Lounais-Häme

Menneen vintagesta nykyajan reproon

 

-Hienoja vaatteita! Niitä on käytetty ja niillä on vielä tarinakin, ihastelee Forssan ammatti-instituutissa tekstiiliartesaaniksi opiskeleva Sara Tiilikainen sovittaessaan muotinäytösasujaan.

Erityisesti hän ihastui keltaiseen kevyeeseen kesätakkiin, joka on hänen vaatetusalan opettajansa Sirkka-Liisa Ahtisen käsialaa.

-Käytän niin paljon mustia vaatteita, mutta tämän voisin kyllä laittaa päälle. Keltainen ei olekaan hullumpi väri, Tiirikainen peilailee.

-Tein sen itselleni joskus kauan sitten oman mallin mukaan, Ahtinen muistelee.

Tiirikainen on yksi Forssan soroptimistiklubin hyväntekeväisyysmuotinäytöksen malleista.

Ensi sunnuntaina klubilaiset sekä FAI:n opiskelijat ja henkilökunta esittelevät vintage-vaatteita vuosikymmenien takaa, uusia retrohenkisiä ja myös vanhoista materiaaleista uusiksi tehtyjä tai vanhoilla malleilla toteutettuja repro-asuja.

Kustakin vaatteesta kerrotaan myös sen tarina.

Vaatteita olisi tarjolla yllin kyllin ja mannekiinejakin viitisentoista.

-Sen verran on karsittava asujen määrää ja esitystä tiivistettävä, että näytös saadaan tunnissa läpi, pohtivat Ahtinen, Ani Järvinen-Vesala ja Tuula Koivula.

Anja Laurila esittelee sunnuntaina muiden muassa kaksi Marimekon asua. Niistä toinen on uudelleen tuotantoon otettua mallia 2000-luvulta. Toinen on uniikki vuodelta 1968.

-Ihastuin Vuokko Nurmesniemen Pirput parput -kankaaseen ja Annika Rimalan Juolukka-mekkoon. 1960-luvulla oli vielä mahdollisuus teettää toiveiden mekkomalliin mikä tahansa Marimekon kangas. Teetin Nurmesniemen kankaasta Juolukka-mekon, kun odotin tytärtäni. Tyttäreni osti minulle samasta kankaasta Kihlatasku-retromekon, Kummatkin ovat olleet käytössä, hän kertoo.

Klubi on järjestänyt joka toinen vuosi hyväntekeväisyysmuotinäytöksen yhteistyössä paikallisten muotiliikkeiden kanssa. Tämänkeväinen näytös tukee sekä järjestölle että Forssan seutukunnalle tärkeitä kestävän kehityksen ja kiertotalouden teemoja.

Näytöksen tuotto ohjataan tänä vuonna nepalilaisten tyttöjen koulupukujen hankkimiseen.

-Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Köyhillä perheillä ei ole varaa hankkia kouluun tarvittavia pukuja ja tarvikkeita, toteavat klubin aktiivit.

Jo 20 eurolla yhdelle nepalilaistytölle saadaan hankittua kouluvaatteet: vaatepaketti sisältää kahdet hameet tai housut, paidat ja kengät. Puvut hankitaan paikallisilta tuottajilta. FL

Vintage-muotinäytös Vanhassa Värjärissä (Wahreninkatu 11, Forssa) sunnuntaina 17. huhtikuuta klo 15. Liput 10 e. Järjestäjinä Forssan soroptimistit ja Forssan ammatti-instituutti.

 

Soror optima
Soroptimistit on maailmanlaajuinen naisten vapaaehtoisjärjestö, joka puolustaa ihmisoikeuksia, rauhaa ja demokraattista päätöksentekoa.Se tekee työtä erityisesti tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi. Järjestö ei ota kantaa puoluepoliittisiin eikä uskonnollisiin kysymyksiin.Nimi tulee latinankielisistä sanoista soror optima, joka merkitsee parasta sisarta.Forssassa on toiminut soroptimistiklubi vuodesta 1968 lähtien ja siinä on jäseniä 20.Soroptimist International on toiminut vuodesta 1921 lähtien. Se toimii 130 maassa yli 80 000 jäsenen voimin. Vuonna 2012-14 soroptimistit ovat keränneet varoja Euroopan alueella yli 23 miljoonaa euroa. Niillä on autettu 700 000 naista tai tyttöä. 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti