Lounais-Häme Somero

"Merkityksellinen lukuisille paikallisille" – Vastuumuseo suosittaa Someron urheilukentän katsomon peruskorjaamista

"Katsomo on edelleen ryhdikäs ja vertautuu arkkitehtuuriltaan muihin aikansa katsomorakennuksiin."
Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo toteaa lausunnossaan, että Someron urheilukentän katsomon purkaminen olisi valitettavaa erityisesti niiden merkitysten vuoksi, joita paikallisilla asukkailla liittyy siihen. Kuva: Petri Ojanen
Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo toteaa lausunnossaan, että Someron urheilukentän katsomon purkaminen olisi valitettavaa erityisesti niiden merkitysten vuoksi, joita paikallisilla asukkailla liittyy siihen. Kuva: Petri Ojanen

Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo on antanut Someron urheilukentän katsomosta lausunnon, jossa se suosittaa tutkimaan ensisijaisena vaihtoehtona nykyisen katsomon peruskorjaamista.

Someron kaupungin rakennusvalvonta oli pyytänyt Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon lausuntoa urheilukentän katsomon purkamisesta. Kaupungin tekninen toimi suunnittelee vuonna 1963 valmistuneen katsomon purkua ja korvaamista kokonaan uudella katsomorakenteella. Suunnitelma liittyy tulevaan urheilukentän peruskorjaukseen.

Kuntoarvion mukaan katsomon ulko-osien yleiskunto on tyydyttävä, sisätilat kaipaavat pintasaneerausta lähivuosina ja LVI- ja sähköjärjestelmiin kohdistuu uusimistarpeita.

Tyypillinen oman aikansa rakennus

Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo toteaa lausunnossaan, että Someron urheilukentän katsomo on rakennustavaltaan ja sijoitukseltaan tyypillinen oman aikansa liikuntaympäristöjen rakentamista edustava rakennus.

– Katsomo on edelleen ryhdikäs ja vertautuu arkkitehtuuriltaan muihin aikansa katsomorakennuksiin. Pääpiirteittäin katsomo on vuonna 1961 valmistuneiden piirustusten mukaisessa asussa, mutta jonkin verran muutoksia sen ilmeessä on tapahtunut, esimerkiksi päätyjen paneloinnin ja julkisivujen materiaalien osalta, lausunnossa todetaan.

Yhteisöllisen käytön vuoksi merkityksellinen

Alueellinen vastuumuseo arvioi, että katsomo on todennäköisesti yhteisöllisen käyttönsä vuoksi muodostunut merkitykselliseksi lukuisille paikallisille ja sen korjaaminen käyttöön säilyttäisi urheilukentän rakennetun ympäristön kerroksellisuutta. Katsomon purkaminen olisi valitettavaa erityisesti niiden merkitysten vuoksi, joita paikallisilla asukkailla liittyy siihen.

Alueellinen vastuumuseo ei esittänyt vuonna 2011 voimaan tulleen asemakaavan muutoksen yhteydessä katsomon suojelemista. Sitä ei pidetty tarpeellisena, sillä muutosaluetta tarkasteltiin kokonaisuutena, jossa tärkeintä oli toimintaedellytysten turvaaminen. FL

Aiheesta lisää: Uusi somerolainen yhdistys ajaa urheilukentän katsomon suojelua – Elyn käsittely vie nopeimmillaankin kuukausia (FL 3.3.2020)

Lue myös: Somerolainen varavaltuutettu valitti urheilukentän peruskorjauksesta hallinto-oikeuteen – Kaupungista valitus on perusteeton (FL 4.2.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic