Lounais-Häme

Menestyskirjailija Yuval Noah Harari: Vaarana on, että huononnetut ihmiset käyttävät paranneltuja tietokoneita väärin

Helsinki
30.08.2018, 00:23

Kulttuuri

Tunne itsesi tai jäät manipuloijien saaliiksi. Tämä on yksi ydinajatus israelilaistutkija Yuval Noah Hararin uutuuskirjassa 21 oppituntia maailman tilasta. Kirjassa pohditaan yksilöiden mahdollisuuksia selvitä maailmassa, jossa tutut työpaikat katoavat, tekoäly ohjaa yhä useampia valintoja ja suuret ideologiat ovat joko kuolleet tai tekevät kuolemaa.
Hararin mukaan olemme ensi kertaa historiassa tilanteessa, jossa hallituksilla ja yrityksillä on tarpeeksi tehokkaat koneet ja tietoa oppia tuntemaan meidät paremmin kuin me itse. Olemme antaneet paljon valtaa algoritmeille, joiden avulla meitä voidaan manipuloida.
– Jos he tuntevat sinut paremmin kuin sinä itse, he voivat myydä sinulle mitä vain, oli se sitten tuote tai poliitikko, Harari toteaa sähköpostitse STT:lle.
Algoritmit valikoivat silmiimme osuvat hakutulokset ja somepäivitykset sekä suosittelevat tuotteita. Samalla ne keräävät tietoa, jolla ennakoida mielihalumme yhä paremmin. Jonain päivänä ne kenties osaavat valita käyttäjälleen esimerkiksi sopivamman puolison kuin tämä itse.
Vaarana Hararin mukaan on, että keskitymme enemmän tekoälyn kuin ihmismielen kehittämiseen ja huononnetut ihmiset käyttävät paranneltuja tietokoneita väärin. Liberalismi on perustunut ajatukseen kuluttajien ja äänestäjien vapaasta tahdosta, joka ohjaa markkinoita ja politiikkaa. Usko vavisee, kun vapaaksi luultua tahtoa voidaan manipuloida yhä paremmin.

Itsetuntemus auttaa trolleja vastaan

Omien heikkouksien tunteminen auttaa Hararin mukaan suojautumaan myös valeuutisia vastaan.
– Oli se sitten Yhdysvallat, Ranska tai Suomi, trollit yrittävät etsiä yhteisöä jakavia asioita ja lietsoa niitä. He eivät voi luoda vihaa ja pelkoa tyhjästä.
Esimerkiksi maahanmuuttoa koskevat valeuutiset ovat omiaan horjuttamaan yhteiskuntaa. Suojautuakseen trolleilta jokainen voi kehittää omaa itsetuntemustaan. Ennakkoluulonsa voi tiedostaa ja suhtautua kriittisesti tietoon sen sijaan, että heittäytyisi tunteidensa valtaan.
Harari neuvoo katsomaan suurempaa kuvaa ja lukemaan mieluummin kirjoja kuin tviittejä. Maailmankuvan luominen klikkiotsikoiden perusteella ei kannata. Esimerkiksi terrorismista voidaan tuottaa helpommin vetäviä otsikoita kuin ilmastonmuutoksesta, mutta se ei kerro uhan koosta.
– Jos seuraat vain nopeasti vaihtuvia uutisia, saatat kuvitella, että terrorismi uhkaa olemassaoloamme ja Euroopassa eletään kaikkien aikojen väkivaltaisinta aikaa. Tosiasiassa nykypäivän Eurooppa on rauhallisin paikka ihmiskunnan historiassa ja sokeri on paljon tuliaseita suurempi uhka elämällesi, Harari sanoo.

Hallituksen suojattava työntekijöitä, ei työpaikkoja

Tulevaisuudessa kone voinee tuottaa kunkin mielihaluihin räätälöityä musiikkia ja tekoälylääkäri päivittää itseään jatkuvasti uusilla tutkimustuloksilla. Työt voivat mennä uusiksi niin lääkäreillä, toimittajilla kuin muusikoillakin.
Harari muistuttaa, ettei jo alkanut automaation vallankumous ole vaihe, vaan pysyvä osa työmarkkinoita. Ammattiaan voi joutua vaihtamaan monta kertaa. Hallitusten pitäisikin Hararin mukaan tukea työntekijöitä, ei työpaikkoja.
– Hallitusten on tultava apuun, taattava antelias työttömyysturva ja maksettava uudelleenkoulutus.
Suuri kysymys on, kykeneekö ihmisten mieli sopeutumaan jatkuvaan muutokseen.
– Useimmat nykyiset koulutussysteemit eivät valmista ihmisiä niin aaltoilevaan ja stressaavaan elämään. Joustavuus on tärkeintä, mitä voimme lapsille opettaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic