Lounais-Häme

Messulehti: Heinämessuilla herkutellaan: paikallisolutta ja ruokaa maailmalta

Heinämessujen messuvieraita hemmotellaan tänä vuonna hyvillä juomilla ja monipuolisella ruoalla.

Kutomon sisäpihalta Kehräämön ytimestä löytyy Messuravintola OlutMylly, jossa tarjolla on olutta moneen makuun sekä thaimaalaista ruokaa. Lisäksi messualueelta löytyy burgereita, hodareita ja jäätelökiskat.

OlutMyllyn Anne ja Mikko Silmälä suuntaavat Heinämessuille suurin odotuksin.

-Tapahtuma on näkyvyyden kannalta hyvä, ja onhan se meidänkin velvollisuus olla mukana, kotiseutua vartenhan tässä olemassa ollaan, Anne Silmälä sanoo.

Messujen olut on tänä kesänä KesäHelles, hedelmäinen saksalaistyylinen Lager.

 

Silmälät uskovat, että olutkulttuuri on pikku hiljaa vahvistumassa Suomessa ja Forssassakin. Uudet pienpanimot, hype ja kilpailu tuovat alalle huomiota, ja ihmiset uskaltavat jo maistella rohkeammin.

-Tosin ale on monelle vielä vähän vierastuttava sana, Mikko Silmälä sanoo.

OlutMylly on tänä kesänä uuden äärellä. Mustiala on viiden vuoden jälkeen jäänyt taakse. Uusi panimo on juuri auennut Yrittäjänkaarella. Sen ensimmäiset oluet keitettiin juhannusviikolla.

– Sanon, että meillä on kolme lasta, koira Leo ja tämä panimo on viides lapsi. Todella hyvä fiilis on nyt, vaikka ei ole menty helpoimman kautta. Tuntuu, että kannatti pinnistellä, Anne Silmälä sanoo.

Uusissa tiloissa syntyy kerralla 1 500 litraa. Ale valmistuu kuukaudessa, lagereita saa odottaa pari viikkoa kauemmin. Ensimmäiset Yrittäjänkaarella pannut oluet tulevat myyntiin heinäkuussa. Suosikki-Rautarouvaa, tsekkiläistyylistä ja vahvasti humaloitua olutta saadaan myyntiin heinäkuun lopulla.

-Panimon perustaminen on aika homma, vaati varmaan kaksi sataa eri lomaketta eri viranomaisille. Nyt kaikki on kuitenkin kunnossa. Ensin Forssassa tehdään bitteriä, tummaa ja vaaleaa alea, sitten pilsit ja lagerit. Vehnävilleäkin on tehty Forssassa pieni koe-erä, ja hyvin onnistui, Anne Silmälä kertoo.

 

Panimoalalle Silmälät innostuivat, kun Anne Silmälä opiskeli matkailualaa Pohjois-Englannissa.

-Siellä tuli sellainen tunne, että oma pubi pitäisi olla. Olut oli niin vahvasti osa kulttuuria. Nyt meillä on pubi, Anne Silmälä nauraa.

Makujen ja reseptien takana on Mikko Silmälä. Uudessa panimossa apuna on uusi teknologia, eikä keittojen lämpötilaa tarvitse enää käydä itse mittaamassa tai keitosta sekoitella käsin.

Käsityötä, taitoa ja näppituntumaa hyvä olut vaatii kuitenkin edelleen. Sokeria tai suolaa ei lisäillä, vaan maku tulee raaka-aineista itsestään

-Tämä on sellaista tekemällä oppimista ja ongelmien ratkaisemista. Olen aina tykännyt maistella erilaisia oluita. Kun menimme aikanamme Mustialaan, kiinnosti, mitä alakerran oluenpanija touhusi. Kyselin ja opettelin, ja pian huomasin, että olinkin yksin hoitamassa panimoa, Mikko Silmälä muistelee.

Uuttakin kehitellään. Osaan inspiraatio löytyy suvun juurista, kuten lakalla höystetty Lapin Lakka, jonka hillat Anne Silmälän sukulaiset kävivät keräämässä Lapista.

-Itse asiassa isoisänikin oli oluenpanija, Lapin Kullalla, Anne Silmälä sanoo.

Forssalaisen oluen juuret kiinnostavat pariskuntaa. Kuten joen rannalla aikanaan toiminut panimo, joka sulki ovensa kieltolain aikaan ja josta ei sen jälkeen paljoa puhuttu. Se, miten historian, oluen ja uuden inspiraation voisi yhdistää, kiehtoo Silmälöitä

.

Messuravintolan ruokapuolesta vastaa Tomi Vellamon Thai Fast Food.

-Teemme ensimmäistä kertaa yhteistyötä. Tajusimme äkkiä, että tällainen yhdistelmähän olisi messuille hyvä juttu, Anne Silmälä sanoo.

Thairuoka kokataan tuoreista raaka-aineista paikan päällä.

-Kaikki tehdään paikan päällä, vihanneksetkin leikataan täällä käsin. Meillä on aina päivän setti, ja listaltakin voi tilata. Päivän setti on tuhti ja vaihteleva, ja hintakin edullinen. Tähän on helppo tulla, Vellamo kertoo.

Thairuokaa Vellamo luonnehtii varsinaiseksi makujen maailmaksi.

-Moni ajattelee, että tämä on tulista, mutta kaikki ei ole. On tulisuutta, lempeitä makuja, vihanneksia, Vellamo sanoo.

Jos thairuoka ei nappaa, löytyy vaihtoehtona makkaraperunat. Ne Vellamo haluaa pitää mukana jo myyntiauton historian takia.

-Tämä on Hakalan makkaratehtaan vanha auto, jolla on tosi pitkät perinteet. Auto oli pitkään pihalla vapaana, menin sitä rohkeasti kysymään ja se päätyi minulle, Vellamo kertoo.

Thairuoan forssalainen Vellamo toivoo löytävän lisääkin faneja. Ruoka-auto kiertää jo nyt useita tapahtumia. Vellamon haaveissa siintävät myös isot festarit ja talvi etelässä.

-Baarin pitämisestä olen haaveillut aina. Nyt meillä on pääkallopaikka legendaarisella Aipan kioskilla, joka oli 12 vuotta tyhjillään, ja se on ihan mahtava paikka. Koskaan ei tiedä, mikä lähtee vetämään pitää kokeilla ja etsiä. Kun saimme a-oikeudet Forssan torille, ajattelin, ettei kukaan tule ja ihmisiä olikin jonoksi asti.

 

Lihaisampaa purtavaa tuovat paikalle Naughty Burger, Papas’s Smokery ja Katinalan LIhakauppa.

Lihakaupan pop-up ravintolan hittituotteet ovat Hämeenlinnassa ja Hattulassa kovan suosion saavuttaneet nyhtöpossu- ja riistanakkihodarit. Ne on tehty käsityönä Hattulassa.

-Hodarit saivat alkunsa siitä, että keksimme hyvän reseptin tehdä nyhtöpossua. Savustamme kotimaista porsaan niskaa kevyesti pinnalta ja annamme sen kypsyä rauhassa mureaksi. Possulle olemme kehittäneet hyvät lisukkeet omasta keittiöstä, ja niitä ovat pikkelöity punasipuli, ryytisinappikastike, bbq-kastike ja colessalaatti. Kaikki niistä ovat suosittuja tuotteita, ja nyt ne saa samassa annoksessa Heinämessuilla. Vaihtoehtoisesti olemme tehneet nakkihodarin ystäville riistanakkiversion hodarista. Naapurileipurimme Sokerileipuri Suominen leipoo niihin briossisämpylät, Tuomas Mikkola kertoo.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic