Lounais-Häme

Metallin kiinnostavuutta herätellään

 

Forssan seudun metallialan yritykset sekä Forssan ammatti-instituutti ovat lähtenee ratkomaan perinteistä ongelmaa nuorten heikosta hakeutumisesta metallin pariin opintoja pohdittaessa.

Faktian metallipuolen opettaja Markus Lindqvist sanoo metallista rakennetun mediassa aivan väärää kuvaa, jota tehostetaan esimerkiksi televisiouutisissa otoksilla valimoista tai telakoilta talvipakkasilla. Hänen mukaansa mielikuva on aivan väärä.

-Suurin osa metallin öistä tehdään siisteissä teollisuushalleissa, nykyaikaisilla ohjelmoitavilla työkoneilla. Lisäksi valmistettavat sarjat ovat yleensä pieniä, joten työn vaihtelevaisuus säilyy. Osansa on myös peruskoulun opinnonohjauksella, jossa viestiä metallista työtä tarjoavana tuotantoalana ei saada oikein perille nuorten mieliin, Lindqvist sanoo.

Parhaillaan on käynnissä jakso, jossa 18 nuorta kahdeksasluokkalaista Keskuskoulusta ja Kuhalan koulusta tutustuvat metallialan yrityksiin. Tukea projektiin on saatu koulujen opinto-ohjaajilta Suvi Kettuselta ja Timo Nukarilta.

Kuhalan koulun oppilaat Niilo Tammi ja Tuukka Salmi ovat viihtyneet harjoittelujaksollaan kolmessa yrityksessä. Kysymykseen metallin huonosta imagosta nuoret eivät osaa antaa selkeää vastausta. Kuva siitä, että metalli olisi likaista ja pölyistä puurtamista, on kuitenkin muuttunut.

Kaksikolle metalli voisi olla vaihtoehto mm. kesätyöpaikkana tai mahdollisena opintosuuntana. Viikon aikana kaksikko ennättää tutustua Matimekin, Teräshelmen ja Forssan Levyn toimintaan. Tet-jakson aikana jaksolaiset kuljetetaan koululta yritykseen ja iltapäivällä jälleen takaisin koululle.

Seutukunnan metallialan yritykset kärsivät jo nyt työvoimapulasta vaikka lama on vasta taittunut. Paineita lisää myös alan osaajien voimakas eläköityminen lähivuosina.

Faktian myyntipäällikkö Mika Palanen sanoo seuraavien viiden vuoden aikana siirtyvän eläkkeelle jopa yli 300 metallialan osaajaa. Jo tämän vajeen täyttäminen on iso urakka. Alalle pitää nopeasti saada uutta osaamista.

-Jo nyt yrityksissä olevaa henkilöstöä on jatkokoulutettava moniosaajiksi, eikä vain muutaman työvaiheen taitajiksi. Osassa yrityksistä koulutus on jo käynnissä, sanoo Palanen.

Palanen sanoo esimerkiksi telakoiden vahvan tilauskannan vaikuttavan työvoiman kysyntään seutukunnalla. Meriteollisuuden itsensä esittämien ennusteiden mukaan se tulee työllistämään nykyisellä tilauskannalla 15000 tekijää aina vuoteen 2024 saakka.

Eilen Tammi ja Salmi tutustuivat Tammelan Matintuomiossa 1,5 vuotta toimineeseen Matimek oy:öön. Toimitusjohtaja Timo Nurmi ja yrityksen toinen omistaja Markus Salomaa ovat olleet tyytyväisiä, että alaa on lähdetty vihdoin markkinoimaan kunnolla nuorten keskuudessa.

Tutustumisjaksot pitää järjestää yrityksissä kunnolla eikä nuoria saa sysätä syrjään viikoksi siivoamaan nurkkia, Salomaa muistuttaa.

Nurmen mukaan kaikki alan hyvät osaajat ovat tällä hetkellä töissä ja pätevän uuden työntekijän palkkaaminen on todella vaikeaa.

Ohutlevyvalmistuksen parissa työskentelee Forssasta noin 45 kilometrin säteellä noin tuhat henkilöä pelkästään ohutlevytuotannon parissa. Nurmen mukaan työvoimapula on noussut jo yhdeksi esteeksi yritysten kasvulle. Peruskoululaisten tutustuttaminen metallialan arkeen on osa Euroopan sosiaalirahaston HUME-hanketta, jolla halutaan turvata osaajien saaminen metallialalle. Lisäksi hankkeessa halutaan parantaa alan imagoa käytännönläheisten kokemusten kautta. Hanke kestää aina ensi vuoden loppuun. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic