Lounais-Häme

MESSULEHTI: Värikkäät itämaiset matot ovat aina muodissa

Itämaiset matot ovat tulleet muotiin kotien sisustamisesta. Auli Ahonen-Bernardi Huonekaluliike Ahoselta Humppilasta korjaa väitettä hieman, sillä hänen mukaansa itämaiset matot ovat olleet muodissa lävitse vuosikymmenten ja matoilla on oma ostajakuntansa.

Ahonen-Bernardin mukaan on kuitenkin totta, että kiinnostus itämaisia mattoja kohtaan on ollut viime vuodet kasvussa niin Suomessa kuin Ruotsissa ja muualla läntisessä Euroopassa.

 

Aidot, käsinsolmitut matot ovat värikkäitä kauniine kuvioineen.

-Käsinsolmitut matot valmistetaan villasta, jota ei ole liiaksi käsitelty, vaan langoissa on jäljellä rasvaa, joka suojelee mattoa. Matot ovat myös helppohoitoisia. Ne voi viedä talvella lumihankeen tuulettumaan ja puhdistumaan. Ennen kuin maton laskee alassuin lumeen, kannattaa maton olla ensin hieman ulkona, ettei lumi jää kiinni mattoon. Hyvin hoidettuna itämainen matto kestää käytössä useita vuosikymmeniä. Käsinsolmittua mattoa ei voi verrata konekutoisiin mattoihin, Ahonen-Bernardi korostaa.

Käsinsolmittua uutta mattoa ei pidä lähteä imuroimaan eikä mattoa saa myöhemminkään ravistella tai piiskata mattotelineessä. Tuuletuksen yhteydessä mattoa voidaan harjata keveästi.

Tahrat pitäisi matosta poistaa mahdollisimman nopeasti, ettei tahra ehdi imeytyä ja kuivua kiinni mattoon. Matolle kaatuneen nesteen voi imeyttää pyyheliinaan tai talouspaperiin. Kuratahrat tulisi harjata pois varovaisesti. Tahrojen poistoon voi käyttää myös mietoa saippuavaahtoa. Pahimmissa tapauksissa matto on hyvä toimittaa mattopesulaan.

 

Humppilassa myynnissä olevat itämaiset matot tulevat valtakunnalliselta Merkkimatot-ketjulta. Mattojen valmistusmaina ovat Irak, Iran, Afganistan ja Pakistan. Pakistanilaiset matot ovat hieman ohuempia. Jokaisessa valmistusmaassa on omat valmistusalueet, joilla on omat perinteiset kuvionsa.

-Mitä selvemmin maton kuvio näkyy kääntöpuolelta, sen tiheämmäksi se on solmittu, Ahonen-Bernardi sanoo.

Ahonen-Bernardi sanoo myös mattojen valmistuksen eettisyyden olevan tarkkailussa. Merkkimatot-ketjun edustajat ovat käyneet tarkastamassa mattojen valmistuspaikoissa vallitsevat työolot.

Ruotsissa muotiin ovat tulleet perinteisten itämaisten mattojen lisäksi ohuemmat käsinsolmitut matot.

Pakistanissa valmistettu Rölakan-matto maksaa Ahosella 190 euroa. Aitojen, käsinsolmittujen itämaisten 170×250 senttimetrin suuruisten mattojen hinta liikkuu 500–1 500 eurosta ylöspäin. Nyrkkisääntönä hinnoittelussa on se, että käsinsolmittujen mattojen hinnat lähtevätnoin 300 eurosta neliömetriltä.

-Monille aito käsinsolmittu matto on se oikea matto, Ahonen-Bernardi sanoo.

Itämaisten mattojen osuus koko liikkeen mattokaupasta liikkuu noin kymmenen prosentin tasossa. Aitoja, käsinsolmittuja mattoja ostetaan niin hää- kuin syntymäpäivälahjoiksi.

Suurin osa huonekaluliikkeen myymistä matoista on kuitenkin konekudottuja mattoja joko viskoosista tai villasta. Myös konekudottuna saa mattoja itämaisella kuvioinnilla ja värimaailmalla.

Konekudottujen mattojen alkuperämaa on usein Belgia, joka kuuluu matonvalmistuksen ja kaupan mahtimaihin.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti