Lounais-Häme

Messut Feeniksissä: Tällaisia ovat talojen tyypilliset vauriot

Urheilutalo Feeniksiin on kerääntynyt täksi viikonlopuksi rakentamisen ja sisustamisen osaajia.

Rakenna, Sisusta, Asu -messuilla yrittäjät esittelevät tuotteitaan ja toimintaansa urheilutalon kentällä. Yläkerrassa eri alojen ammattilaiset kertovat rakentajan ja sisustajan tietoiskuja.

Sunnuntaina yläkerrassa puhutaan esimerkiksi hengittävistä eristeistä, hyvän keittiön ominaisuuksista ja jaetaan sisustusvinkkejä mukavaan arkeen.

-Verkossa on todella paljon rakentamiseen liittyvää tietoa, mutta iso osa ihmisistä haluaa kuitenkin isoja päätöksiä tehdessään keskustella asiantuntijoiden kanssa kasvotusten, Forssan kaupungin viestintäsihteeri Heidi Cavén kertoi lauantaina messuilla.

Hän oli esittelemässä Forssan järkivihreyttä ja kauppaamassa tontteja 100 eurolla.

-Moni tulee kyselemään kaupungin asiantuntijoilta kaikenlaisia käytännön asioista, kuten hulevesistä tai teknisistä asioista.

 

Lauantaina messujen ohjelmaan kuului esimerkiksi Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Mikko Juvan tietoisku omakotitaloasumisesta ja talon myymisestä.

Hän muistutti omakotitalossa asuvia siitä, että kaikilla talon rakenteilla on käyttöikä. Joskus tämä yksinkertainen fakta unohtuu.

-Omakotitalossa asuvan pitää tarkkailla talon rakenteita. Katon uusiminen on siinä vaiheessa hurjan kallista, kun se jo vuotaa. Salaojitus pitää tehdä 25 vuoden välein, ei vasta sitten, kun kellarissa on jo kosteutta, Juva selosti.

Hänen mukaansa talon kunnossapito on tärkeää asukkaan terveyden kannalta, mutta sen merkitys korostuu, kun taloa aletaan myydä.

-Myyjä vastaa kaikista rakenteiden ongelmista vielä viisi vuotta myynnin jälkeen. Vastuu säilyy silloinkin, vaikka myyjä ei ole itse tiennyt ongelmista.

Juva on todistanut useita tapauksia, joissa myyjän ja ostajan väliset homeriidat ovat paisuneet niin suuriksi, että tapaus on selvitetty hovioikeudessa. Oikeudenkäyntikulut ovat kasvaneet jopa 200 000 euroon.

-Jo kauppakirjan laadintaan kannattaa ottaa lakimies mukaan. Kauppakirjaan voidaan erikseen kirjata vastuukysymykset. Lakimiehen käyttäminen voi tuoda isojakin lisäkustannuksia, mutta mahdollisissa oikeudenkäyntikuluissa säästää pitkän siivun. Kannattaa varautua myös siihen, että kiinteistövälittäjät eivät välttämättä koe ehtojen luomista tärkeänä. Heille selkeintä on myyjän vastuu, Juva selosti. FL

 

Vanhojen omakotitalojen tyypilliset vauriot
Vanhat hirsitalot:Perustukset painuvat maan sisään ja alapohjaan syntyy lahovaurioita. Myöhemmin rakennetut pesutilat on usein rakennettu puutteellisesti.Rintamamiestalot:Jos salaojituksia ei ole, kellarit ovat kostuneet. Jos kellarikerros on myöhemmin remontoitu asutusta varten, seiniin on usein laitettu levyrakenne ja eristeet. Lähes kaikissa tapauksissa tällainen ratkaisu homehtuu. Ullakkotilat ovat usein kosteita, pesutilat voivat olla puutteellisesti rakennettu. Yhdeksässä rintamamiestalossa kymmenestä on jokin vaurio.60–70-luvulla rakennetut:Betonilattian päälle on usein tehty puukoolaus. Noin 90 prosenttia puukoolauksista on homehtunut. Ongelman tunnistaa siitä, että talossa leijailee silloin tällöin maakellarin tai mummonmökin haju. Rakennusten tasakatot vuotavat helposti sisälle.1980-luvulla tai sen jälkeen rakennetut:Kellarit ovat riskipaikkoja uusissakin rakennuksissa. 90-luvulla tehtiin heikkoja vesieristeitä kylpyhuoneisiin, joten rakenteet saattavat olla kostuneet. Sisäänvedetyt parvekkeet keräävät kosteutta. 1980-luvun jälkeen rakennetuista taloista 10–20 prosentissa on kosteusongelmia.Lähde: Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus

Uusimmat

Fingerpori

comic