Lounais-Häme Lounais-Häme

Merkkaa nämä päivät kalenteriin: Lounais-Hämeen vuotta 2020 tahdittavat pääosin tutut tapahtumat

Tutut tapahtumat rytmittävät Lounais-Hämeen uutta vuotta. Urjalassa erityishuomio Väinö Linnan juhlavuoteen. Mansikin kohtalo avoin.
Hakkapeliitta-tapahtuman teemana oli viime vuonna lapset. Tuolloin alueelle rakennettiin ensimmäisen kerran Pikku Hakkapeliittojen kylä. Lasten kylä sai hyvän vastaanoton, joten siitä tulee perinne. Käpylehmien parissa Otto ja Heikki Mäkinen lastensa kanssa. Kuva: Tapio Tuomela
Hakkapeliitta-tapahtuman teemana oli viime vuonna lapset. Tuolloin alueelle rakennettiin ensimmäisen kerran Pikku Hakkapeliittojen kylä. Lasten kylä sai hyvän vastaanoton, joten siitä tulee perinne. Käpylehmien parissa Otto ja Heikki Mäkinen lastensa kanssa. Kuva: Tapio Tuomela

Vanhat kalenterit joutavat kierrätykseen, joten on aika tehdä ensimmäiset merkinnät vuoden 2020 almanakkoihin.

Lounais-Hämeen suurimmat tapahtumat pitävät vakaasti paikkansa myös uutena vuotena. Superviikonloppu on tutulla paikalla heinä–elokuun vaihteessa 31.7.–2.8., mutta yhtä päivää lyhyempänä. Holjien muuttuminen kaksipäiväiseksi tarkoittaa torstain putoamista pois. Holjien avauspäivä on nimetty bileperjantaiksi, lauantaina vaihdetaan retrompaan meininkiin.

Aikataulumuutokset koskevat vain Holjia. Hakkapeliitta tuo 1600-luvun Mustialaan lauantaina ja sunnuntaina, Pick-Nick puolestaan kerää viikonlopun suurimman väenpaljouden sunnuntaina Pilvenmäelle.

Hakkapeliitan ensi kesän teemaksi on valittu perhe.

– Teema näkyy muun muassa esiintyjä- ja puhujavalinnoissa, mutta tässä vaiheessa paljon on vielä suunnittelun asteella, Jouko Lehtonen kertoo.

Viime kesänä tapahtuma teemoitettiin 1600-luvun lapsen ympärille.

Kirjailijat Väinö Linna ja Eila Pennanen kuvattuna Pentinkulman päivillä.

100-vuotisjuhlaa

Urjalan vuotta 2020 leimaa Väinö Linna, jonka syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Pentinkulman päivien 26.7.–2.8. teemana onkin Elävä Linna: Väinö Linna 100!

Teema piirtyy keskusteluihin, konsertteihin ja kirjanjulkistuksiin, koetaanpa Penttareilla myös kaksi näytelmää.

– Toinen tuntematon kertoo Tuntematon sotilas -kirjan sivuilla vilahtavien naisten tarinoita, ja sen on näytelmäksi dramatisoinut Satu Rasila. Nuoret sotilaat -monologiesityksen kirjoittaa Anneli Kanto. Kyseessä on uusi teksti, joka kertoo Suomen tuntemattomien sotilaiden tositarinoita ja tuntemuksia rintamalta. Lähteinä ovat kirjeet ja päiväkirjamerkinnät, Pentinkulman päivien toiminnanjohtaja Niina Repo kertoo.

Väinö Linnan seura pitää teemaa yllä helmikuisesta Väinön päivästä alkaen. Seura käynnistää muun muassa Väinö Linnaan liittyvän muistitiedonkeruuprojektin, jonka pohjalta koostetaan Linnan lapsuuteen ja nuoruuteen keskittyvä Päiväläispoika-näyttely.

Miten käy Mansikin?

Epävarmuutta

Someron Suviheinäviikot alkavat perinteisesti juhannusta seuraavana perjantaina 26.7. ja jatkuvat parisen viikkoa.

Lasten maatalousnäyttely Mansikki on ollut viime vuosina Jokioisten suurin tapahtuma. Kunta on sitoutunut tapahtumaan, mutta päätöksiä Luonnonvarakeskuksen suunnalta odotetaan.

– Mikäli tapahtuma järjestetään, ajankohta olisi entinen eli syyskuun alkupuolella, hankeneuvoja Elina Hujanen LounaPlussasta kertoo.

Jokioisten juusto- ja viinijuhlien mahdollinen ajankohta ei sekään ole vielä tiedossa, ei myöskään Humppila-päivä tai Ypäjän Pertun päivät ja Ypäjän yö. Pertun päivä on kalenterissa maanantaina 24.8. ja Ypäjän kolmipäiväiset järjestetään joko edeltävänä tai seuraavana viikonloppuna.

– Ypäjällä järjestetään myös uusi tapahtuma heinäkuun alussa. Mutta siitä lisää myöhemmin, Eeva Lehtonen herättää mielenkiinnon.

Vielä ehtii Suvi-ilta-kuntoon.

Urheilun suurimmat

Entäpä urheilu? Forssan Suvi-illassa hikoillaan lauantaina 13.6., Ypäjän Finnderby-tapahtuma kisataan 22.–28.6., Someron Seiväskarnevaalit 25.–28.6. ja Pilvenmäen Tammavaltikka-ravit 29.8.

Pilvenmäellä ajetaan kahteen otteeseen myös maaratakilpailut. Forssan Moottoriseura järjestää MM-sarjan osakilpailun 8.8. Lajin SM-finaalit järjestetään Pilvenmäellä toukokuussa mutta päivä on varmistumatta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic