Lounais-Häme

Merkel puolusti maahanmuuttolinjausta - hallituskumppani SPD ei aio suostua "suljettujen leirien" perustamiseen

Helsinki/Berliini
04.07.2018, 13:05

Ulkomaat

Liittokansleri Angela Merkel puolusti Saksan parlamentissa kristillisdemokraattien keskinäistä kompromissia maahanmuutosta. Merkelin mukaan turvapaikanhakijat eivät voi itse päättää, mistä maasta he Euroopassa hakevat turvapaikkaa. Hänen mukaansa vastauksien löytäminen kysymykseen on ratkaisevaa koko Euroopalle.
– Kaikkeen siirtolaisuuteen täytyy saada enemmän järjestystä, jotta ihmiset voivat todeta, että laki ja järjestys vallitsevat, Merkel linjasi.
Saksan oppositio on arvostellut CDU:n ja sen sisarpuolueen CSU:n sopimaa linjausta. Myös hallituksessa olevat sosiaalidemokraatit ovat suhtautuneet varauksellisesti Itävallan vastaiselle rajalle suunniteltuihin turvapaikanhakijoiden transit-keskuksiin.
– Mitään suljettuja leirejä ei synny, jos me olemme mukana, linjasi SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles ennen keskustelun alkua.
Opposition puolelta oltiin suorasanaisempia. Maahanmuuttoa vastustavan AfD-puolueen ryhmäjohtaja Alice Weidel kutsui hallituksen sisäistä kiistelyä arvottomaksi näytelmäksi ja vaati Merkeliä eroamaan liittokanslerin tehtävästä.

”He olisivat karkottaneet Jeesuksenkin”

Toisella laidalla vasemmistopuolue Linken ryhmäjohtaja Dietmar Bartsch arvioi CDU:n ja CSU:n kiistan maahanmuuttopolitiikasta vahingoittaneen Saksan demokratiaa. Hän ihmetteli kristillisiksi itseään kutsuvien puolueiden linjaa, esimerkiksi Baijerin pääministerin Markus Söderin puheita ”turvapaikkaturismista”.
– He olisivat karkottaneet Jeesuksenkin hymyillen, Bartsch kuvaili.
Sosiaalidemokraattien asettuminen uuden linjauksen tueksi selvinnee aikaisintaan huomenna, kun hallituspuolueet edelleen neuvottelevat asiasta. Kiistan keskiössä ollut sisäministeri Horst Seehofer puolestaan matkustaa samana päivänä Wieniin selvittämään Saksan aikeita Itävallan johdolle.
Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on torjunut ajatuksen, että Saksa ryhtyisi palauttamaan turvapaikanhakijoita Itävaltaan, jos näitä ei saada palautetuksi alkuperäiseen rekisteröitymismaahan Euroopassa.

Merkel varoitti Trumpia täysimittaisesta kauppasodasta

Merkel myös varoittaa Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia täysimittaisesta kauppasodasta. Merkelin mukaan Trump on väärässä, kun tämä syyttää varsinkin Saksaa kaupan vakavasta epätasapainosta.
Merkelin mukaan EU:n ja Yhdysvaltain välisestä kaupasta syntyy täysin erilainen kuva, kun mukaan lasketaan tavaroiden lisäksi palvelut. Hän onkin kannattanut digitaalisille palveluille veroa, joka kohdistuisi globaaleihin jätteihin, esimerkiksi Amazoniin, Facebookiin ja Googleen.
– On lähes vanhanaikaista laskea vain tavaroita eikä ottaa mukaan palveluita, Merkel sanoi liittopäivillä.
Trump sanoi sunnuntaina, että ”EU on mahdollisesti yhtä paha kuin Kiina”. Hän on väläyttänyt suunnittelevansa 20 prosentin tuontitulleja eurooppalaisautoille.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic