Lounais-Häme

Metalli lisää vetovoimaansa

Lounais-Hämeen ammatti-instituutin metallialan opettaja Marko Lindqvist sanoo metallialan imagon parantamisen olevan pitkän prosessin. Lindqvist toteaa oppilaitosten ja alan yritysten yhteistyön ja vuoropuhelun auttaneen mutta paljon tehtävää on vielä paljon jäljellä.

-Monessa metallialan yrityksessä työvoimapula on todellinen ongelma. Tehdyt ylityöt voivat olla tapissa eikä uusia tilauksia voida ottaa vastaan. Työvoimapula on jopa suoranainen este yritysten kasvulle, Työvoimapulaa lisää käynnissä oleva noususuhdanne ja länsirannikon metalliyritysten imu, Lindqvist sanoo.

Lisämausteen antaa se, että viiden vuoden sisällä Forssan seutukunnalla on siirtymässä eläkkeelle noin 500 metallialan osaajaa.

Messujen avauksessa FAI:n rehtori Maaria Silvius totesi merkkejä metallialan kiinnostavuudesta olevan olemassa. Aikuiskoulutuksessa metallialan koulutuksen pääsee kiinni nykyisin milloin vain ja koulutus on todella nopeaa, mikäli osaamista löytyy. Opinnot räätälöidään opiskelijan tarpeet huomioiden. Myös nuorisopuolella metallin suosio on pienessä kasvussa. Tänä syksynä metallialan opinnot FAI:ssa aloitti nuorisopuolella 15 opiskelijaa. Kaikkiaan Forssassa metallialan opiskelijoita on yhteensä yli 30.

Silvius oli eilen tyytyväinen messuihin. Paikalle tulleiden nuorten joukosta löytyi muutamia halukkaita, jotka halusivat aloittaa metallialan opinnot.

Forssassa on käynnistymässä räätälöity ohutlevyseppäkoulutus. Kahden viikon yleisopintojen lisäksi koulutuskokonaisuuteen kuuluu neljän viikon jakso levyseppä- ja levytyöasemakoulutusta sekä neljän viikon jakso työssä oppimista yrityksissä. Opinnot kuuluvat työvoimapoliittisen koulutuksen piiriin. Koulutukseen voi hakeutua myös täydennyskoulutukseen. Lindqvist sanoo, että koulutusjakson käynneillä on hyvät mahdollisuudet työllistyä jo harjoittelupaikkoihinsa.

Lindqvistin mukaan yhä räätälöidympi opintopolku vaatii myös opiskelijalta hyvää motivaatiota ja halua oppia, koska mitään kiinteää ryhmää ei ole enää ympärillä.

Faktian myyntipäällikkö Mika Palanen arvioi, että metallialan yritykset voisivat 50 säteellä Forssasta työllistää jopa satoja uusia metallialan osaajia heti, jos heitä vain olisi tarjolla. Palasen mukaan metallialan yrityksiin hankittavan myös työvoimaa ulkomailta kuten Puolasta. Palasen mukaan metallin työvoimapula on valtakunnallinen kysymys. Hän ihmettelee esimerkiksi sitä, että Helsingissä on lopetettu kokonaan koneistajien kouluttaminen.

Myös seutukunnan yritykset olivat kiitettävästi mukana messuilla. Messuilla omaa tuotantoaan ja mahdollisuuksia oli esittelemässä mm. Fokor, DA-Group, Pajakallio, Laukamo, Forssan Metallityöt, Formet, Konepaja E. Virtanen ja Hemiva. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic