Lounais-Häme

Merkelin hallitus sai kyytiä Hessenissä - hallituskumppani uhkaa lähdöllä

Wiesbaden
28.10.2018, 21:19

Ulkomaat

Saksan liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien hallituskumppani SPD uhkasi sunnuntaina jättää koalition. Syy on, että hallituspuolueet kärsivät rökäletappion sunnuntaina järjestetyissä osavaltiovaaleissa Hessenissä.
Sosiaalidemokraatit syyttävät tappiosta liittohallituksen eripuraisuutta.
– Hallituksen tila on kestämätön, sanoi SPD:n pääsihteeri Andrea Nahles lehdistötilaisuudessa Berliinissä.
Merkelin hallituksen on löydettävä järkevä tapa toimia ja CDU:n suostuttava selkeään, sitovaan poliittiseen tiekarttaan, Nahles sanoi.
– Vasta sitten voimme ottaa kantaa siihen, onko tämä hallitus vielä oikea paikka meille.
Sen jälkeen, kun koalition jäsenet vastahakoisesti suostuivat aiemmin tänä vuonna muodostamaan hallituksen, koalitio on kulkenut kriisistä kriisiin.

Noin kymmenen prosenttiyksikön romahdukset

Ovensuukyselyiden mukaan Merkelin CDU kärsi vakavan tappion Hessenin osavaltiovaaleissa.
Vaikka CDU pysyykin Hessenin suurimpana puolueena, se näytti menettäneen kannatustaan noin kymmenen prosenttiyksikköä ja oli ovensuukyselyiden mukaan saamassa 28 prosenttia äänistä. Sosiaalidemokraatit näyttivät saavan noin 20 prosenttia äänistä, melkein 11 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vaaleissa.
Die Weltin mukaan kannatustaan nostanut vihreät olisi aivan SPD:n kannoilla. Kannatustaan näytti nostaneen myös maahanmuuttoa kritisoinut Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue, joka sai tulosennusteen mukaan noin 13 prosenttia äänistä ja oli pääsemässä ensi kertaa osavaltion parlamenttiin.
CDU:n pääsihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer sanoi torstaina, että on mahdoton sanoa kuinka vakaana tilanne liittohallituksessa pysyy Hessenin vaalien jälkeen. Hän varoitti, että jos hallitus nyt kaatuu, se tarkoittaa uusia liittopäivävaaleja. Lausunto oli viesti mahdollisille koalition jättämistä miettiville poliitikoille niin CDU:n kuin SPD:n riveissä.
Tämänhetkisten kannatuskyselyiden mukaan sekä CDU että SPD saisivat tällä hetkellä vielä huonomman vaalituloksen kuin liittopäivävaaleissa viime vuonna.

https://www.welt.de/politik/deutschland/article182204468/Landtagswahl-Hessen-2018-Alle-Ergebnisse-und-Grafiken-im-Ueberblick.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic