun, jonka juontajana toimii Jyrki Sukula.

Kilpailu merkitsee Lipasulle vauhdikasta pääsyä markkinoille.

– Härtelölle on jo luvattu hyllytilaa Prismoissa. Hyllytilan saaminen on aina valtava ponnistus, ja me löysimme reitin kilpailun kautta, Hilma Koskinen iloitsee.

Finaalissa Lipasua edustaa Annika Ikonen, mutta Hilma Koskinen kertoo kaikkien odottavan jännittyneinä ohjelmaa.

– Tv-kameraryhmä kävi kuvaamassa myös Hakolan Marjatilalla, jossa olen kesätöissä. Saa nähdä, näytetäänkö kotitilaa insertissä.

Muut finalistit omine tuotteineen ovat Carme Plumed-Ferrer Kuopiosta, Anssi Räntilä Tampereelta, Minna Sakki-Eerola Hyvinkäältä, Paavo Vallas Turusta ja Hanna Yli-Kuha Alavudelta. HÄSA

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic