Lounais-Häme

Menikö kylä sekaisin Lillistä?

Härkätien teatterin yhdestoista kesänäytelmä sisältää sopivassa suhteessa totuutta ja humpuukia. Käsikirjoituksen koonneen Letkun kulttuurituottaja Maarit Murtomäki-Halosen sanoja lainaten, se on melkein totta.

Flirtaten ja höyläten on tarina Letkun kylän historiasta ja se koostuu eri vuosikymmenten tapahtumista ja todellisista kylän henkilöistä. Juoni kuitenkin on keksitty, ja se sijoittuu 1960-luvun Tammelaan, joten osa hahmoista teki aikahypyn. Pääosassa on aito 60-lukulainen Letkun Lilli, aikoinaan hurmaava kylännainen.

-Hän oli kertomusten mukaan niin kaunis, että kun hän astui linja-autoon kyytiin, kävi matkustajien joukossa kohahdus, sanoo Murtomäki-Halonen.

Lilli yhdisti Letkun kyläläisiä vähän samalla tavalla kuin näytelmä nyt paikkakuntaan sidoksissa olevia. Vajaan parinkymmenen kesäteatterilaisen joukkoon mahtuu muun muassa kesämökkiläinen, muutama lapsi, Latviasta seudulle muuttanut entinen teatteriohjaaja sekä forssalaistunut nuori pari. Touhu metsänäyttämöllä on kuurosateista huolimatta mukaansatempaava ja joukkoon uskaltaudutaan kauempaakin, jopa vuosien tauon jälkeen.

-Olin viimeksi mukana seitsemän vuotta sitten, mutta sitten töiden takia en ole ehtinyt. Täällä on hyvä porukka ja meininki. Vaimo on kesäteatteri-ihmisiä, joten tulee katsomaan, jos uskaltaa, virnistää kesämökkiläinen Sami Anttila, joka esittää näytelmässä kylän kätilön sulhasta.

Ikäneito-Irmaa näyttelevä, Latviasta kotoisin oleva Baiba Krastina puolestaan oppii kätevästi suomen kieltä tutun tekemisen parissa.

-Täällä ei tunnu kuin olisi ulkomaalainen. Opin myös kieltä internetissä kotona, selittää Forssassa neljättä vuotta asuva entinen teatterialan ammattilainen.

-Ei täällä kylällä saa olla ilman, että tulee näyttelemään, toteaa kaikkina kesinä mukana teatterin toiminnassa ollut Timo Koivu.

Koivun tyttöystävä Sonja Haaparanta valittiin parin neljäntenä yhteisenä teatterikesänä päärooliin.

-Ollaan oltu useampi viikko jo joka ilta täällä. Vähintään pari tuntia illassa pelkästään menee harjoituksiin ja vähän vaatteiden metsästykseen. Kävin kirpputorilta etsimässä hameenkin itselleni, kertoo cosplayta eli japanilaiseen sarjakuvakulttuuriin liittyvää pukeutumista harrastava nuori nainen.

Forssaan Turusta muuttanut pariskunta eksyi kesäteatterin pyörteisiin Koivun perheharrastuksen kautta. Sulhasen vanhemmat ovat myös esiintyneet näytelmissä teatterin alkupäivistä asti.

-Eiköhän tähän jää jumiin seuraavaksi kymmeneksikin vuodeksi. Hauskaa ja tuttua väkeä, uskoo häitä suunnitteleva Haaparanta.

Näytelmän harjoitukset ovat Koivun mielestä edenneet tänä kesänä mallikkaasti. Hyväsydämistä Jannea esittävä nuori mies on tahtiin tyytyväinen.

-Huonompina vuosina ollaan tässä kohdassa saatu käsikirjoitus käteen. Nyt on jo repliikit hallussa ja päästään keskittymään tekemiseen, hän kommentoi.

Entä millainen on Jannen ja Lillin välinen suhde?

-Lilli on jotain, mistä isä on varoitellut, hän kuittaa naureskellen.

Näytelmän käsikirjoitus kasattiin syksyisen Virkkuna yhdessä -yhteisötaideprojektin tuloksista. Mukana projektissa olleet vanhukset muistelivat, millaista kylän elämä oli ollut erityisesti sen kasvun aikaan 1960-luvulla.

-Kokosimme kertomuksia kylältä eri teemoilla, kuten kyläkauppa, kyläkoulu, kylätalo, ja sieltä alkoi profiloitua tiettyjä ihmistyyppejä, mistä syntyi hahmoja. Oli tarinoita siitä, miten lapset ovat menneet kouluun, miten on synnytetty, miten menty markkinoille ja tehty kauppaa, sekä ihmisten välistä kommunikaatiota, kertoo Murtomäki-Halonen.

Monella näytelmän hahmolla on siis oikea esikuva.

-Kaupan täti on oikea, kaivonkatsoja myös, samoin Lilli, muusikot, lasten leikit, kätilö ja kulkukauppias. Opettajassakin on ripaus totuutta, luettelee käsikirjoittaja.

Lillin tarina tosin oli kaivamisen takana, sillä alussa kukaan ei ollut halukas puhumaan aiheesta.

-Sanainen arkku aukesi vasta ehkä kolmannella kokoontumiskerralla, ja tuloksena saimme materiaalia näytelmän verran, paljastaa Murtomäki-Halonen.

Näytelmän nimi liittyy tunnetun kappaleen lisäksi vahvasti Letkun historiaan.

-Tässä nyt flirttaillaan koko ajan, ja höyläämiseen liittyy tarina, jossa opettaja oli käskenyt poikien mennä höyläämään kaikenlaisia kuvioita pois seinistä. Koulutarkastaja oli tulossa paikalle, ja kouluympäristön piti olla siisti ja siveellinen, kertoo Murtomäki-Halonen. FL

Flirtaten ja höyläten -näytelmän ensi-ilta Härkätien teatterin metsänäyttämöllä Tammelassa perjantaina 8. heinäkuuta kello 19. Muut esitykset 9.7. klo 16, 10.7. klo 14 ja 18 ja 11.7. klo 19.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic