Lounais-Häme

Menettelikö Tammelan valtuusto virheellisesti?

Yksi lause kaiken voi muuttaa.

Ainakin jos kyse on kunnanvaltuuston päätöksistä, kuten Tammelassa maanantaina havaittiin. Valtuusto käsitteli pykälää, jota Ilkka Tuovisen (meta) mukaan ei olisi pitänyt käsitellä lainkaan valtuustossa.

Kyse oli kesäkuisesta valtuustoaloitteesta. Tammelan kunnanhallitus päätti 20. marraskuuta keskeyttää kouluverkkopäätöksen täytäntöönpanon ja palata asian käsittelyyn sen jälkeen, kun hallinto-oikeus on antanut lausuntonsa vireillä olevista valituksista. Päätöksen taustalla oli kunnanhallituksen jäsen Ilkka Tuovisen (meta) esitys.

Vai oliko kyse sittenkin kunnanhallituksen päätösehdotuksesta? Sellaisena se ainakin tuotiin maanantaina kunnanvaltuuston päätettäväksi. Tuovisen mukaan koko pykälää ei olisi pitänyt valtuustossa käsitellä, vaan kyse oli valtuustopäätöksestä, jonka kunnanhallitus pani täytäntöön.

-Aloitteen tarkoituksena on kumota valtuustopäätös, mutta tässä vaiheessa ei ollut kyse päätöksen kumoamisesta, vaan täytäntöönpanon keskeytyksestä. Koska valtuustossa käsiteltiin aivan eri esitystä kuin omani oli, äänestin tyhjää, Tuovinen toteaa.

 

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson on eri linjoilla. Hänen mukaansa valtuustoaloitteet tulee käsitellä tietyn ajan sisällä kunnanvaltuustossa.

-Kunnanhallitus ei voi ottaa ratkaisuvaltaa asiassa, joka ei sille kuulu. Valtuusto käsittelee sen ratkaisuvallassa olevat asiat, kuten valtuustoaloitteet, Larsson sanoo.

Tuovinen huomauttaa, että kunnan lakisääteinen velvollisuus on pidättäytyä tekemästä peruuttamattomia toimia, jotka aiheuttaisivat kunnallisvalitusten käymisen hyödyttömiksi. Tuovinen myöntää, ettei rahan varaaminen Norrintien kiinteistön kunnostukseen ennen eurojen käyttöä ole peruuttamaton toimi, kuten ei ole myöskään listojen tekeminen siitä, kuka lapsi siirtyy ensi lukuvuodeksi mihinkin kouluun.

-Mutta ikävän viestin se antaa lapsiperheille, hän harmittelee.

 

Entä sitten tästä eteenpäin? Voimassa olevan valtuustopäätöksen mukaan neljä kyläkoulua lakkautetaan ja Tammelan sivistystoimi valmistelee asioita sen pohjalta. Toisaalta vireillä olevat valitukset voivat mennä läpi, mikä tietäisi voimassa olevan päätöksen kumoutumista. Sivistystoimi joutuu valmistelemaan ensi lukuvuotta kaksilla eri rattailla, mikä Larssonin mukaan on erittäin kuluttavaa.

-Myös ruoka- ja puhdistuspalvelupuolella ollaan aivan kypsiä ja väsyneitä tähän epävarmuuteen ja moni ihminen kärsii välillisesti tilanteesta, mutta päätöksistä valittajat eivät tätä näe. Vastuullinen päättäjä huomioisi myös henkilökunnan, Larsson sanoo.

Tuovinen sanoo tiedostavansa työntekijöiden tuskan, kun määräaikaisia on ketjutettu ja investoinnit kyläkouluihin ovat jäissä. FL

 

Fingerpori

comic