Lounais-Häme

Metalli kutsuu ammattilaisia

 

Teknologiateollisuuden järjestämän valtakunnallisen metallialan kampanjapäivän TeknologiaTiistain tarkoitus oli saada alalle lisää ammattilaisia.

-Joissain oppilaitoksissa alan opintoja ei voitu aloittaa viime syksynä, koska opiskelijoita ei ollut. Meillä tilanne on parempi, Faktian myyntipäällikkö Mika Palanen sanoo.

Forssan ammatti-instituutin (Fai) kone- ja metallialan opettaja Timo Haavisto sanoo, että Fain ja Faktian yhdistymisen myötä alan markkinointia on saatu terästettyä yhdessä alan yritysten kanssa.

-Se on jo tepsinyt. Tänä vuonna opinnot aloitti korkeatasoinen luokka, Haavisto lisää.

Tilanne ei siltikään ole niin hyvä kuin parhaimpina aikoina; alalla on huutava pula ammattilaisista.

Parhaimpina aikoina metallipuolella aloitti joka syksy kaksi täyttä ryhmää; sekä koneistajia että levyseppä-hitsaajia. Nyt yhdessä ryhmässä on kumpiakin.

-Ja lähes puolet on aikuisopiskelijoita, Palanen sanoo.

Nuorisoasteen opiskelijat Santeri Latva ja Rabbe Huhtinen opiskelevat koneistajiksi.

-Tiesin aika aikaisin, että halusin metallille, forssalainen Latva toteaa.

Hän oli jo ennen opintoja kiinnostunut hitsaamisesta ja isoilla koneilla pelaamisesta.

Samaa sanoo urjalalainen Huhtinen.

-Olen maatilalta kotoisin. Koneet ovat aina kiinnostaneet. Metallin työstäminen on mukavaa, Huhtinen sanoo.

Kummankin mielestä ala on monipuolista. Erityisesti suunnittelu kiinnostaa heitä.

-Olen jo miettinyt alan jatko-opintojakin, Huhtinen kertoo.

Alalle pääsyä helpottaa, jos omaa matemaattista ajattelukykyä. Latva sanoo, ettei hän ollut kovin hyvä matikassa, mutta keskiverrollakin pärjää.

Huhtisella oli matikassa kymppi.

Fain levyseppä-hitsaajien hallissa oli tiistaina putkiasentajaopiskelijoita, sillä levyseppäpuolen nuoriso-opiskelijat olivat työssäoppimassa.

Timo Haaviston mukaan metallialan opinnot kuuluvat myös putkiasentajien opintoihin. Putkialan opiskelijoita riittää vuosi vuoden jälkeen.

– Vaikka metalliala on nykyisin suurimmaksi osaksi ohjelmointia ja automaatio vain kasvaa kiihtyvää vauhtia muun muassa robottien yleistymisen myötä, niin ala ei siltikään houkuttele.

-Putkiala vetää, koska ajatellaan, että alalla riittää töitä. Mutta totuus on, että metallialalla on vielä isompi pula osaavista työntekijöistä, Palanen lisää.

Palanen tekee töitä aikuispuolella.

-Opiskelu on muuttunut. Aikuispuolella voi valmistua muutamassa kuukaudessa, jos on tehnyt alan töitä.

Jokaiselle opiskelijalle tehdään oma suunnitelmansa opintojen edistymisestä. Palasen mukaan yksilöllinen opiskelu voimistuu jatkossa myös nuorten koulutuksessa.

Aikuispuolen opiskelijat ovat alanvaihtajia. Palasen mukaan jopa sosiaalipuolelta vaihdetaan metalliin, vaikka kummallakin alalla on töitä.

-Jotkut vain huomaavat, etteivät he pidäkään sosiaalialan töistä.

Nuorisopuolella ei ole yhtään naisopiskelijaa, mutta aikuispuolella on kolme.

-Naiset ovat tarkkoja. Eikä työ ole raskastakaan.

Palanen sanoo, että ammattikorkeakoulu toivoo ammattikoulun käyneitä opiskelijoita.

-Meistä opettajista moni on opiskellut täällä Fain metallipuolella ja jatkanut opintoja sen jälkeen, Haavisto kertoo.

-Jos haluaa suoraan töihin ammattikoulun jälkeen, niin töiden kirjo on valtava, Palanen summaa. FL

 

Sorvausta, jyrsintää, aarporausta
Koneistaja (kone- ja metallialan perustutkinto) valmistaa konepajassa työpiirustusten mukaisia koneiden osia ja muita kappaleita.Koneistaja toimii manuaalisesti tai CNC-ohjattujen työstökoneiden käyttäjänä, sorvaajana, jyrsijänä tai aarporaajana.Ohjelmointi tapahtuu usein tietokoneella mallintamalla työkappale kolmiulotteisesti ja siitä tehdään tietokoneen avulla työstöradat.Ohjelmoitavat työstökoneet, robotit ja automaattiset tuotantojärjestelmät ovat muuttaneet työnkuvaa kevyemmäksi, puhtaammaksi ja turvallisemmaksi.Levyseppä-hitsaaja (kone- ja metallialan perustutkinto) on metalliteollisuudessa yleinen yhdistelmäammatti, johon kuuluu sekä levysepän että hitsaajan työtehtäviä.Levyseppä-hitsaaja valmistaa metallilevystä työpiirustusten mukaisia ohut- ja paksulevytuotteita (putkia, säiliöitä, painesäiliöitä jne.) käyttäen erilaisia levyntyöstö- ja liitosmenetelmiä.Levyseppä-hitsaaja leikkaa, muovaa, hioo, särmää, pyöristää, taivuttaa ja poraa metallilevyä sekä liittää osat yhteen hitsaamalla, niittaamalla, juottamalla tai ruuvaamalla.Ammatteihin valmistumiseen auttaa kiinnostus teknisiin töihin ja koneisiin, matemaattinen ajattelukyky, kolmiulotteisuuden hahmottaminen, suunnittelutaito ja kyky itsenäiseen työskentelyyn.

Uusimmat

Fingerpori

comic