Lounais-Häme

Messulehti: Näytteilleasettajat hakevat messuilta näkyvyyttä ja hyvää fiilistä

”Pystyn maistamaan kehittelemäni fudgen maut mielessäni etukäteen”

 

Heinämessuilta löytyvät Alajärven tilan Fudget keitetään itse Noormarkussa ja reseptikin on salainen.

– Itse asiassa minulla ei ole reseptiä paperilla missään. Kehittelemme kaikki reseptit iset, ja pystyn maistamaan maut mielessäni etukäteen, sen verran monta tuhatta kiloa näitä on jo tehty, Ida Alajärvi sanoo.

Heinämessuille luvassa on erilaisia fudgeja.

-Fudgea löytyykin pariakymmentä eri makua. Ehdottomasti suosituin on kinuski-merisuola ja näin kesäaikaan erilaiset kesämaut. Myös metrifudge on mennyt kuumille kiville, Ida Alajärvi kertoo.

Tilalla jatketaan suosikkimakujen kanssa ja kehitellään jatkuvasti myös uusia. Tärkeintä kaikessa on innovaatio.

Fudge syntyi, kun Alajärvi kehitti puolivahingossa herkullisen reseptin.

-Se oli harkittu onnistuminen. Olimme aiemmin tehneet kaikenlaista vuohenmaidosta. Sitten onnistuin tekemään hyvän toffeereseptin, josta porukka innostui. Siitä se lähti. Kun aloitimme, kukaan ei tehnyt tällaista, eikä vieläkään ihan samanlaista ole kellään, hän kertoo.

Tila sai alkunsa, kun porilainen Alajärvi puolisoineen muutti 12 vuotta pieneen hirsitaloon Noormarkkuun ja hankki sinne ensin villisikoja, sitten vuohia.

Makeisia tehdään päivittäin, viikonloput käydään markkinoilla ja messuilla ja viikolla hoidetaan verkkokauppatilauksia.

-Eihän se raha puussa kasva, aika kovaa yrittämistä tämä on. Sitä ei ehkä tule ajatelleeksi, kun ostaa tuotteen, miten monta vaihetta sen tekemisessä on. Me tehdään kaikki ne itse. Uusia jälleenmyyjiä ja franchising-yrittäjiä myös etsitään.

 

”Yritykseni idea on halu auttaa muita”

 

Heinämessuille ensimmäistä kertaa suuntaava Vanilja Valenciennen Pia Heikkinen pakkaa mukaan tekemiään luonnonöljyjä.

-Kaverini oli täällä viime vuonna ja kehui Heinämessuja kovasti. Innostuin mukaan. Minulla on seitsemää eri tuotetta, kasvoöljystä partaöljyyn ja myös kissojen ja koirien öljyyn. Valmistan ja myyn öljyt itse, lohjalainen Heikkinen kertoo.

Omaa yritystä Heikkinen on pyörittänyt nyt noin vuoden. Idea hoitoöljyihin syntyi, kun Heikkinen etsi hoitokeinoa lapsen atooppisen ihon hoitoon.

-Yritykseni idea on halu auttaa muita. Poikani on atoopikko, kokeilimme koko apteekin valikoiman, mutta mikään ei auttanut. Ryhdyin itse kehittämään öljysekoituksia. Öljyistä sellainen, jossa on kehäkukkaa ja jojobaa tuntuu tepsivän, hän kertoo.

Toistaiseksi Heikkinen tekee öljyjä kotona toimistotyön jälkeen. Asiakkaat ovat ottaneet tuotteet hyvin vastaan, joskin Heikkinen on kohdannut myös ennakkoluuloja.

-Ihmisillä on ihme ennakkoluuloja öljyjä kohtaan, ajatellaan, että ne jäävät ihon pintaan ja ovat hankalia käyttää. Mutta kannattaa tulla kokeilemaan. Moni kokeilija ihmetteekin, että mihin öljy hävisi, se imeytyy niin hyvin.

Heikkinen uskoo, että lähikosmetiikan ja luonnonmukaisuuden meneillään oleva buumi auttaa pieniä yrittäjiä saamaan näkyvyyttä.

-Nyt on hyvä aika aloittaa, hän sanoo.

 

”Minulle on soitettu, että voinko käydä kaupassa, kun ihminen on tullut leikkauksesta”

Kotihoitoyrittäjä Arja Mäkelä tuo messuille myyntiin tukisukkia ja muita hoivatarvikkeita. Ne ovat viimeisiä kappaleita Mäkelän pyörittämästä hoivatarvikeliikkeestä, joka sulki nyt kesällä ovensa.

Kotihoitoyrittäjänä nelisen vuotta toiminut Mäkelä on se, joka tilataan hätiin, jos kotona asuva ikäihminen tarvitsee apua.

-Käyn asiakkaiden kanssa lääkärissä, siivoan heidän kotejaan, hoidan kylvetyksiä ja vien vaikka ulos, hän kertoo.

Kotihoidolta voi tilata vaikka kaupassakäynnin.

Osa Mäkelän asiakkaista tulee Fshky:n kautta, osa soittaa suoraan. Vanhin täyttää kohta 101. Monen kanssa hän on toiminut yrityksen alusta asti.

-Kaikilla ei ole omaisia lähellä, minulle on soitettu, että voinko käydä kaupassa, kun ihminen on tullut leikkauksesta, hän kertoo.

Yrittäjänä toiminimen on sopinut Mäkelälle hyvin. Ihan helppoa se ei ole.

-Täytyy olla sellainen, että on aina tavoitettavissa ja saa kiinni 24h. Perhe-elämältäkin se vaatii paljon, ja omat harrastukset helposti jäävät. Minulle tämä sopii. Pyrin myös liikkumaan paljon puolison kanssa. Pitää olla kunnossa, jotta jaksaa.

Messuilla Mäkelä toivoo tavoittavansa uusia alasta kiinnostuneita ja mahdollisia asiakkaitakin.

 

Juttua muokattu su 1.7. klo 17.14. Muutettu tietoja Alajärven tilan tuotevalikoimasta, lisätty juttuun metrifudge.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic