Lounais-Häme

Merkel kaavailee Syyria-tapaamista Macronin, Putinin ja Erdoganin kanssa

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan lokakuuksi on suunnitteilla Syyria-tapaaminen, johon osallistuisivat hänen lisäkseen Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Venäjän Vladimir Putin ja Turkin Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan vierailee parhaillaan Saksassa ja on keskustellut tänään Merkelin kanssa. Keskustelujen jälkeen Merkel kertoi aiotusta Syyria-tapaamisesta ja perusteli sen tarvetta sillä, että Syyrian tilanne on edelleen epävakaa.

Erdogan ja Putin sopivat viime viikolla demilitarisoidun vyöhykkeen luomisesta Syyriassa kapinallisten hallussa olevan Idlibin maakunnan ympärille. Vyöhyke olisi tarkoitus muodostaa lokakuun puoliväliin mennessä.

Idlib on viimeinen kapinallisten hallussa oleva linnake, jota Syyrian hallitus ja sitä tukevat joukot ovat viime aikoina moukaroineet tykistöllä ja hävittäjillä. YK on varoittanut, että suurhyökkäys Idlibiin voisi aiheuttaa tämän vuosisadan pahimman humanitaarisen katastrofin.

Seitsemän vuotta jatkuneessa Syyrian sodassa Venäjä on tukenut Syyrian hallintoa, Turkki kapinallisia. Viime aikoina Turkki on kuitenkin tehnyt aiempaa läheisempää yhteistyötä Venäjän ja Iranin kanssa ratkaisun löytämiseksi.Saksa ja Turkki yrittävät kohentaa suhteitaanSyyria nousi odotetusti esiin Erdoganin Saksan-vierailulla. Merkelin ja Erdoganin on odotettu keskustelevan myös taloudesta.

Erdoganin vierailun tarkoituksena on parantaa Saksan ja Turkin suhteita, jotka ovat olleet viime vuosina kehnot. Maiden välejä ovat kiristäneet muun muassa Turkissa pidätetyt saksalaiset, Turkin gülenisti-jahti ja Erdoganin valtaoikeuksien laajentuminen.

Turkki on syyttänyt Saksaa myös saarnaaja Fethullah Güleniin liitettyjen ihmisten suojelemisesta. Turkki syyttää Güleniä vallankaappausyrityksestä.

Erdoganin vierailun aikana järjestetään useita mielenosoituksia, ja turvatoimet ovat tiukat.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic