Lounais-Häme Forssa

Meriteollisuudelle menee alihankkijoilta tonnikaupalla tavaraa joka päivä: "Haluamme kasvattaa Forssan osuutta"

Alkuvuodesta 2019 Forssassa järjestetään meriteollisuuden ostajapäivä, jonka toivotaan ulottavan telakkateollisuuden alihankintaketjun seudulle entistä vahvemmin.
Meriteollisuus työllistää Forssan seudulla etenkin Hemiva Installationia, joka valmistaa ja asentaa laivoihin sisustuksia.

Telakkateollisuuden vahvaa kautta pyritään hyödyntämään entistä vahvemmin myös Forssan seudulla.

Asiasta kopin on ottanut Forssan Yrityskehitys oy, joka pyrkii olemaan linkki ostajien ja valmistajien välillä.

– Tilauskanta on tällä hetkellä vahva. Laivat tehdään kuitenkin, pitää vain varmistaa, että tavaroita niihin ostetaan Suomesta, yrityskehittäjä Timo Kärkkäinen kertoo.

– Forssa on sijainniltaan ihan hyvä, ja täältä on perinteisesti viety tavaraa meriteollisuuteen. Telakoille menee koko ajan tavaraa, nyt haluamme kasvattaa Forssan osuutta.

 

Vuoden 2019 alussa Forssassa järjestetään meriteollisuuden ostajapäivä. Päivän järjestää SEUTU-ohjelma.

Ostajapäivässä yhdistetään tavaroiden valmistajat ja ostajat. Ostajat ovat telakoita tai kokonaistoimittajia. Kokonaistoimittaja voi olla saanut tilauksen esimerkiksi kokonaisesta laivan ravintolasalista, jonka eri komponenteille ja osille se etsii toimittajaa.

Tässä kohtaa ostajapäivä astuu kuvioon. Kärkkäinen on ollut järjestämässä samankaltaista tapahtumaa myös Riihimäellä.

– Olen auttanut ja nähnyt, miten yritys saa tehtyä ensimmäisen kauppansa. Sen kautta yritys saa näytettyä omat vahvuutensa, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäinen kertoo, että Forssan meriteollisuuden ostajapäivään kutsutaan vain muutama ostaja. Ostajat taas itse valitsevat yritykset, jotka haluavat tavata.

– Tällöin varmistetaan, että aito kiinnostus on olemassa, eikä tuhlata kummankaan osapuolen aikaa.

Ostaja valitsee yritykset tuotekorteista, joita Forssan Yrityskehitys tällä hetkellä kerää. Forssan seudulta tuotekortteja on tullut nyt kymmenkunta.

Lisää mahtuisi.

Tuotekorttiluetteloon pääsee mukaan vastaamalla Yrityskehityksen meriteollisuuskyselyyn. Ilmoittautumisaikaa on 7.10. asti.

– Kyselyn voi täyttää vaikka ihan lonkalta, sillä se katsotaan läpi ja hiotaan yhdessä vielä ennen kuin lähetetään ostajalle, Kärkkäinen toteaa.

Päivitetty luettelo julkaistaan 7.11.

SEUTU-ohjelmassa on mukana noin 50 kaupunkia eri puolilta Suomea.

– Seutukaupunkien yhteistyö on tässä tärkeää. Kun on tarpeeksi massaa eli mukana olevia yrityksiä, on helpompi päästä esimerkiksi telakalle käymään.

– En näe tätä niinkään kilpailutilanteena. Harvoin kuitenkaan on ihan samanlaisia yrityksiä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic