Lounais-Häme

Messuista mittaa vaaka- ja pystytasossa

 

Tammelalainen Matti Vikman löysi messuhyörinän keskeltä levollisen paikan sänkytehtaan osastolta.

– Pidemmän aikaa on vaimon kanssa mietitty sängyn ostamista.

Sängyllä alkaa hänestä olla merkitystä entistä enemmän, kun ikää alkaa tulla.

– Jos et nuku kunnolla yöllä, et ole päivälläkään kovin terveenä.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kehotti rakentajia laittamaan talonsa hengittämään. Hän painotti hometalohysteriassa tolkullisuutta. Jos ihminen oireilee rakennuksessa, vasta neljäntenä epäilyt kohdistuvat hänen mukaansa kosteusvaurioon.

Alkajaisiksi on tarkistettava, ettei silmien kutina tai päänsärky johdu vain vierustoverin vaatteiden mukana kulkeutuvista kissankarvoista, hiusväristä tai vaikka tupakasta. Sittemmin on syynättävä ilmanvaihto, sitten tilojen siivous, sitten sisäilman lämpötila ja kosteusprosentti. Vasta sitten on syytä epäillä kosteusvauriota, jos sen silmin näkee tai haistaa maakellarin hajun. Ilman selviä tunnusmerkkejä Kiminkinen ei asiasta pahemmin huolestuisi.

– Jos talossa on merkittävä, terveydelle haitallinen kosteusvaurio, ei tarvita lääkäriä vaan kirvesmies.

Kiminkisestä vasta-ainetutkimukset saisi väärinymmärrysten vuoksi kieltää. Potilas on vain tutkittava läpikotaisin ja selvitettävä, ettei hänellä ole mm. astma. Maalaislääkäristä uhkana on, että herkistynyt alkaa reagoida kaikkeen, kun aivot käyvät ylikierroksilla. Siedättäminen ja terve elämä auttavat.

Sisustussuunnittelija, bloggari Laura Ruohola kertoi messukansalle ilo/kauhusanomaa: 1970-luku rohkeine väriyhdistelmineen on takaisin muodissa. Tikkurilan tämän vuoden trendivärikin, vuono, on syvän vihreä. Pinnalla ovat myös vahva sininen ja vahva keltainen.

Myös vahva kontrasti on valttia: kirkkaan sinisen seinän eteen sopii laittaa keltainen sohva. Terrakotan värinen sohvakin saa Ruoholalta muotipisteet.

Kosteiden tilojen laatoituksessa suosiota kerää koristekuvioinen marokkalaistyyli. Ja hanoissa hehkuu entistä useammin messinki, kupari tai kulta.

Näyttelypäällikkö Jouko Lehtonen silmäili avauspäivän väkimäärää ja näytteilleasettajien osastoja tyytyväisenä ja arveli vuoden tauon tuoneen pirteyttä.

– Väkeä on käytävät täynnä. Tungos alkoi heti aamusta kymmeneltä.

Lauantaina messulipun lunasti 2150 henkeä, joten Lehtosen mukaan koko viikonlopun tavoite 4500 kävijästä on saavutettavissa, koska sunnuntai tapaa olla aloituspäivää parempi.

– Hyvältä näyttää. Näytteilleasettajat olivat tyytyväisiä.

– On ollut mukava katsella. Myytävää on vaikka mitä, tuumi puolestaan forssalainen messuvieras Unto Koskinen.

Matti Vikman kuvasi messujen tarjontaa mielenkiintoiseksi. Hänestä näytteilleasettajia voisi olla enemmänkin kuin nykyiset viitisenkymmentä.

Yritysten ohella näytteilleasettajien joukossa ovat myös Tammelan kunta ja Forssan kaupunki. Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson arvioi, että jokusta tontinkysyjää enemmän kysymys on yleisestä näkymisestä.

Osastolla kävijöille oli tarjota Tammelan Wehnäp​aakareiden Onnennappeja. Tammela pyrkii tällaisella messubrändäyksellä nostamaan tammelalaisia tuotteita esiin. Sämpylöiden ohella kävijöitä kiinnosti vastapainettu Tammelassa tapahtuu -opus. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti