Lounais-Häme

Messulehti: Tärkeintä on kohtaaminen hevosen kanssa

Kahdeksanvuotias Torsti-hevonen katsoo lempeästi, kun ratsastuksenopettaja, Similän ratsutilaa pitävä Mari Similä taputtaa sen harjaa. Torsti on yksi kolmesta hevosesta, joilla voi Heinämessuilla kokeilla talutusratsastusta.
– Jospa saataisiin nyt isät ja isoveljetkin ratsaille. Torsti on todella kiltti ja lempeä hevonen, sillä voi mennä lapset ja aikuisetkin, Similä sanoo.
Torstin lisäksi messuilla mukana ovat hevoskollegat Rocky ja Pentti.

Mari Similä suuntaa Heinämessuille mielellään. Talutusratsastukseen tulijoita oli viime vuoden messuilla rutkasti. Parasta Similästä on, että messut ja tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden tutustua hevosiin myös niille, jotka eivät muuten niitä näe.
– Kaikilla ei ole mahdollista harrastaa ratsastusta säännöllisesti, tässä saa pienellä summalla kokeilla. Tämä on niin ihanaa hommaa, että on hienoa, että kaikki pääsevät kokeilemaan. Käymmekin paljon erilaisissa tapahtumissa, synttäreillä, polttareilla ja muissa, hän sanoo.
Mukaan messuille lähtevät tarkkaan valitut hevoset. Tapahtuma, jossa on paljon ihmisiä, ääniä ja hulinaa, vaatii hevoselta paljon.
– Hevosen pitää olla hyvin rauhallinen, ja sen pitää sietää poksahtelevat ilmapallot ja äkilliset äänet.

Similän ratsutila on 22 hevosen ja ponin sukutila. Hevosia suvussa on ollut jo monessa polvessa.
–  Isoisäni aikana täällä oli työhevosia, ja suurin osa on nytkin suomenhevosia. Sanotaan, että hevostilan pito on rankkaa, mutta minulle tämä on etuoikeus, unelma-ammatti.
Uutena ilmiönä ratsastuskouluissa ovat aikuiset. Moni hakee kohtaamista hevosen kanssa, hiljaista läsnäoloa.
– Tästä on tullut aikuisten harrastus, josta haetaan yhdessäoloa hevosen kanssa, luonnonläheisyyttä työmaailman vastapainoksi. Onkin tärkeää, että on sellaiset hevoset, joiden kanssa ei tarvitse jännittää, Similä kertoo.
Similää itseään kiehtoo se, miten hevosen persoona vaikuttaa ihmiseen.
– Olen koulutukseltani myös sosiaalipedagogi, ja huomaan usein hevosen hyvää tekevän vaikutuksen. Esimerkiksi lasten ja nuorten kanssa hevosen läsnäolo voi vaikuttaa paljon.
Hän haluaisikin jatkossa kehittää hevosalan sosiaalipedagogista puolta ja tarjota kohtaamisia niitä tarvitseville.
– On paljon huonosti voivia lapsia ja nuoria, ja toisaalta on huomattu hevosen hyvää tekevä vaikutus. Olisikin hienoa voida tehdä enemmän tällä saralla. Kun vielä meidät löydettäisiin ja tällaisen toiminnan arvo ymmärrettäisiin. 

Uusimmat

Fingerpori

comic