Lounais-Häme

Messulehti: Tyykiblues soi taas urbaaneilla puuvillapelloilla

Tyykiblues tuo tänä vuonna bluesin juurilleen, puuvillan historian katveeseen ja rosoiseen tehdasmiljööseen Kutomon sisäpihalle. Paikka sitoo ovelasti myös Forssan ja bluesin yhteen.

-Kyllähän Kutomo on alueena jumalattoman hieno. Ja ehkä tässä on joku kytkös, kutomon historiaan liittyy puuvilla ja puuvillapellot taas liittyvät vahvasti bluesin historiaan, tapahtumaa järjestävä Ilppo Aaltonen sanoo.

Yleisön eteen astuu neljä kovan luokan artistia kotimaasta ja kauempaakin.

 

Pääesiintyjäksi saapuu puolalainen Magda Piskorczyk Trio. Yhtye on keikkaillut paljon ympäri maailmaa, mutta Suomessa he ovat nyt ensimmäistä kertaa.

-Piskorczyk on ollut pari–kolme vuotta tänne tulossa, ja todella mielenkiintoinen. Hän on esittänyt myös gospelia. esikuvanaan Mahalia Jackson. Tyykibluesiin Magda tulee kosketinsoittaja Jacek Cichockin ja rumpali Bartosz Kazekin kanssa. Hän on harvinaisen monipuolinen laulaja ja esiintyjä, kiertänyt paljon maailmaa ja hänet on valittu seitsemän kertaa Puolan parhaaksi blues-artistiksi, Aaltonen kertoo.

Trion repertuaari on monipuolinen aina gospelista bluesiin ja jazziin. Piskorczyk rakastaa erityisesti afrikkalaista ja aasialaista maailmanmusiikkia.

 

Illan aloittaa forssalainen noin 20 hengen big band ABGB.

Vuonna 1999 perustettua yhtyettä luotsaa forssalainen Immo Sundholm, joka itse soittaa kitaraa. Laulusolisti Alan Burgess on Lontoosta Suomeen kotiutunut muusikko. Yhtyeen musiikki on tuttua The Blues Brothers- ja The Commitments -elokuvien soul- ja blueshenkistä soundia.

ABGB:n jälkeen lavalle astuu Erja Lyytinen, joka tulee Forssaan suoraan Järvenpään Puistobluesista.

-Tulemme suoraan Forssaan Puistobluesin päälavalta. Forssassa on aina rento meininki, ja tuleehan sieltä yksi Suomen johtavia kitaravahvistinmerkkejä, Monster Amps, joilla itsekin soitan. Se, että soitetaan Kutomon sisäpihalla, kuulostaa todella idylliseltä! Vieläpä kun kyseessä on samaan aikaan Heinämessut, ollaan todellisten lämpimien arvojen ja kantrifiiliksien keskellä, Lyytinen itse kertoo.

Forssan jälkeen Lyytinen suuntaa festareille Europpaan ja Venäjälle.

Lyytisen jälkeen vuorossa on tanskalainen Thorbjörn Risager & The Black Tornado.

Vuonna 2003 perustettu yhtye tehnyt jo 11 albumia ja esiintynyt lähes 800 kertaa. Suomessa yhtye on aikaisemmin esiintynyt Järvenpään Puistobluesissa ja Imatran Big Band Festivaaleilla. Bändi on voittanut kaksi kertaa Tanskan Grammyn.

Tyykibluesin juontaa forssalainen luottojuontaja ja musiikkimies Markku Tähtinen. Paikalle odotetaan noin tuhatta kävijää.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic