Lounais-Häme Ypäjä

Menikö luonnonkaunis Murska pilalle? – Maisema-arkkitehti tyrmistyi nähtyään Ypäjän uusitun uimapaikan

Murskan uimalasta on rakennettu tänä kesänä paratiisia. Maisema-arkkitehdin mielestä alue on menettänyt luonnonkauniin luonteensa.
Maisema-arkkitehti Merja Murtonen on eniten harmissaan puiden kaadosta. Hänestä puustoa olisi pitänyt säästää etenkin hiekkarannan läheisyydessä sekä lammen ja maantien välissä. Kioskin yhteyteen rakennettu isompi terassi pilaa hänestä kauniin ja eheän rakennuskokonaisuuden. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maisema-arkkitehti Merja Murtonen on eniten harmissaan puiden kaadosta. Hänestä puustoa olisi pitänyt säästää etenkin hiekkarannan läheisyydessä sekä lammen ja maantien välissä. Kioskin yhteyteen rakennettu isompi terassi pilaa hänestä kauniin ja eheän rakennuskokonaisuuden. Kuva: Lassi Puhtimäki

Turkulainen maisema-arkkitehti ja uinnin harrastaja Merja Murtonen on tyrmistynyt Murskan uimalassa tänä kesänä tehdyistä muutostöistä.

– Bongailen kauniita uimapaikkoja, ja Murska on ollut top 10:n joukossa. Kalliot ovat aivan ihanat, vesi kylmää ja ranta riittävän syvä uimiseen.

Nyt luonnonkauniin paikan luonne on hänestä tuhottu kaatamalla puita ja rakentamalla kioskiin noin 50-paikkainen terassi. Myös parkkipaikkaa on laajennettu ja rantahiekka vaihdettu uuteen (FL 14.6.).

Murtonen pelkää, että seuraavaksi paikalle raijataan liukumäkiä, mainostelineitä tai muita kirjavan kirkuvia muovihärpäkkeitä.

– Se olisi aika pahannäköistä maalaismaisemassa.

Keinotekoinen viihde harmittaa

Murtosta harmittaa, että uimarannoille rakennetaan keinotekoista viihdettä.

– Tavoitellaan ehkä hyvää mutta väärällä tavalla. Muutostoimenpiteet pitäisi suunnitella hienovaraisesti suhteessa luonnon- ja kulttuurimaisemaan.

Hän epäilee, että massiivisilla muutostöillä on menetetty mahdollisuus saada paikasta kannattava.

Ypäjän kunnan luottamushenkilöille ja virkamiehille lähettämässä kirjeessä hän kysyy, olivatko luvat kunnossa ja miten rahoituksesta on päätetty.

”Nyt aurinko paistaa uimarannalle”

Murskan kioski oli viime kesän kiinni. Tänä keväänä Ypäjän kunta alkoi kehittää aluetta yhdessä kuntaan yhteyttä ottaneen yrittäjän kanssa. Toimeen ryhdyttiin nopeasti, jotta uudistukset palvelisivat jo tätä sesonkia.

Teknisen johtajan Jouko Käkösen mukaan yleiskaava ei edellytä maisematyölupaa eikä muitakaan selvityksiä ollut tarpeen tehdä, koska toiminta on entisenkaltaista.

Alueelta kaadettiin satakunta runkoa, joista Käkönen arvioi kunnan saavan hakkuutuloja muutama tuhat euroa.

– Osa näkee hyväksikin, että nyt aurinko paistaa uimarannalle.

Kultakaivos ei siinnä odotuksissa

Käkönen sanoo kunnan käyttäneen Murskaan noin 20 000 euroa käyttötalouspuolen määrärahoja. Yrittäjä on investoinut muun muassa kioskin laitteisiin.

Kunnanhallitus päätti huhtikuussa esittää valtuustolle, että investointiohjelmaan myönnetään 20 000 euron lisämääräraha Murskalle. Kunnanjohtaja Tatu Ujula kertoo asian unohtuneen toukokuun esityslistalta ja tulevan siksi valtuuston käsittelyyn vasta syksyllä.

Käkönen ei usko, että Murskalle on enää tarvetta myöntää näin suurta summaa.

Investointiohjelmaan voidaan esittää vain kunnan elinvoimaa lisääviä hankkeita, joiden kustannukset katetaan investoinneista saatavilla tuloilla.

Käkönen ei odota Murskasta kultakaivosta.

– Vuokratulot lisääntyvät, ja jos se ei muuta tuo niin ainakin työpaikkoja. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic