Lounais-Häme

Metalliala alkaa kiillottaa kilpeään

Metalliala kärsii Forssan seudulla alan opiskelijoiden ja työvoiman puutteesta. Tarve vain kasvaa työväen ikääntyessä. Jotta nuoret hakeutuisivat alalle, se tarvitsee Vili Heiskasen kaltaisia tarinoita.

Mikä Vili Heiskanen on sitten miehiään? Forssalainen 24-vuotias kaveri, joka on todistetusti Euroopan parhaita nuoria CNC-koneistajia ja tällä tietoa Suomen nuorin työvälinevalmistuksen yrittäjä.

Hän tiesi hyvinkin kymmenvuotiaana haluavansa metallialalle. Vanhemmilla oli metallialan yritys, jossa Vili pääsi kokeilemaan taitojaan alakoululaisesta saakka.

Peruskoulua päättäessään hänellä oli selvät suunnitelmat suorittaa kone- ja metallitekniikan perustutkinto Forssan ammatti-instituutissa.

– Halusin tehdä itse käsilläni. Kirjojen lukeminen ei enää kiinnostanut.

Äiti oli tosin sitä mieltä, että noin hyvillä arvosanoilla pojan pitäisi mennä lukioon ja opiskella virka.

– Onneksi en lähtenyt.

Äiti antoi periksi mutta vannotti, että pojan on ainakin opiskeltava ammattialansa niin hyvin kuin pystyy. Vili Heiskanen lunasti lupauksensa.

Perustutkinnon hän suoritti 2008–2011. Menestys Taitaja-kisojen finaalissa avasi tien ammattitaidon EM-kisoihin (EuroSkills). Hän hioi osaamistaan Laukamon työkalutehtaalla Somerolla armeijan jälkeen puolitoista vuotta oppisopimuksella, joka päättyi koneistajan ammattitutkintoon ja työsuhteen vakinaistamiseen.

Ammattitaidon EM-kisoista Ranskan Lillestä hän toi pronssimitalin CNC-jyrsinnästä lokakuussa 2014.

Haave omasta firmasta saattoi toteutua, kun Laukamo kysyi halukkuutta ostaa työkalutehtaan liiketoiminta vuoden 2014 lopulla.

– Tuli tilaisuus. Tiesin, että joku päivä perustan oman yrityksen.

Nuori toimitusjohtaja työllistää nyt itsensä lisäksi seitsemän henkilöä, myös äitinsä, joka hoitaa yrityksen, HeViMet oy:n, paperitöitä. HeViMetin ydinosaamista työvälinevalmistuksessa ovat ruiskupuristusmuotit, optinen kiillottaminen, lankasahaus ja CNC-jyrsintä. Yritys toimii Laukamo Plastcompin vuokraamissa tiloissa Somerolla.

– Hyvin on otettu markkinoilla vastaan, Vili Heiskanen sanoo.

– Olen saanut myös hyvin uusia asiakkaita. Asiakkaita on ympäri Suomen.

Nuori tekijä on toivotettu työkaluvalmistusalalla iloisesti tervetulleeksi senioreiden joukkoon. Vili Heiskanen on tiettävästi Suomen nuorin työvälinevalmistuksen yrittäjä.

Hän pokkasi Teknologiateollisuuden työvälineiden valmistajat -toimialaryhmän palkinnon Työvälineteollisuuden ja muoviteollisuuden neuvottelupäivillä Vaasassa tammikuun lopulla. Palkitsemisperusteina olivat mm. haastavan alan huippuammattitaito ja arvostus vanhempien ammattimiesten piirissä, rohkea yrittäjyys ja hyvä esimerkki nuorille.

Nuoret täytyisi Heiskasen mielestä saada tutustumaan nykyajan metallialan yrityksiin ja saada tuntumaa oikeista hommista. Itse hän on käynyt kertomassa isolle joukolle kahdeksasluokkalaisia Forssassa, millaista nykytyö metallialalla on. Se on HeViMetissä yhdistelmä tietokonetyötä, työstökoneita ja käsillä tekemistä. Hän kehuu hyväksi Laukamon vanhaa konekantaa.

– Monipuolista työ on. Ei kahta samanlaista päivää ole tullut vastaan.

– Päivääkään en ole katunut sitä, että lähdin yrittäjäksi. Päivät ovat välillä pitkiä, mutta se ei haittaa.

Heiskasen esimerkki on tarpeen metallialalle Lounais-Hämeessä. Forssan seudulla metallialan ammattilaisista lähes 20 prosenttia on yli 55-vuotiaita ja 30 prosenttia yli 50-vuotiaita. Eläkkeelle jää siis lähivuosina iso joukko.

Forssan Levyn toimitusjohtaja Vesa Pehkonen laskee, että heidän yrityksessään on tällä hetkellä töissä viisi henkilöä, jotka ovat iältään 63 vuotta tai yli. Forssan Levy on kolmen viime vuoden aikana palkannut viisi alle 25-vuotiasta kaveria.

– Tulevaisuudessa tarvitaan varmasti lisää porukkaa. Tarve on ilmeinen, Pehkonen sanoo.

Alalla on tällä hetkelläkin seudulla tai naapurustossa auki toistakymmentä työpaikkaa.

Metallialan harmina on tylsäksi mielletty työ, joka uupuu mediaseksikkyyttä. Kone- ja metallialan työt tuovat monen mieleen edelleen mustat kourat ja hikiset hitsarit, vaikka ala on pessyt kasvojaan ja edennyt aimo askeleen kohti siistiä, uutta teknologiaa. Tulevaisuuden todellinen haaste on, miten kirkastaa peruskoululaisten ja heidän vanhempiensa pinttynyt mielikuva alasta

Seudun metallialan yrityksillä, kouluttajilla ja ammattijärjestöillä on suunnitteilla on kehittämistoimia alan työvoiman turvaamiseksi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti