Lounais-Häme

Moninkertainen tulipaloriski: Tuore väitöstutkimus paljastaa metallisavupiippujen ongelmat

Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Metallisavupiipuista aiheutuneiden tulipalojen määrä on kasvanut huolestuttavasti, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta. Kaikista savupiipuista syttyneissä asuinrakennusten tulipaloista vuonna 2012 jopa 70 prosenttia oli tapauksia, jossa savupiippuna oli metallisavupiippu. Määrä on suuri, koska metallisavupiippujen osuus kaikista Suomen savupiipuista on vain noin 10 prosenttia.

– Metallisavupiipun paloturvallisuuteen vaikuttaa oleellisesti tulisijan savukaasujen lämpötila ja savupiipun asennustapa, toteaa Perttu Leppänen, joka tutki väitöstyössään metallisavupiippujen paloturvallisuuteen vaikuttavia seikkoja.

Leppäsen mukaan metallisavupiippujen tulipalomäärää kasvattavat erilainen lämmitystapa sekä yläpohjien paksut lämmöneristyskerrokset.

– Tulisijojen CE-merkinnässä ilmoitettua keskimääräistä savukaasujen lämpötilaa ei voi käyttää savupiipun valintaan. Vaarana on, että savupiipun lämpötilaluokka on liian matala, Leppänen muistuttaa.

Nykyään tulisijoista ilmoitetaan savukaasujen lämpötila, joka soveltuu paremmin savupiipun valintaan.

– Suomessa myynnissä olevat metallisavupiiput on nykyään testattu suomalaista asennustapaa paremmin vastaavalla tavalla, mikä on parantanut niiden paloturvallisuutta selvästi.

– Vanhojen metallisavupiippujen suurimmat paloriskit ovat tilanteissa, joissa tulisija vaihdetaan tai lisätään yläpohjaan lämmöneristettä. Tulisija- ja savupiippuvalmistajien tai nuohoojan puoleen kannattaa kääntyä, jos oman savupiipun paloturvallisuus huolestuttaa, Leppänen neuvoo.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic