Lounais-Häme

Merkel: On hyvä että Trump ja Putin tapaavat uudelleen

Washington
20.07.2018, 13:59

Ulkomaat

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mielestä on hyvä asia, että Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin suunnittelevat tapaavansa uudelleen.
Merkel vastaili lehdistön kysymyksiin perinteisessä kesälehdistötilaisuudessaan. Putin ja Trump tapasivat maanantaina Helsingissä ja sittemmin Trump on kutsunut Putinin vierailulle Washingtoniin. Asiasta kertoi torstaina Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders Twitterissä.
– Keskustelun käyminen on yleensä hyväksi kaikille, etenkin kun on kyse näistä kahdesta maasta, Merkel sanoi.
Merkel totesi, että kahden ydinasevallan johtajien tapaamisten pitäisikin kuulua normaaliin päiväjärjestykseen.
– Sen, että yksikään Venäjän presidentti ei ole käynyt Yhdysvalloissa vuoden 2005 jälkeen, ei pitäisi olla normaalia.

Tiedustelujohtaja ällistyi: ”Mitä sanoit?”

Muun muassa Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja Daniel Coats yllättyi Trumpin päätöksestä järjestää uusi tapaaminen Putinin kanssa näin pian maanantaisen Helsingin-tapaamisen jälkeen.
Trump on saanut poikkeuksellisen paljon kritiikkiä kahdenkeskisestä tapaamisestaan Putinin kanssa Helsingissä. Jopa Trumpin oman puolueen edustajat ovat olleet pöyristyneitä tapaamisen jälkeisestä lehdistötilaisuudesta, jossa Trump vaikutti uskovan enemmän Putinia kuin Coatsia ja muita oman maansa tiedusteluviranomaisia.
Trumpin puheet lehdistötilaisuudessa kiristivät hänen ja Coatsin välejä. Washington Postin nimettömien lähteiden mukaan Trumpin hallinnossa pelättiin Coatsin eroavan, ja Trump ylipuhuttiin paikkaamaan tilannetta kehumalla Coatsia avoimesti keskiviikkona CBS-uutiskanavan haastattelussa. Erään lähteen mukaan Valkoinen talo jopa lähetti Coatsille Trumpin haastattelun tekstimuodossa, jotta tämä varmasti saisi tietää kehuista.
Coats ei kuitenkaan vastannut kehuihin kehuilla. Hän kuuli uutisen Putinin kutsumisesta Washingtoniin Aspenin turvallisuuskonferenssissa kesken NBC-uutiskanavan haastattelun ja reagoi kameran ja yleisön edessä peittelemättömän epäuskoisesti ja jopa sarkastisesti.
– Meillä on tuoreita uutisia. Valkoinen talo on ilmoittanut Twitterissä, aloitti NBC:n toimittaja Andrea Mitchell.
Coats nauratti yleisöä ilmeilemällä ivallisesti Twitter-sanan kuullessaan. Sitten Mitchell kertoi varsinaisen uutisen. Coatsin kasvoille nousi ällistynyt ilme.
– Mitä sanoit? hän kysyi.
Sitten hän purskahti nauramaan. Myös yleisö ja Mitchell nauroivat.
– Siitä tulee ihan erityistä, Coats päätyi lopulta kommentoimaan sarkastisesti.
Vakavammassa kohdassa haastattelua Coats sanoi suoraan, että mikäli Trump olisi kysynyt hänen mielipidettään, hän ei olisi suositellut tapaamaan Putinia kahden kesken ilman avustajien läsnäoloa. Hän korosti kuitenkin, että presidentti päättää itse tällaiset asiat eikä päätös kuulu hänelle.
Coats sanoi myös, ettei hänellä ole virkansa puolesta mitään käsitystä siitä, mitä Trump ja Putin kahden kesken puhuivat.

Trump raivostunee

Washington Postille nimettömästi puhuneet Trumpin neuvonantajat ja muut Valkoisen talon työntekijät arvelevat presidentin raivostuvan Coatsin reaktiosta Putin-uutiseen. Trump saattaa ottaa Coatsin naurun erityisen henkilökohtaisesti siksi, että hän oli juuri ylistänyt tiedustelujohtajaa julkisesti.
Trump on usein korostanut julkisuudessa arvostavansa lojaaliutta. Yksi lähteistä huomauttaa, että Trumpilla on myös tapana kantaa kaunaa.

https://twitter.com/PressSec/status/1020033303351619584
https://www.washingtonpost.com/politics/trump-says-hes-looking-forward-to-second-summit-with-putin/2018/07/19/450a0424-8b59-11e8-8aea-86e88ae760d8_story.html?utm_term=.c449c8110904
https://www.cbsnews.com/news/donald-trump-interview-cbs-jeff-glor-russia-putin-dan-coats-cabinet-meeting-today-2018-07-18/
https://www.nbcnews.com/video/watch-intel-chief-dan-coats-find-out-about-putin-s-white-house-invite-1281354307879

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic