Lounais-Häme

Messulahti: Kelttiperinnettä, raakaa voimaa ja kiltinhelmoja

Hirrenkantoa. Raakaa voimaa. Taidokasta tekniikkaa. Liehuvia kilttejä. Huudahduksia.

Highland Games vie katsojansa aikamatkalle Skotlannin nummille ja menneen ajan voimainmittelöön.

Heinämessuilla nähtävissä Highland Gameseissa kisataan kelttiläisissä perinnelajeissa. Vanhimpien lajeista uskotaan olevan peräisin yli tuhannen vuoden takaa.

Nyt perinteet päivittyvät tähän päivään.

Heinämessuilla mitellään joukkuekilpailun Suomen mestaruudesta.

-Kilpailut järjestetään kahdessa osassa, ja lajeja on viisi: hirrensyöksy, kiventyöntö, kiinteävartisen moukarin heitto sekä painon korkeus- ja pituusheitto, Highland Gamesit Forssaan tuova Jyrki Rantanen kertoo.

 

Pitkän historian voimailulajien parissa omaava Rantanen innostui Highland Gameseistä ollessaan Skotlannissa 90-luvulla.

Into ei jäänyt siihen, vaan Rantanen päätyi aloittamaan lajin kilpailutoiminnan Suomessa.

-Nämä olivat hauskoja perinnelajeja ja tuntuivat sopivilta jäähdyttelylajeilta vanhalle voimailulajien harrastajalle. Alun perin kaikki on lähtenyt 1800-luvun mäkijuoksukilpailuista ja siitä sitten levinnyt eteenpäin.

Nyt Heinämessuillakin kannetaan 50-kiloista hirttä ja heitetään parinkymmenen kilon painoa – kiltit päällä ja säkkipillinsoiton tahtiin.

-Mutta perhetapahtuma kun on kyseessä, alushousut saavat toki olla alla, Rantanen nauraa.

Pelkkä voima ei mittelössä riitä.

-Esimerkiksi hirrensyöksy vaatii tosi tarkan tekniikan, painava hirsi on aika vaikea hallittava, vaikka voimaa olisi paljon.

 

Aktiivisia kilpailijoita ylämaan lajeissa on kotimaassa tällä hetkellä joitakin kymmeniä.

Maailmalla, etenkin englanninkielisissä maissa, kuten Iso-Britanniassa, Jenkeissä ja Australiassa Highland Gamesit ovat varsin suosittuja ja niissä kisaa kymmeniä tuhansia kilpailijoita.

-Lanseerasin lajin kotimaisen kilpailutoiminnan. Se alkoi vuonna 2012, ja samana vuonna olivat ensimmäiset SM-kisat. Vuonna 2015 siirryttiin Voimalajiliiton alaisuuteen, Rantanen kertoo.

Forssassa joukkuekilpailun suomenmestaruudesta kisaavat etukäteen ilmoittautuneet joukkueet. Osallistujilta vaaditaan anti-doping -sopimus ja Suomen voimalajiliiton jäsenyys.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti