Lounais-Häme

Menneiden aikojen työtä ja romantiikkaa: tukkilaiset tulevat Saaren kansanpuistoon

Pirkka-Hämeen jätkäperinnettä vaaliva yhdistys uo tukkilaistapahtuman Saaren kansanpuistoon Tammelaan. Kuva: Muu
Pirkka-Hämeen jätkäperinnettä vaaliva yhdistys uo tukkilaistapahtuman Saaren kansanpuistoon Tammelaan. Kuva: Muu

Tukkilaiset palaavat Tammelaan vuosikymmenten tauon jälkeen – näytösluontoisesti. Ensi lauantaina Saaren kansanpuistossa saa pienen esimerkin siitä millaista oli viime vuosisadan puolivälissä.

Tammelassa ja koko Lounais-Hämeessä on ollut aina 1960-luvulle saakka vahva uittoperinne. Somerolta saakka uitettiin tukkeja Salkolanjärven kautta Liesjärvelle ja siitä edelleen Turpoonjoen kautta Tammelan järville. Järviltä niiden tie vei pienille lähisahoille tai eteenpäin Loimijoen kautta aina Poriin asti.

Kuljetuskaluston kehittyessä uitot loppuivat. Saaren Kansanpuistossa pidettiin myöhemmin tukkilaiskilpailuja missä pääsi kokeilemaan vielä tukkilaistaitoja.

Lauantaina Saaressa kuullaan Pirkka-Hämeen Jätkäperinne ry:n uitto- ja metsätyömusiikkia klo 11–16. Työnäytöksiä on luvassa sekä maalla että vedessä tukin päällä.

Mikko Meri tuo paikalle myös vanhaa uittokalustoa katseltavaksi. Liesjärven kylämuseo eli Tannisen museo on avoinna myös yleisölle klo 11–16.

Opastetut kierrokset Saaren kansanpuistossa klo 12, klo 13 ja klo 14. Lähtö opastuksille on Tannisen museon edestä. Tukkilaistapahtumassa on esillä vanhoja julisteita tapahtumista.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lounais-Hämeen pirtti ja Saaren kioski ovat avoinna yleisölle. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic