Lounais-Häme

Messulehti: Tammelan kylistä löytyy tekemisen paloa ja yhteishenkeä

Teuron luontopolun katveessa kuuluu iloinen nauru. Heinämessuille arvottavaksi tuleva leikkimökki saa pintaansa säpäkän värin.

Talkoilemassa ovat Tammelan kylien messuosaston ilmeestä vastaava Maarit Murtomäki, tytär Venla Salonen kanssa sekä kylien näkyvyyshanketta viime vuodet vetänyt, itseään pitkän linjan kylähulluksi tituleeraava Eija Laine.

Mökki arvotaan heti Heinämessujen jälkeen messuilla arpajaisiin osallistuneiden kesken.

Talkoohenkeä ja tekemisen meininkiä Tammelan kylissä riittää muutenkin.

Sillä nykyajan kyläelämässä pitää myös näkyä, viestiä ja mennä verkkoon.

-Kyläviestinnässä on meneillään iso muutos. Nyt pitää näkyä ulospäin. Viestintää täytyy jatkossakin tehdä ammattimaisesti, meidän täytyy saada näkyvyyttä, Laine sanoo.

Laine on viime vuodet vetänyt kylien viestintään keskittyvää hanketta.

-Viime vuoden aikana kylissä on tehty sosiaalista mediaa. Olemme myös koonneet kaksi aiempaa erillistä nettisivustoa yhden, kotipaikka.fi -sivuston alle. Sieltä löytyvät nyt kaikki Tammelan kylät, hän sanoo.

 

Tämän päivän kylät näkyvät ja kuuluvat somessa Heinämessuillakin.

Kylien sosiaalisesta mediasta vastaava Moona Mäntyvaara valokuvaa ja videoi messuvieraita ja päivien tapahtumia ja päivittää kuvat suoraan verkkoon.

-On tärkeää, että saa tapahtumia näkymään, tämä kuvausprojekti on osa sitä. Someviestintää on Tammelan kylissä tehty aktiivisesti nyt noin vuosi, hän sanoo.

Juuri media-assistentiksi valmistunut Mäntyvaara on Liesjärvelltä kotoisin ja rakastaa kotiseutuaan. Hänen alaansa on valokuvaus ja etenkin henkilökuvat. Messuvieraistakin tallentuu siis kuvia ja hienoja hetkiä.

-Se, viihtyykö kylämaisemassa, riippuu varmaan siitä, tykkääkö kaupungin vilinästä vai maaseudun rauhasta. Kävin välillä Tampereella opiskelemassa, mutta se oli liian vilinää minulle. Luonto on täällä paras. Aina sitä ei osaa arvostaa, kun on täällä. Se on niin nurkan takana. Kun lähtee muualle, tajuaa.

 

Heinämessuilla Tammelan kylät ovat muutenkin värikkäästi esillä.

-Osasto on iloisen ja reippaan näköinen, ja tekemistä on kaikenikäisille. Lapsille on tarjolla kivimaalausta, nukketeatteria ja kasvomaalausta. Nukketeatterissa tehdään yhdessä esitys, lapset pääsevät mukaan tekemään tarinaa ja myös esittämäänkin, kylien osaston ilmeen suunnitellut Murtomäki kertoo.

Free-kulttuuriohjaajana toimiva Murtomäki asuu nykyään Karkkilassa, mutta Tammelaan hän on ollut kytköksissä jo pitkään.

-Päädyin aikanaan tänne, kun meillä oli mökki Letkulla. Helsingistä loppui työt, tulimme mökille katsomaan, mikä maailmasta tulee. Tuli lapsi, jäätiin tänne, hän kertoo.

Messuilla kylien alueelta löytyy myös kyläteltta ja kylänraitti. Kyläteltassa esitellään Tammelan tontteja ja taloja. Lisäasukkaat olisivat alueelle tervetulleita.

-Työpaikkojen suhteen tilanne aina vaihtelee. Usein tänne suuntaavat ovatkin maalla viihtyviä, oma-aloitteisia. Moni on töiden suhteen itsellinen tai freelancer, Laine pohtii.

Kyläteltan katveessa voi pelata perinteisiä kenttäpelejä uudella twistillä. Luvassa on ainakin vedellä täytetyn lypsyhanskan heittoa ja väritikkaa.

Paikallisia tuotteita tarjoaa kylänraitilta löytyvä kyläkauppa.

-Varsinaisia kyläkauppoja meillä ei kylissä enää ole, mutta hienot kyläkioskit löytyvät. Portaassa on Härkäposti ja Teurolla kesäkioski. Messuillekin luvassa on kylien tuotteita leipomuksista lammastuotteisiin. Saa nähdä, mistä tulee hittituote, Laine vinkkaa.

 

Teuron luontopolku on kyläläisten suosikki

Polku vie läpi idyllin. Joki virtaa hiljaa, linnunpöntöstä kurkkaa uusi asukas.

Viime vuonna Teurolle rakennettua luontopolkua laajennetaan parhaillaan.

Kyläläiset käyvät polulla koko ajan, ongella ja kävelemässä. Nyt polkua laajennetaan. Paikallinen kalastuskunta on tehnyt sen yhteyteen kutusoraikkoja kaloille ja istutettu myös taimenia. Myös se tuo uusia harrastemahdollisuuksia, Tammelan kylien puheenjohtaja, teurolainen Mikko Pietilä kertoo.

Talkootoiminta sujuu Teurolla hyvin.

Talkoisiin lähtee täällä hyvin porukkaa mukaan. Olemme korjanneet kiinteistöjä ja tehneet luontopolkua. Nyt talkoillaankin joka viikko, ja koottu raha myös käytetään yhteiseen hyvään, se on yhdistystoiminnassa tärkeää.

 

Heinäkuussa teurolaisia työllistävät kädentaito- ja tekniikkatapahtumat. Suunnitteilla on myös kyläsaunan kunnostaminen talkoilla.

Tekniikkatapahtumasta saadaan esimakua jo Heinämessuillakin. Messuvieraiden iloksi on tulossa on 3-paikkainen tandempyörä ja polkupyörä, jonka polkeminen pyörittää moottorisahaa.

Kylätoimintaa Teurolla on ollut jo 80-luvun alkuvuosilta. Nyt remmissä on jo toinen sukupolvi.

Itsekin tulin mukaan vanhempien kautta, he olivat aikanaan hyvin aktiivisia, ja sama jatkuu edelleen, kun talkoillaan, otetaan lapset mukaan, Pietilä sanoo.

Yhteen asiaan Pietilä on erityisen tyytyväinen. Nyt Teurolla voidaan hengähtää hetki. Kyläkoululle on turvattu jatko viideksi vuodeksi.

Se on lapsiperheille tärkeää.

Uusimmat

Fingerpori

comic