Lounais-Häme

Menikö vappu överiksi? Terve maksa toipuu muutamassa päivässä

Kuva: juhani salo
Kuva: juhani salo

Vappujuhlat on nyt juhlittu, ja arki palasi monen elämään torstaina.

Jos vappuna tuli juotua pari lasillista liikaa kuplivaa, voi maksa kuitenkin jatkaa uuvuttavaa vappuaan vielä viikonlopunkin yli.

Munuais- ja maksaliiton mukaan terve maksa toipuu kertaluonteisesta alkoholin suurkulutuksesta yleensä muutamassa päivässä. Yhdetkin överit ovat maksalle haitaksi, mutta pienet vauriot voivat korjaantua, kun lopettaa alkoholin käytön.

Vauhdikkaan vapun jälkeen kannattaa siis miettiä kahteen kertaan, avaako tulevana viikonloppuna perjantaipullon. Maksa ei ole välttämättä ole toipunut vielä edes vapusta.

Munuais- ja maksaliiton mukaan kertaluonteinen runsas alkoholin kulutus voi aiheuttaa neste- ja suolatasapainon häiriöitä, verensokerin laskua, sydämen rytmihäiriöitä, ruokatorven verenvuotoa ja mahalaukun limakalvovaurioita sekä haimatulehduksen riskin. Jos juomista tapahtuu joka viikonloppu, pysyviä haittoja tulee nopeasti.

Liitto muistuttaa, että muutama lasi kuohuvaa on harvoin pahasta, mutta jos juominen jää päälle ja jatkuu viikon tai jopa syksyyn, tilanne on huolestuttava. Pitkään jatkuneen alkoholinkäytön seurauksena 10–20 prosentille on tullut tulehduksellinen maksasoluvaurio, joka voi johtaa maksakirroosiin. Suomessa yli 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Maksavauriot aiheuttavat oireita vasta, kun maksavaurio on jo ehtinyt pitkälle. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic